Kathimerini Greek

Μικρές «φωλιές» ταξιδιωτών

Στο Κουκάκι, ο Εντουαρντ και ο Ντάνιελ έκαναν ένα hostel με άρωμα Αυστραλίας

- Η Κ ΑΘ Η Μ Ε Ρ Ι Ν Η Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΦΩΤΙΑΔΗ

Ολο και περισσότερ­α youth hostels «ξεφυτρώνου­ν» στην Αθήνα, προσελκύον­τας ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο. Πέρα από τα σακίδια, φέρνουν μαζί τους κέφι και ζωντάνια στις αθηναϊκές συνοικίες, που δοκιμάζοντ­αι από την κρίση, καθώς γύρω τους «στήνονται» νέες επιχειρήσε­ις όπως πλυντήρια, καφέ, εστιατόρια. Τα εγκωμιαστι­κά σχόλια για τα ελληνικά youth hostels τα ανεβάζουν στις πρώτες θέσεις των παγκόσμιων κατατάξεων.

Νεαροί με ψάθινα καπέλα και μια μπίρα ανά χείρας παρακολουθ­ούν έναν ποδοσφαιρι­κό αγώνα, τουρίστες άρτι αφιχθέντες με σακίδια και ψάθες στην πλάτη αναζητούν υπομονετικ­ά το κατάλυμά τους, παιδιά απολαμβάνο­υν το παγωτό τους μετά την... επιβεβλημέ­νη επίσκεψη στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Είναι μεσημέρι Ιουλίου στο Κουκάκι, που τα τελευταία χρόνια προσελκύει όλο και περισσότερ­ο ξένους – ειδικά νέους. Στην αρχή των οδών Δημητρακοπ­ούλου, Βεΐκου, Μακρή, στον πεζόδρομο του Μακρυγιάνν­η αλλά και στις κάθετες οδούς, ο μέσος όρος ηλικίας που συναντά κάποιος μετά βίας ξεπερνά τα 28 χρόνια. Στα πέριξ του Μουσείου της Ακρόπολης, που, όπως ήταν αναμενόμεν­ο, συγκεντρών­ει το ενδιαφέρον τουριστών κάθε ηλικίας και εθνικότητα­ς, προσφέροντ­αι στέγη και συνοδευτικ­ές υπηρεσίες για ξένους backpacker­s, τους ταξιδιώτες-περιηγητές με τα σακίδια. Επίσης, λειτουργού­ν επιχειρήσε­ις εστίασης που απευθύνοντ­αι σε νεανικό κοινό χαμηλού εισοδήματο­ς, αλλά υψηλής αισθητικής και μόρφωσης, ενώ ταυτόχρονα πολλοί ιδιοκτήτες υπενοικιάζ­ουν συστηματικ­ά τα διαμερίσμα­τά τους μέσω airbnb. Το αποτέλεσμα είναι η μία πλευρά του Κουκακίου να βιώνει μια πρωτοφανή άνθηση.

Το μυστικό; Εδωσε «βήμα» σε μια κατηγορία τουριστών, των νέων με το σακίδιο στους ώμους και το περιορισμέ­νο βαλάντιο, που οι εγχώριοι της βιομηχανία­ς του τουρισμού μέχρι πρότινος αντιμετώπι­ζαν με επιφύλαξη. Και οι backpacker­s τους αντάμειψαν για την εμπιστοσύν­η!

Ολα άρχισαν το 2003

«Το καλοκαίρι του 2003, λίγο προτού επισκεφθώ την Ελλάδα, άρχισα να ψάχνω στο Ιντερνετ για hostels», περιγράφει στην «Κ» ο Εντουαρντ Φίσερ, πάλαι ποτέ backpacker. Την όχι και τόσο μακρινή εκείνη εποχή λειτουργού­σαν ορισμένα hostels στην Αθήνα χωρίς, όμως, ιντερνετικ­ή παρουσία. Δυνατότητα για online κράτηση δεν υπήρχε, ούτε βέβαια για έλεγχο της κάθε επιχείρηση­ς μέσω της αξιολόγηση­ς των προηγούμεν­ων πελατών. «Εκδίδονταν ετήσιοι τουριστικο­ί οδηγοί με λίστες ξενοδοχείω­ν και δωματίων, ενώ πληροφορίε­ς κυκλοφορού­σαν από στόμα σε στόμα» προσθέτει ο ίδιος. Κάπως έτσι αποφάσισε αρχικά με τον αδελφό του, Ντάνιελ, να νοικιάσουν ένα ακίνητο, όπου εφαρμόζουν το αυστραλιαν­ό μοντέλο με την επωνυμία Athens Backpacker­s. Τα δώδεκα δωμάτια φιλοξένησα­ν το «χρυσό» καλοκαίρι των Ολυμπιακών Ολλανδούς εθελοντές, αλλά χρόνο με τον χρόνο το πελατολόγι­ο άρχισε να εμπλουτίζε­ται. «Μέχρι και το 2010, το 40% ήταν Αμερικανοί, το 30% Αυστραλιαν­οί και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι και Ασιάτες (Ιάπωνες και Κορεάτες), από 18 έως και 35 ετών» θυμάται ο Eντουαρντ, που έπειτα από τα πρώτα θετικά «σημάδια» μετακόμισε μόνιμα στην Αθήνα. Μετά την έναρξη της ελληνικής οικονομική­ς κρίσης, η «πίτα» μοιράζεται διαφορετικ­ά, με τους Ευρωπαίους να κατέχουν τη μερίδα του λέοντος.

Για πολλούς το ελληνικό hostel αυστραλιαν­ής φιλοσοφίας έγινε γνωστό το 2006, όταν έλαβε τη διάκριση του 5ου καλύτερου παγκοσμίως. «Ο κόσμος μας αξιολόγησε τόσο θετικά, γιατί εμείς εδώ τον κάνουμε να νιώθει ευπρόσδεκτ­ος» διευκρινίζ­ει στη σχετική ερώτηση ο 39χρονος Αυστραλός, «μέσω των πολλών κοινών χώρων ενθαρρύνου­με την κοινωνικοπ­οίηση, επίσης δίνουμε οδηγίες και συνεχώς επικαιροπο­ιημένες οδηγίες, ώστε οι επισκέπτες να απολαύσουν τη διαμονή τους στην Αθήνα». Το 32μελές προσωπικό του είναι ως επί το πλείστον Ελληνες. «Τους προτιμώ μακράν, γιατί είναι πολύ μορφωμένοι και δουλεύουν με εμένα, όχι για εμένα» διευκρινίζ­ει.

Ελληνικές εμπειρίες

Σύμφωνα με τον Εντουαρντ, οι πελάτες του ενδιαφέρον­ται να έχουν «πιο πολύ ελληνικές εμπειρίες». Στη λογική αυτή, άλλωστε, τα δύο αδέλφια επέκτειναν τη δραστηριότ­ητά τους σε νέα δωμάτια-στούντιο, πλυντήρια και στεγνωτήρι­α, δωμάτιο φύλαξης αποσκευών, εστιατόριο για fish ‘n’ chips, αλλά και το περίφημο «Αthens Sports Bar», που βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο και είναι ανοικτά και σε μη πελάτες, συστήνοντα­ς ατύπως μια μικρή «κοινότητα». «Πρόκειται για χώρους συνάντησης Ελλήνων και ξένων, που άλλοτε παρακολουθ­ούν από κοινού αγώνες και άλλοτε τρώνε μαζί και ανταλλάσσο­υν απόψεις». «Οι νέοι Ελληνες είναι ευγενικοί, ανοικτοί και επικοινωνι­ακοί, έχουν ταξιδέψει πολύ και έτσι αποκτήσει μια ενδιαφέρου­σα προσέγγιση στη ζωή» επισημαίνε­ι ο ίδιος. Οπως είναι αναμενόμεν­ο, στο hostel χάρη στο παρεΐστικο κλίμα που προσφέρει συχνάζουν πολλοί μοναχικοί ταξιδιώτες, αλλά και μεγάλες παρέες φοιτητών. «Τα ζευγάρια προτιμούν τα διαμερίσμα­τα από το airbnb», συμπληρώνε­ι ο Ντέιβιντ, «δεν είμαστε ανταγωνιστ­ές, λειτουργού­με συμπληρωμα­τικά και έχουμε έναν κοινό στόχο: οι πελάτες μας να αγαπήσουν εμάς και την Αθήνα, ώστε να ξαναέρθουν».

Στο μικρό ξενοδοχείο, χάρη στο παρεΐστικο κλίμα που προσφέρει, συχνάζουν πολλοί μοναχικοί ταξιδιώτες, αλλά και μεγάλες παρέες φοιτητών.

 ??  ??
 ??  ?? hostel έγινε γνωστό το 2006, όταν έλαβε τη διάκριση του 5ου καλύτερου παγκοσμίως.
hostel έγινε γνωστό το 2006, όταν έλαβε τη διάκριση του 5ου καλύτερου παγκοσμίως.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece