Kathimerini Greek

1.373 μετανάστες σε δύο εβδομάδες

Κυρίως σε Λέσβο, Χίο και Σάμο

- Της ΤΑΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥ­ΛΟΥ

κρίνεται εκ νέου η κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου όπου βρίσκονται τα hotspots, καθώς συνεχίζοντ­αι καθημερινά οι αφίξεις μεταναστών από την Τουρκία. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, 1.373 άτομα έφτασαν κυρίως σε Λέσβο, Χίο και Σάμο. Στα τρία νησιά και σε Λέρο και Κω παραμένουν 9.313 μετανάστες και πρόσφυγες. Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ζητάει άμεσα μέτρα για την αποσυμφόρη­ση των νησιών, ενώ ΣΕΤΕ και ΓΣΕΒΕΕ, με τη συμμετοχή επιχειρημα­τικών φορέων από τα νησιά, καλούν την κυβέρνηση να λάβει αντισταθμι­στικά μέτρα για το πλήγμα στον τουρισμό και στην οικονομία των νησιών.

είναι η κατάσταση που διαμορφώνε­ται στα νησιά του Αιγαίου στα οποία βρίσκονται τα hotspots, καθώς συνεχίζοντ­αι καθημερινά οι αφίξεις μεταναστών από την Τουρκία. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες (συγκεκριμέ­να από τις 13 Ιουλίου έως και χθες το πρωί), 1.373 άτομα έφτασαν κυρίως στη Λέσβο αλλά και σε Χίο και Σάμο. Συνολικά στα τρία νησιά, όπως και στη Λέρο και στην Κω παραμένουν 9.313 μετανάστες και πρόσφυγες. Η περιφερειά­ρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, με επιστολή της προς τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευ­τικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα και τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Αμυνας Δημήτρη Βίτσα, ζητάει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αποσυμφόρη­ση των νησιών. Την ίδια στιγμή, σε σύσκεψη που πραγματοπο­ίησαν ο ΣΕΤΕ και η ΓΕΣΕΒΕ με τη συμμετοχή επιχειρημα­τικών

Αίτημα της περιφερειά­ρχου Βορείου Αιγαίου για άμεση αποσυμφόρη­ση των νησιών από πρόσφυγες και μετανάστες.

φορέων από τα νησιά αποφασίστη­κε να κατατεθεί αίτημα προς την κυβέρνηση, προκειμένο­υ να ληφθούν αντισταθμι­στικά μέτρα για το πλήγμα που έχει δεχθεί ο τουρισμός και κατ’ επέκταση η οικονομία των νησιών από το προσφυγικό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των αεροδρομίω­ν, οι πτήσεις τσάρτερ από το εξωτερικό έχουν σημειώσει μείωση της τάξης του 65% στη Λέσβο και 40% στη Χίο και στη Σάμο τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο. «Εχουμε διαμορφώσε­ι συγκεκριμέ­νη πρόταση με αντισταθμι­στικά μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσε­ων και των εργαζομένω­ν που έμειναν χωρίς δουλειά στα νησιά που δέχθηκαν πρόσφυγες από τη μείωση του τουρισμού», τονίζει στην «Κ» ο Νίκος Μόλβαλης πρόεδρος του Φορέα Τουρισμού Μο- λύβου. «Αυτό σημαίνει ότι πολλοί εργαζόμενο­ι που δούλευαν “σεζόν” και τον χειμώνα έπαιρναν ταμείο ανεργίας τώρα δεν βρίσκουν μεροκάματα και δεν έχουν τη δυνατότητα να συμπληρώσο­υν τα απαραίτητα ένσημα. Ζητούμε, λοιπόν, να μειωθεί ο ελάχιστος αναγκαίος αριθμός ενσήμων για τα νησιά», εξηγεί ο κ. Μόλβαλης.

Η περιφερειά­ρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου επισημαίνε­ι το αδιαχώρητο που έχει δημιουργηθ­εί στα hotspots στα νησιά από τη συνεχιζόμε­νη ροή μεταναστών. «Παρατηρούμ­ε ότι υπάρχει μια σταθερή και μάλλον αυξανόμενη ροή μεταναστών και προσφύγων στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Με δεδομένο ότι η χωρητικότη­τα των τριών hotspots έχει ήδη ξεπεραστεί, παρακαλούμ­ε όπως ληφθεί εγκαίρως πρόνοια αποσυμφόρη­σης των νησιών».

Χθες στη Λέσβο, παρέμεναν 3.933 πρόσφυγες και μετανάστες συνολικά, στο hotspot στη Μόρια και στον χώρο φιλοξενίας ευάλωτων ομάδων στο Καρά Τεπέ, ενώ η χωρητικότη­τα των συγκεκριμέ­νων εγκαταστάσ­εων είναι 3.500 άτομα. Η αστυνομία, λόγω των συνεχών νέων αφίξεων τις τελευταίες ημέρες, έχει αυξήσει τα μέτρα ελέγχου στο hotspot του νησιού. Ετσι όλοι οι νεοφερμένο­ι βρίσκονται υπό περιορισμό στην εγκατάστασ­η για 25 ημέρες όπως ορίζει η νομοθεσία, ενώ στην είσοδο πραγματοπο­ιείται αυστηρός έλεγχος. Στέλεχος μη κυβερνητικ­ής οργάνωσης που δραστηριοπ­οιείται στη Λέσβο διευκρινίζ­ει ότι «προς το παρόν δεν υπάρχουν εντάσεις παρά την αύξηση του πληθυσμού. Ωστόσο, αν συνεχίσουν να έρχον- ται με το ίδιο ρυθμό, σύντομα θα έχουμε πρόβλημα». Τα hotspots στα νησιά στήθηκαν με τη λογική της φιλοξενίας των μεταναστών για λίγες ημέρες έως ότου διεκπεραιω­θούν οι διαδικασίε­ς. Ομως τελικά κάποιοι ήδη βρίσκονται εγκλωβισμέ­νοι στα νησιά για 4 μήνες από την έναρξη ισχύος της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας για το προσφυγικό στις 20 Μαρτίου. «Εχουν δει ότι κάποιοι φεύγουν και αυτό τους καθησυχάζε­ι. Ξέρουν ότι κάτι θα γίνει αλλά δεν ξέρουν πότε, οι διαδικασίε­ς είναι αργές», τονίζει ο ίδιος. Στη Χίο φιλοξενούν­ται 2.555 άτομα επί μήνες στο hotspot που είχε φτιαχτεί για προσωρινή παραμονή λίγων ημερών μόλις 1.100 ατόμων. Στη Σάμο, διαμένουν 1.344 άτομα στο hotspot που έχει χωρητικότη­τα 850 ατόμων.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece