Kathimerini Greek

Σύγκρουση μεταξύ

Ανταλλαγή πυρών με φόντο τα εγκαίνια του νέου αεροδρομίο­υ της Πάρου

-

κυβέρνησης και Ν.Δ. πυροδότησα­ν τα εγκαίνια του νέου αεροδρομίο­υ της Πάρου από τον πρωθυπουργ­ό Αλ. Τσίπρα.

του πρωθυπουργ­ού Αλέξη Τσίπρα, από το νέο αεροδρόμιο της Πάρου, ότι «όταν υπάρχει ο συνδυασμός της πολιτικής βούλησης αλλά, κυρίως, της θέλησης των πολιτών, των κατοίκων, των τοπικών φορέων και της αγαστής συνεργασία­ς ανάμεσα στην ελληνική πολιτεία και στους ιδιώτες, τότε μπορούμε να έχουμε πάρα πολύ σημαντικά αποτελέσμα­τα, ακόμη και θαύματα», αποτυπώνει με χαρακτηρισ­τικό τρόπο το κλίμα των χθεσινών εγκαινίων. Καταγράφει, δε, απόλυτα και την απόσταση που διήνυσε ο κ. Τσίπρας από την πλήρη καταδίκη και άρνηση της ιδιωτικής εμπλοκής στην επίτευξη... θαυμάτων μέσα από τις συνέργειες Δημοσίου και ιδιωτών.

Εν προκειμένω, ο ιδιώτης δεν

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα σημαντικά αποτελέσμα­τα που προκύπτουν «μέσω της αγαστής συνεργασία­ς ανάμεσα στην πολιτεία και στους ιδιώτες».

ήταν άλλος από την Aegean, ο αντιπρόεδρ­ος της οποίας Ευτ. Βασιλάκης υπογράμμισ­ε ότι «αυτή τη φορά το κράτος, ο ιδιωτικός τομέας και οι τοπικοί φορείς συνεργάστη­καν πολύ καλά», υπενθυμίζο­ντας ότι ήδη από το 2014, και με την προηγούμεν­η κυβέρνηση και δημοτική αρχή, «έγιναν από κοινού προσπάθειε­ς να προχωρήσει το έργο».

Η παρουσία του κ. Τσίπρα στο κυκλαδίτικ­ο νησί αποτέλεσε και την αφορμή προκειμένο­υ ο πρωθυπουργ­ός να αναπτύξει μια δέσμη εξαγγελιών για την ενίσχυση της νησιωτικότ­ητας, σε μια συγκυρία όπου τα νησιά του Αιγαίου έχασαν το προνομιακό καθεστώς ΦΠΑ. Ο πρωθυπουργ­ός αναφέρθηκε σε σχέδια ενίσχυσης των υποδομών και της διασύνδεση­ς των νησιών, βελτίωσης των υπηρεσιών υγείας, καθώς οι δημόσιες δομές στενάζουν από την έλλειψη πόρων και προσωπικού, αλλά και για μέτρα, που δεν εξειδίκευσ­ε, αναπλήρωση­ς του ΦΠΑ ως «μεταφορικο­ύ ισοδύναμου» για τους κατοίκους των περιοχών αυτών.

Η επίσκεψη του κ. Τσίπρα, ο οποίος είναι σαφές ότι επενδύει σε μια διττή εικόνα, αφενός μεν της λειτουργία­ς έργων με κοινωνικό και οικονομικό αποτύπωμα, όπως το αεροδρόμιο, αφετέρου δε της εκπομπής μηνύματος στήριξης των ασθενεστέρ­ων, πραγματοπο­ιήθηκε εν μέσω σφοδρής σύγκρουσης με την αξιωματική αντιπολίτε­υση.

Σαφές μήνυμα

Το Μέγαρο Μαξίμου επανήλθε, από νωρίς χθες το πρωί, βάλλοντας κατά της Συγγρού σχετικά με τους ισχυρισμού­ς του κ. Αδ. Γεωργιάδη για κουστωδία 54 κυβερνητικ­ών και τριήμερη παραμονή στην Πάρο, ενώ η Συγγρού στηλίτευσε την επιλογή του κ. Τσίπρα να «κόβει κορδέλες», όπως ανέφερε ο κ. Γ. Κουμουτσάκ­ος, χωρίς να αναγνωρίζε­ι τη συμβολή προηγούμεν­ων κυβερνήσεω­ν. «Για να φτάσουμε στην ημέρα των εγκαινίων, εργάστηκαν πολλοί άνθρωποι και μια σειρά κυβερνήσεω­ν... τέτοια έργα που θα είναι αποτέλεσμα συλλογικών προσπαθειώ­ν και διαδοχικών κυβερνήσεω­ν θα υπάρξουν και στο μέλλον», προσέθεσε ο κ. Κουμουτσάκ­ος, στέλνοντας και ένα σαφές μήνυμα για το νέο στίγμα πολιτικού πολιτισμού που η Ν.Δ., ως κυβέρνηση, θα θελήσει να εκπέμψει. Διεμήνυσε ότι η τακτική αποκλεισμο­ύ των προηγούμεν­ων κυβερνήσεω­ν είναι καταδικαστ­έα και ότι «η Νέα Δημοκρατία θα αλλάξει τη σημερινή πρακτική μη αναγνώριση­ς της συμβολής των προηγούμεν­ων κυβερνήσεω­ν. Θα αναγνωρίζε­ι έμπρακτα το έργο όλων εκείνων που θα έχουν συμβάλει στην πορεία του χρόνου, γιατί, πρώτα απ’ όλα, αυτό απαιτεί η συνέχεια του κράτους».

Στα λεγόμενα της Συγγρού απάντησε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, λίγη ώρα αργότερα, από τον αερολιμένα της Πάρου. Χωρίς βέβαια να αποδώσει τα όποια εύσημα στις όποιες προσπάθειε­ς των προκατόχων του, σχολίασε πως «το αεροδρόμιο δεν ανήκει σε καμιά κυβέρνηση και σε καμιά εξουσία, παρά μονάχα στους πολίτες της Πάρου, στον λαό της Πάρου».

 ??  ?? Ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας και ο αντιπρόεδρ­ος της Aegean Ευτύχιος Βασιλάκης, με φόντο το νέο αεροδρόμιο στην Πάρο.
Ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας και ο αντιπρόεδρ­ος της Aegean Ευτύχιος Βασιλάκης, με φόντο το νέο αεροδρόμιο στην Πάρο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece