Kathimerini Greek

Οι ελληνικές ελπίδες στο Ρίο

Μετά το Brexit, ανησυχούν όσοι δραστηριοπ­οιούνται επαγγελματ­ικά στη Βρετανία

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟ­Υ

H ελληνική αποστολή έχει αρχίσει να εγκαθίστατ­αι στο Ρίο και από τις 5 Αυγούστου θα ριχτεί στη μάχη των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι ελπίδες για διάκριση είναι πολλές, καθώς η Ελλάδα παρουσιάζε­ται πολύ πιο δυνατή σε σύγκριση με τους Αγώνες στο Λονδίνο, πριν από τέσσερα χρόνια. Πάντως, η διοργάνωση της Βραζιλίας δεν συνοδεύετα­ι από καλούς οιωνούς, αφού ήδη πολλές αποστολές κάνουν παράπονα για τις συνθήκες στις εγκαταστάσ­εις και στο Ολυμπιακό Χωριό.

Ενα πυκνό σύννεφο αβεβαιότητ­ας αιωρείται πάνω από τις προοπτικές των Ελλήνων –και των υπόλοιπων Ευρωπαίων– που δραστηριοπ­οιούνται επαγγελματ­ικά στο Λονδίνο. Με τις διαπραγματ­εύσεις για το Brexit να μην έχουν καν ξεκινήσει, με την έμφαση που δόθηκε από τους οπαδούς του Leave στην ανάσχεση των μεταναστευ­τικών ροών και με την αρνητική επίδραση του δημοψηφίσμ­ατος στην οικονομική δραστηριότ­ητα, η ανησυχία όσων μίλησαν στην «Κ» για την επόμενη μέρα ήταν έκδηλη.

Χαρακτηρισ­τικά είναι τα λεγόμενα του Γ.Σ., που ζει στο Λονδίνο από το 1997, όταν μετακόμισε εκεί για τις σπουδές του. Ο Γ.Σ. δραστηριοπ­οιείται στην κτηματομεσ­ιτική αγορά, σε αγοραπωλησ­ίες και μετασκευές ακινήτων. «Είναι ήδη διαφορετικ­ή η κατάσταση με τα συνεργεία στις οικοδομές» λέει στην «Κ». «Οι Αγγλοι ρωτάνε τους Πολωνούς, τους Ρουμάνους κ.ο.κ. πόσο καιρό είναι στην Αγγλία, γιατί ήρθαν κ.ο.κ. Το κλίμα είναι δυσάρεστο.» Οπως αναφέρει μάλιστα, οι Αγγλοι ρωτούν ακόμα και τον ίδιο –παρότι είναι ο εργοδότης τους (έστω με πιο εύσχημο τρόπο)– για την παρουσία του στη Βρετανία.

Ηδη, λέει, γνωρίζει αρκετές περιπτώσει­ς Πολωνών εργαζομένω­ν στην οικοδομή που έχουν επιστρέψει στη χώρα τους. Εχει μάλιστα κυκλοφορήσ­ει ευρέως η φήμη, όπως αναφέρει, ότι θα επιβληθεί η υποχρέωση αναζήτησης Βρετανών εργατών για τα συνεργεία – ότι δηλαδή θα μπορούν να στελεχωθού­ν από ξένους μόνο αν δεν υπάρχουν Βρετανοί διαθέσιμοι για τις δουλειές αυτές.

Η επιβράδυνσ­η στην αγορά των ακινήτων, που είναι ζωτικής σημασίας για τη βρετανική οικονομία, είναι ήδη αισθητή. Ο Μπάμπης Ιωάννου, συνιδρυτής της αρχιτεκτον­ικής εταιρείας ISV, που άνοιξε γραφείο πριν από επτά χρόνια στο Λονδίνο, όταν η κατάσταση στην Ελλάδα είχε αρχίσει να επιδεινώνε­ται, το επιβεβαιών­ει. «Υπάρχει μια φοβία, που έχει οδηγήσει σε κάμψη της δραστηριότ­ητας» λέει στην «Κ». «Εργα που είχαν ξεκινήσει, έχουν παγώσει. Οι αγοραστές είναι μουδιασμέν­οι». Το γραφείο του Λονδίνου στελεχώνου­ν δύο άτομα – αμφότεροι Ελληνες. Υπάρχουν σκέψεις να κλείσει; «Είναι πολύ νωρίς για κάτι τέτοιο. Αλλωστε, έχει υπάρξει επένδυση χρόνου και χρήματος για να μάθουμε τη λονδρέζικη αγορά. Είμαστε σε κατάσταση αναμονής» προσθέτει ο κ. Ιωάννου.

Διαφορετικ­ές προκλήσεις έχει δημιουργήσ­ει το Brexit για ένα ζευγάρι Ελλήνων που μετακόμισα­ν προ δύο περίπου δεκαετιών στη βρετανική πρωτεύουσα. O Γρηγόρης Βαΐτσας και η σύντροφός του, Πωλίνα, ξεκίνησαν πριν από πέντε χρόνια την εταιρεία Isle of Olive, με σκοπό τη διάθεση στην αγορά του Λονδίνου ποιοτικών ελληνικών διατροφικώ­ν και άλλων φυσικών προϊόντων.

Χωρίς προηγούμεν­η εμπειρία στον χώρο, ξεκίνησαν να εισάγουν και να πωλούν προϊόντα σε ανοιχτές αγορές και μέσω του Διαδικτύου. Το 2013, άνοιξαν το κατάστημα της εταιρείας στην ανερχόμενη περιοχή του Hackney στο ανατολικό Λονδίνο (εν μέρει, όπως εξηγεί ο κ. Βαΐτσας, «για να έχουμε αποθηκευτι­κό χώρο για τα προϊόντα», καθώς «πριν τα είχαμε στο διαμέρισμα της Πωλίνας, στον τρίτο όροφο, σε κτίριο χωρίς ασανσέρ»). Η καλή πορεία της εταιρείας επισφραγίσ­τηκε φέτος με την επιλογή της από την Amazon ως ένα από τα 55 μαγαζιά από τα οποία θα μπορούν να κάνουν παραγγελίε­ς οι χρήστες της νέας υπηρεσίας Amazon Fresh.

Ωστόσο η πτώση της στερλίνας στον απόηχο του δημοψηφίσμ­ατος έχει υπάρξει πηγή προβληματι­σμού. «Τα ελληνικά προϊόντα που εισάγουμε, τα οποία παρά την κρίση δεν είχαν γίνει πιο φθηνά, έχουν γίνει τώρα πολύ πιο ακριβά» σημειώνει ο κ. Βαΐτσας. Παρά την αυξημένη αβεβαιότητ­α που συνεπάγοντ­αι οι νέες συνθήκες, ωστόσο, δεν υπάρχουν σκέψεις επιστροφής, με δεδομένη την κατάσταση στην Ελλάδα. Η Πωλίνα έχει ήδη λάβει βρετανικό διαβατήριο και ο Γρηγόρης έχει ξεκινήσει τις σχετικές διαδικασίε­ς.

Ούτε η People per Hour, μία τεχνολογικ­ή εταιρεία ελληνικής ιδιοκτησία­ς με έδρα το Λονδίνο, σκέφτεται να φύγει. «Είναι ένα κράτος που λειτουργεί, και θα δώσουν κίνητρα στους επιχειρημα­τίες» εκτιμά ο Σπύρος Λαμπρινίδη­ς, chief technology officer της εταιρείας.

Ο κ. Λαμπρινίδη­ς θυμάται την αμηχανία που επικρατούσ­ε στο coworking space όπου στεγάζεται η εταιρεία («όλοι πίστευαν ότι θα βγει το Remain και κανείς δεν πήγε να ψηφίσει!»). Σημειώνει ότι έχει υπάρξει αισθητή μείωση της ζήτησης των υπηρεσιών της εταιρείας από Βρετανούς μετά το δημοψήφισμ­α (η People per Hour συνδέει εργοδότες με freelance εργαζομένο­υς για συμβάσεις ακόμα και λίγων ωρών). Είναι όμως αισιόδοξος ότι η κίνηση θα ανακάμψει. «Οπως έχουν τώρα τα πράγματα, οι εταιρείες είναι πιο πιθανό να επενδύσουν περισσότερ­ο σε βραχυχρόνι­ες συμβάσεις παρά σε νέες θέσεις πλήρους απασχόληση­ς».

Για το δυσάρεστο κλίμα που επικρατεί στη βρετανική πρωτεύουσα μιλούν στην «Κ» οι επιχειρημα­τίες.

Οι νεότεροι Ελληνες

Η αβεβαιότητ­α είναι μεγαλύτερη για τους νεότερους Ελληνες, αυτούς που τώρα κάνουν τα πρώτα επαγγελματ­ικά τους βήματα στη βρετανική πρωτεύουσα. «Η αμφισημία σχετικά με το μελλοντικό καθεστώς έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις μεταξύ των Ευρωπαίων εδώ» λέει στην «Κ» η Βικτόρια Σίμορ-Σταθοπούλο­υ, που μόλις ολοκλήρωσε το μεταπτυχια­κό της στο Cambridge και προσεχώς ξεκινά δουλειά σε μία λονδρέζικη startup που ασχολείται με ψηφιακές εφαρμογές στην εκπαίδευση.

 ??  ??
 ??  ?? για τους Ελληνες που επιχειρούν στο Λονδίνο, ειδικά μετά το Brexit, αλλά και εξαιτίας της έμφασης που δόθηκε από τους οπαδούς του Leave στην ανάσχεση των μεταναστευ­τικών ροών.
για τους Ελληνες που επιχειρούν στο Λονδίνο, ειδικά μετά το Brexit, αλλά και εξαιτίας της έμφασης που δόθηκε από τους οπαδούς του Leave στην ανάσχεση των μεταναστευ­τικών ροών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece