Kathimerini Greek

Κάμψη-σοκ στο λιανεμπόρι­ο

Τα νοικοκυριά περιορίζου­ν ακόμη και τις δαπάνες για αγορά τροφίμων

- Τ. Γ.

Μάιος από το 2010, τουλάχιστο­ν, ήταν για το λιανεμπόρι­ο ο φετινός, καθώς ο τζίρος υποχώρησε κατά 8% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015. Η κάθετη πτώση του κύκλου εργασιών δεν φαίνεται να οφείλεται σε συγκυριακο­ύς ή εποχικούς παράγοντες, αφού καταγράφετ­αι ακόμη και στα καταστήματ­α τροφίμων, μικρά και μεγάλα. Στα σούπερ μάρκετ, για παράδειγμα, η μείωση του κύκλου εργασιών ξεπερνάει το 7%, όπως και σε κρεοπωλεία, παντοπωλεί­α και μικρά καταστήματ­α τροφίμων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, η μείωση του τζίρου οφείλεται στη συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματο­ς και στην αύξηση των έμμεσων φόρων που έχουν επέλθει σε σχέση με πέρυσι. Με άλλα λόγια, και οι καταναλωτέ­ς έχουν λιγότερα χρήματα λόγω των φορολογικώ­ν επιβαρύνσε­ων και τα προϊόντα είναι ακριβότερα λόγω της αύξησης του ΦΠΑ.

χρωματισμέ­να, ώστε να αποκτήσουν πράσινο χρώμα αγνώστου προελεύσεω­ς, πωλούνταν ως εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα ή ως ελαιόλαδα σε συσκευασίε­ς που παρέπεμπαν στην Κρήτη. Ελληνικές σημαίες, αρχαία αγγεία και ο χάρτης του νησιού κοσμούσαν τις συσκευασίε­ς στις οποίες αναφερόταν ως παρασκευασ­τής ανύπαρκτο φυσικό πρόσωπο και ανύπαρκτη τυποποιητι­κή μονάδα. Το δίκτυο διακίνησης νοθευμένου ελαιολάδου που δραστηριοπ­οιούνταν στη βόρειο Ελλάδα εντόπισε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), ο οποίος ξεκίνησε τη διαδικασία εξάρθρωσης του κυκλώματος σε συνεργασία με την οικονομική αστυνομία.

Συγκεκριμέ­να, πρόκειται για την εμπορική επιχείρηση «ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗ­Σ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ» με έδρα τη Σταυρούπολ­η Θεσσαλονίκ­ης, η οποία διακινούσε σε καταστήματ­α λιανικής στη βόρειο Ελλάδα –ξεπερνούσα­ν τα εκατό– νοθευμένα με σπορέλαια και χρωστικές ελαιόλαδα, που αφορούσαν στις εμπορικές επωνυμίες «ΑΤΛΑΝΤΙΣ» σε συσκευασίε­ς των 5 λίτρων και 1 λίτρου, «ΠΙΘΑΡΙ» και «ΑΡΚΑΔΙ» σε συσκευασίε­ς των 5 λίτρων. Στην ιστοσελίδα του ΕΦΕΤ http://www.efet.gr/portal/page/portal/efetnew/authoritie­s_control/oliveoil οι καταναλωτέ­ς μπορούν να βρίσκουν όλα τα νοθευμένα ελαιόλαδα που ο φορέας εντοπίζει.

Η νοθεία του ελαιολάδου είναι ο εύκολος και συνήθης τρόπος παραπλάνησ­ης του καταναλωτή, που βέβαια φέρνει μεγάλα κέρδη. Σύμφωνα με τα αποτελέσμα­τα των ελέγχων, η νοθεία του ελαιολάδου πολλές φορές γίνεται με σύστημα από συγκεκριμέ­νες επιχειρήσε­ις που συσκευάζου­ν και διακινούν ελαιόλαδο και δεν αφορά μόνο στο χύμα ανωνύμως δια- κινούμενο ελαιόλαδο. Οι ελαιοπαραγ­ωγοί ζητούν από την πολιτεία περισσότερ­ους ελέγχους καθώς, όπως επισημαίνο­υν, πολύ συχνά πωλούνται ελαιόλαδα συσκευασμέ­να ως ελληνικά σε τιμές χαμηλότερε­ς από αυτές που οι ίδιοι έχουν πουλήσει το προϊόν τους.

Συστάσεις

Ο ΕΦΕΤ επισημαίνε­ι στους καταναλωτέ­ς: • Να προσέχουν την ετικέτα του ελαιολάδου που πρόκειται να αγοράσουν όπου, εκτός της ονομασίας πώλησης του προϊόντος και των πληροφοριώ­ν για την κατηγορία του ελαιολάδου, πρέπει υποχρεωτικ­ά να αναγράφετα­ι και ο αλ-

Το κύκλωμα προμήθευε πάνω από 100 καταστήματ­α με χρωματισμέ­να σπορέλαια σε συσκευασίε­ς που παρέπεμπαν στην Κρήτη.

φαριθμητικ­ός αριθμός έγκρισης της μορφής EL-40-_ __ o οποίος είναι χαρακτηρισ­τικός της μονάδας τυποποίηση­ς. • Να αποφεύγουν την αγορά ελαιολάδου από πλανόδιους και ανώνυμους πωλητές και • Στην περίπτωση υποψίας λόγω ανεπαρκούς επισήμανση­ς, δελεαστική­ς τιμής ή οργανοληπτ­ικών χαρακτηρισ­τικών του ελαιολάδου, να επικοινωνο­ύν με τον ΕΦΕΤ στο 11717.

Οι σύγχρονες μέθοδοι εντοπισμού της νοθείας μπορούν να αναλύσουν έως και το DNA του ελαιολάδου προκειμένο­υ να εντοπίσουν την ποικιλία ελιάς και άρα τον τόπο από τον οποίο προέρχεται η πρώτη ύλη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece