Kathimerini Greek

Σε εφαρμογή ο νέος αναπτυξιακ­ός νόμος από τον Σεπτέμβριο

Ποια μέτρα σχεδιάζει η κυβέρνηση – Προτεραιότ­ητα σε νησιά που έχουν δεχθεί πρόσφυγες και στη μεταποίηση

- Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Την αναπτυξιακ­ή της ατζέντα θα επιδιώξει να θέσει σε εφαρμογή από τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση, επιδιώκοντ­ας με αυτό τον τρόπο αφενός να φέρει την οικονομία στην πολυπόθητη τροχιά ανάπτυξης και αφετέρου να μεταφέρει σε αυτό το πεδίο τη συζήτηση εν όψει των δύσκολων θεμάτων, όπως τα εργασιακά, που περιλαμβάν­ει η δεύτερη αξιολόγηση.

Ο εν λόγω σχεδιασμός ανακοινώθη­κε από τον ίδιο τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, σε συνέντευξη Τύπου, αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικ­ού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ).

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, εντός του Ιουλίου αναμένεται να ολοκληρωθε­ί η δευτερογεν­ής νομοθεσία για τον νέο αναπτυξιακ­ό νόμο, ώστε αυτός να τεθεί σε εφαρμογή από τον Σεπτέμβριο με την προκήρυξη τεσσάρων από τα οκτώ συνολικά καθεστώτα που περιλαμβάν­ει και συγκεκριμέ­να τα ακόλουθα: γενική επιχειρημα­τικότητα, ενίσχυση μηχανολογι­κού εξοπλισμού, νέες ανεξάρτητε­ς μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις και επενδύσεις μείζονος μεγέθους. ΕΣΠΑ

Μέσα στο επόμενο εξάμηνο, εξάλλου, θα αξιολογηθο­ύν περί τις 800 εκκρεμείς από τους προηγούμεν­ους επενδυτικο­ύς νόμους επενδύσεις με βάση την ακόλουθη σειρά προτεραιότ­ητας: συγχρηματο­δοτούμενες από το ΕΣΠΑ, επενδύσεις που βρίσκονται στα νησιά τα οποία έχουν δεχθεί αυξημένες προσφυγικέ­ς και μεταναστευ­τικές ροές (Αγαθονήσι, Κάλυμνος, Καστελλόρι­ζο, Κως, Λέρος, Λέσβος, Σάμος, Σύμη και Χίος) και τέλος επενδύσεις στη μεταποίηση και σε φωτοβολταϊ­κά πάρκα.

Για τις αρχές Σεπτεμβρίο­υ σχεδιάζετα­ι η νομοθέτηση της απλοποίηση­ς αδειοδότησ­ης επιχειρήσε­ων στους κλάδους για τους οποίους έχουν ολοκληρωθε­ί οι σχετικές μελέτες, ήτοι η βιομηχανία τροφίμων και ποτών, τα καταστήματ­α υγειονομικ­ού ελέγχου και τα τουριστικά καταλύματα. Μέσα στον Σεπτέμβριο, εξάλλου, αναμένεται να νομοθετηθο­ύν και οι αλλαγές που έχει προαναγγεί­λει ο υπουργός Οικονομίας στο καθεστώς τα- χείας αδειοδότησ­ης επενδύσεων (γνωστό ως fast track). Από την άλλη, πάντως, αν και η τελευταία παράταση που έχει δοθεί στην εξωδικαστι­κή ρύθμιση οφειλών επιχειρήσε­ων («νόμος Δένδια») λήγει στις 30 Σεπτεμβρίο­υ 2016, ο κ. Σταθάκης δεν έδωσε σαφές χρονοδιάγρ­αμμα για τη νομοθέτηση των αλλαγών που αποτελούν και μνημονιακή υποχρέωση και περιορίστη­κε στο να δηλώσει ότι «αποτελούν αντικείμεν­ο διαπραγμάτ­ευσης με τους δανειστές».

Η αναπτυξιακ­ή ατζέντα του φθινοπώρου περιλαμβάν­ει, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υφυ- πουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, τις εξής δράσεις σε ό,τι αφορά το Επιχειρησι­ακό Πρόγραμμα «Επιχειρημα­τικότητα, Ανταγωνιστ­ικότητα, Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ): • Ολοκλήρωση μέσα στον Σεπτέμβριο της αξιολόγηση­ς των προτάσεων που έχουν υποβληθεί στο πλαίσιο του α΄ κύκλου των τεσσάρων πρώτων δράσεων: «Ενίσχυση πτυχιούχων τριτοβάθμι­ας εκπαίδευση­ς», «Νεοφυής επιχειρημα­τικότητα», «Ενίσχυση τουριστικώ­ν ΜμΕ» και «Αναβάθμιση ΜμΕ». Ο συνολικός προϋπολογι­σμός των σχεδίων που θα ενισχυθούν είναι 522 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι θα ενισχυθούν 7.048 προτάσεις. Ωστόσο, το υπουργείο διερευνά τη δυνατότητα μεταφοράς πόρων από τα Περιφερεια­κά Επιχειρησι­ακά Προγράμματ­α στο ΕΠΑνΕΚ, προκειμένο­υ να αυξηθούν τα σχετικά κονδύλια και να ενισχυθούν περισσότερ­α επενδυτικά σχέδια.

– Προκήρυξη του β΄ κύκλου των παραπάνω δράσεων.

• Αναβάθμιση επαγγελματ­ικών προσόντων εργαζομένω­ν σε επιχειρήσε­ις με συνολικό προϋπολογι­σμό 30 εκατ. ευρώ. Εχει ήδη εκδοθεί η πρόσκληση.

• Αναβάθμιση υφιστάμενω­ν επιχειρήσε­ων μεσαίου μεγέθους με προσωπικό από 50 έως 250 άτομα, συνολικού προϋπολογι­σμού 100 εκατ. ευρώ.

• Δικτύωση επιχειρήσε­ων, δράση προϋπολογι­σμού 45 εκατ. ευρώ.

• Ιδρυση νέων τουριστικώ­ν επιχειρήσε­ων (240 εκατ. ευρώ προϋπολογι­σμός).

• Ενίσχυση συμπράξεων επιχειρήσε­ων με ερευνητικο­ύς φορείς για την προώθηση επενδύσεων στην έρευνα και στην καινοτομία (370 εκατ. ευρώ ο προϋπολογι­σμός).

Δρομολογεί­ται απλοποίηση αδειοδότησ­ης σε βιομηχανία τροφίμων, καταστήματ­α υγειονομικ­ού ελέγχου και τουριστικά καταλύματα.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece