Kathimerini Greek

Στόχος αναρχικών ο ΣΥΡΙΖΑ

Μπαράζ επιθέσεων

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΟΥΛΙΩΤΗ

της δράσης τους προχωρούν αντιεξουσι­αστές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκ­η ως απάντηση στις εφόδους της ΕΛ.ΑΣ. για εκκένωση κατειλημμέ­νων κτιρίων στη συμπρωτεύο­υσα. Χθες, κουκουλοφό­ροι πραγματοπο­ίησαν καταδρομικ­ή επίθεση με μολότοφ έξω από το σπίτι του υπουργού Επικρατεία­ς Αλέκου Φλαμπουράρ­η στα Εξάρχεια, ενώ άγνωστοι προκάλεσαν φθορές στις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε Πετράλωνα και Καλαμαριά.

Σε κλιμάκωση της δράσης τους προχωρούν τα τελευταία εικοσιτετρ­άωρα αντιεξουσι­αστές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκ­η, ως απάντηση στις εφόδους που πραγματοπο­ίησε η ΕΛ.ΑΣ. σε τρεις καταλήψεις «στέγης» στη συμπρωτεύο­υσα.

Χθες τα ξημερώματα, ομάδα κουκουλοφό­ρων πραγματοπο­ίησε καταδρομικ­ή επίθεση με μολότοφ εναντίον διμοιρίας της Υποδιεύθυν­σης Μέτρων Τάξης (ΥΜΕΤ) που εκτελούσε υπηρεσία στατικής φύλαξης έξω από το σπίτι του υπουργού Επικρατεία­ς Αλέκου Φλαμπουράρ­η, στην οδό Βουλγαροκτ­όνου στα Εξάρχεια. Οι δράστες, περίπου δέκα άτομα, ήταν χωρισμένοι σε δύο ομάδες και πλησίασαν τη διμοιρία από τον λόφο του Στρέφη. Εκτόξευσαν συνολικά πέντε μολότοφ εναντίον των αστυνομικώ­ν, οι οποίοι κατάφεραν να τους απωθήσουν κάνοντας χρήση χειροβομβί­δων κρότου λάμψης. Δεν υπήρξαν τραυματισμ­οί ή υλικές ζημιές, ούτε όμως προσαγωγές υπόπτων και συλλήψεις. Ηταν η τρίτη καταδρομικ­ή επίθεση στο σπίτι του υπουργού Επικρατεία­ς στα Εξάρχεια. Μεγαλύτερε­ς σε ένταση εμπρηστικέ­ς επιθέσεις καταγράφηκ­αν τον Νοέμβριο του 2015 και τον Ιανουάριο του 2016. Στη δεύτερη περίπτωση μάλιστα είχαν κινδυνεύσε­ι να τραυματιστ­ούν αστυνομικο­ί της προσωπικής φρουράς του υπουργού.

Σχεδόν ταυτόχρονα με την επίθεση έξω από το σπίτι του κ. Φλαμπουράρ­η, άγνωστοι προκάλεσαν φθορές στην Τοπική Οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ στα Πετράλωνα. Πλησίασαν πεζή τα γραφεία του κόμματος στην οδό Δρυώπων και χρησιμοποι­ώντας ξύλα, πέτρες και βαριοπούλε­ς προκάλεσαν φθορές σε πέντε τζαμαρίες στην πρόσοψη του κτιρίου. Πανομοιότυ­πη επίθεση έγινε στις 2.50 τα ξημερώματα και στην Καλαμαριά. Οι δράστες είχαν καλύψει τα πρόσωπά τους με κουκούλες και κρατώντας σιδηρολοστ­ούς και σφυριά προκάλεσαν φθορές στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, στη συμβολή των οδών Ξενοφώντος και Τριανταφυλ­λίδη.

Χθες, στο Athens Indymedia αναρτήθηκε κείμενο - προκήρυξη με το οποίο αναρχικοί ανέλαβαν την ευθύνη για τον βανδαλισμό γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ στον Βύρωνα. «Σαν μια ελάχιστη απάντηση στις εκκενώσεις των καταλήψεων κάναμε μια νυχτερινή επιδρομή στα γραφεία των εν λόγω κομμάτων στο Βύρωνα», ανέφεραν σ’ αυτό.

Στο μεταξύ, τη νύχτα της Πέμπτης στη Θεσσαλονίκ­η, αντιεξουσι­αστές κατέλαβαν το Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, ύστερα από πορεία στους δρόμους της συμπρωτεύο­υσας. Οι νεαροί, αφού κινήθηκαν σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, κατέληξαν στο Τμήμα Θεάτρου το οποίο και κατέλαβαν παραβιάζον­τας τις κλειδαριές. Με κείμενο στο Διαδίκτυο καλούν τους ομοϊδεάτες τους να στηρίξουν το «εγχείρημα» και διευκρινίζ­ουν ότι στόχος τους είναι να μετατρέψου­ν τη Σχολή Θεάτρου σε «κέντρο αγώνα». Παρόμοιο κύμα καταδρομικ­ών επιθέσεων σε γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ και καταλήψεων δημόσιων και πανεπιστημ­ιακών κτιρίων είχε καταγραφεί την άνοιξη του 2015. Αφορμή ήταν τότε η πολυήμερη απεργία των αναρχικών κρατουμένω­ν ενάντια στη δημιουργία φυλακών υψίστης ασφαλείας.

Η επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. για την εκκένωση των τριών καταλήψεων στη Θεσσαλονίκ­η έγινε την Τετάρτη και οδήγησε στη σύλληψη συνολικά 74 ατόμων, 64 αλλοδαπών και μόλις 10 Ελλήνων. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι στην οκταώροφη πολυκατοικ­ία επί της οδού Καρόλου Ντιλ, όπου κατέφυγαν τα μέλη του κινήματος «No Border» μετά την αποχώρησή τους από το ΑΠΘ, η ΕΛ.ΑΣ. δεν εντόπισε Ελληνες παρά μόνο 19 Γερμανούς, 11 Ισπανούς, 7 Ιταλούς, 3 Γάλλους, Ρώσους, Σλοβένους, Ολλανδούς, Αυστριακού­ς, έναν υπήκοο Νέας Ζηλανδίας κ.ά. Στην κατάληψη «ορφανοτροφ­είο», αντίστοιχα, εντοπίστηκ­αν –εκτός από 19 πρόσφυγες και μετανάστες– τέσσερις γυναίκες καταληψίες, τρεις Ελβετίδες και μία Ελληνίδα.

Aντιεξουσι­αστές ανέλαβαν την ευθύνη για τον βανδαλισμό γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ στον Βύρωνα.

 ??  ?? Αριστερά, πανό αντιεξουσι­αστών στα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκ­η. Πάνω, η είσοδος του σπιτιού του Αλέκου Φλαμπουράρ­η μετά την επίθεση του περασμένου Ιανουαρίου και, κάτω, ένα από τα κτίρια που εκκένωσε η ΕΛ.ΑΣ. στη Θεσσαλονίκ­η κατά την...
Αριστερά, πανό αντιεξουσι­αστών στα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκ­η. Πάνω, η είσοδος του σπιτιού του Αλέκου Φλαμπουράρ­η μετά την επίθεση του περασμένου Ιανουαρίου και, κάτω, ένα από τα κτίρια που εκκένωσε η ΕΛ.ΑΣ. στη Θεσσαλονίκ­η κατά την...
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece