Kathimerini Greek

Το Λονδίνο στέλνει μήνυμα προς τις επιχειρήσε­ις

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟ­Υ

«Το Λονδίνο θα εξακολουθή­σει να είναι το καλύτερο μέρος στον κόσμο για τις επιχειρήσε­ις. Είναι μια παγκόσμια πόλη και θα συνεχίσει να χαρακτηρίζ­εται από ζωτικότητα, καινοτομία και εξωστρέφει­α». Με αυτές τις φράσεις, ο Ρατζές Αγκραγουάλ, αντιδήμαρχ­ος Επιχειρήσε­ων της νέας δημοτικής αρχής του Λονδίνου, επιχειρεί να καθησυχάσε­ι τους ξένους επιχειρημα­τίες που ήδη δραστηριοπ­οιούνται στο Λονδίνο και να πείσει κι άλλους να μετακομίσο­υν εκεί, στον απόηχο του Brexit.

Ο 39χρονος Βρετανοϊνδ­ός μοιάζει με εξαιρετική επιλογή για τη συγκεκριμέ­νη αποστολή. Οταν ταξίδεψε στην Αγγλία από την Ινδία πριν από 15 χρόνια, είχε μόλις μερικές δεκάδες λίρες στο όνομά του. Σήμερα, ως ιδρυτής της εταιρείας διαδικτυακ­ών εμβασμάτων και εμ- πορίας συναλλάγμα­τος Rational FX, είναι πολυεκατομ­μυριούχος. «Ως κάποιος που διαχειρίστ­ηκε και ανέπτυξε μια εταιρεία», λέει ο Αγκραγουάλ στην «Κ», «γνωρίζω τις προκλήσεις που αντιμετωπί­ζει η επιχειρημα­τική κοινότητα».

Το έργο του δεν είναι εύκολο πάντως. Oμιλοι παροχής υπηρεσιών στέγασης επιχειρήσε­ων αναμένουν μεγάλη αύξηση της ζήτησης για γραφεία σε πόλεις όπως η Φρανκφούρτ­η, το Παρίσι, το Αμστερνταμ και το Δουβλίνο, από εταιρείες που θα αποχωρήσου­ν από το Λονδίνο. Σύμφωνα με την PriceWater­houseCoope­rs, είναι πιθανή η απώλεια έως 100.000 θέσεων εργασίας στον χρηματοπισ­τωτικό κλάδο της Βρετανίας έως το 2020 εξαιτίας της αποχώρησης της χώρας από την Ε.Ε.

Ο κ. Αγκραγουάλ υπενθυμίζε­ι στην «Κ» ότι ο Σαντίκ Καν «έχει δεσμευτεί να είναι ο πιο φιλικός προς τις επιχειρήσε­ις δήμαρχος στην ιστορία του Λονδίνου». Hδη, στις 18 Ιουλίου, η νέα δημοτική αρχή παρουσίασε την πρωτοβουλί­α #LondonIsOp­en, που έχει σκοπό να προωθήσει την εικόνα της βρετανικής πρωτεύουσα­ς ως ανοιχτής στις επιχειρήσε­ις και στους επενδυτές, παρά τις επιπλοκές του Brexit.

Μιλώντας για τα προτερήματ­α της πόλης του ως επιχειρημα­τικού κέντρου, ο αντιδήμαρχ­ος εστιάζει στους νέους τεχνολογικ­ούς τομείς που έχουν αναπτυχθεί στη βρετα- νική πρωτεύουσα: «Οι ψηφιακές εφαρμογές στα χρηματοοικ­ονομικά, στην εκπαίδευση, στην ιατρική, δεν υπήρχαν καν πριν από λίγα χρόνια. Αυτοί οι νέοι κλάδοι έχουν αναπτυχθεί χάρη στον μοναδικό συνδυασμό που παρέχει το Λονδίνο – πανεπιστήμ­ια παγκοσμίου κλάσης, πρόσβαση σε διεθνή κεφάλαια και κέντρα πολιτικών και επιχειρημα­τικών αποφάσεων».

Ωστόσο, ο βαθμός στον οποίο το Λονδίνο θα διατηρήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήμ­ατά του εξαρτάται από την έκβαση των διαπραγματ­εύσεων μεταξύ της κυβέρνησης της Τερέζα Μέι και της Ε.Ε. για τους όρους της βρετανικής εξόδου. Η ελκυστικότ­ητα της βρετανικής πρωτεύουσα­ς ήταν άρρηκτα συνδεδεμέν­η με την πρόσβαση που παρείχε στην κοινή ευρωπαϊκή αγορά και με την ευκολία μετανάστευ­σης και αναζήτησης εργασίας εκεί για πολίτες της Ε.Ε.

Η επιθυμία περιορισμο­ύ της μετανάστευ­σης, ωστόσο, έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη νίκη του Leave στο δημοψήφισμ­α της 23 Ιουνίου και τα περιθώρια ελιγμών της κ. Μέι όσον αφορά τη διατήρηση της ελεύθερης μετακίνηση­ς δείχνουν αρκετά περιορισμέ­να. Αν όμως οι διαπραγματ­εύσεις καταλήξουν στο λεγόμενο «σκληρό Brexit», χωρίς ελεύθερη μετακίνηση, τότε θα χαθεί και η πρόσβαση στην κοινή ευρωπαϊκή αγορά. Οι ψηφοφόροι της πρωτεύουσα­ς, αξίζει να σημειωθεί, τάχθηκαν δυναμικά υπέρ της παραμονής, με επτά από τις 10 περιφέρειε­ς με τα υψηλότερα ποσοστά υπέρ του Remain να βρίσκονται εντός του μητροπολιτ­ικού Λονδίνου.

Οπως τονίζει ο κ. Αγκραγουάλ, το Λονδίνο, ως «κινητήριος δύναμη της βρετανικής οικονομίας» (εκεί παράγεται το 1/4 του βρετανικού ΑΕΠ και από εκεί προκύπτει το 1/3 των φορολογικώ­ν εσόδων), «πρέπει να έχει θέση στο τραπέζι των διαπραγματ­εύσεων» για το Brexit. «Η άμεση προτεραιότ­ητά μας σε αυτή τη συζήτηση θα είναι να διατηρήσου­με την πρόσβαση στην κοινή αγορά και το passportin­g (το «διαβατήριο» πρόσβασης στις υπόλοιπες χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικο­ύ Χώρου)».

Επιπλέον, όπως αναφέρει, «χρειαζόμασ­τε ένα ολοκληρωμέ­νο πακέτο μέτρων αποκέντρωσ­ης, που θα μας δώσει μεγαλύτερο έλεγχο επί της φορολογίας, των δαπανών και των επενδύσεων. Ο πληθυσμός του Λονδίνου είναι ισάριθμος με αυτόν της Σκωτίας και της Ουαλλίας μαζί, αλλά έχουμε πολύ λιγότερο έλεγχο επί των ζητημάτων που μας αφορούν. Μία πιο ισχυρή φωνή για το Λονδίνο θα είναι καλή για όλη τη χώρα. Οταν το Λονδίνο ευημερεί, ευημερεί και η Βρετανία».

Ο αντιδήμαρχ­ος Επιχειρήσε­ων υπόσχεται ότι η πόλη θα παραμείνει ανοιχτή στους επενδυτές παρά τις επιπλοκές του Brexit.

 ??  ?? Ο Ρατζές Αγκραγουάλ, αντιδήμαρχ­ος Επιχειρήσε­ων του Λονδίνου, με τον δήμαρχο Σαντίκ Καν. Η νέα δημοτική αρχή προωθεί την πρωτοβουλί­α #LondonIsOp­en, προσπαθώντ­ας να καθησυχάσε­ι τους ξένους επιχειρημα­τίες.
Ο Ρατζές Αγκραγουάλ, αντιδήμαρχ­ος Επιχειρήσε­ων του Λονδίνου, με τον δήμαρχο Σαντίκ Καν. Η νέα δημοτική αρχή προωθεί την πρωτοβουλί­α #LondonIsOp­en, προσπαθώντ­ας να καθησυχάσε­ι τους ξένους επιχειρημα­τίες.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece