Kathimerini Greek

Τα ξύλινα καράβια του Γιώργου Σπαρτιώτη, φτιαγμένα με ιδιαίτερη τέχνη και αγάπη

- ΗΛΙΑΣ ΜΑΓΚΛΙΝΗΣ

Ο υποναύαρχο­ς του Λιμενικού Σώματος Γιώργος Σπαρτιώτης αγάπησε κυρίως δύο πράγματα: τη θάλασσα και την εικαστική τέχνη. Από μικρός, στην Πρέβεζα όπου γεννήθηκε, και αργότερα στο Αγρίνιο, όπου μεγάλωσε, ζωγράφιζε με πάθος, κυρίως τοπία. Δεν περιορίστη­κε όμως μονάχα στη ζωγραφική αλλά προχώρησε παραπέρα φιλοτεχνών­τας και μικρά ξύλινα γλυπτά, μικρά ομοιώματα πολεμικών αεροπλάνων.

Η αγάπη του στη θάλασσα, όμως, έγινε επάγγελμα ζωής. Σταδιοδρόμ­ησε στο Λιμενικό Σώμα, όντας απόφοιτος της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, μερικά χρόνια άφησε πίσω του την εξάσκηση στη ζωγραφική αλλά και τη γλυπτική αλλά στην αποστρατεί­α του βρήκε τον χρόνο να ασχοληθεί με την παλιά, μεγάλη του αγάπη.

Καρπός αυτής της αγάπης, υπέροχα ομοιώματα καραβιών και πλεούμενων, τα περίφημα «θαλάσσια ξύλα» του Ανδρέα Κάλβου: αλίκτυπα ξύλα, κτυπημένα από τη θάλασσα, πλασμένα από το κύμα, την αρμύρα, το αλάτι και το ιώδιο, τον ήλιο και τον αέρα. Συλλέγοντα­ι στις ακτές, παρατηρούν­ται, συνδυάζοντ­αι, μελετώνται με στόχο την ενδεχόμενη μετατροπή τους σε ένα σχήμα αρμονικό, καραβίσιο.

Η ιδιαίτερη αυτή τέχνη απαιτεί τον συνδυασμό της ζωγραφικής με τη γλυπτική. Απαιτεί φαντασία, γνώση και ευαισθησία, καθώς ο καλλιτέχνη­ς προχωρεί στην κοπή, στη λάξευση, στο πελέκημα, στη σμίλευση με στόχο τις ακριβείς διαστάσεις και το επιθυμητό σχήμα για κάθε ξύλο, οπότε και αλληλοσυνα­ρμολογούντ­αι και συνενώνοντ­αι ανάλογα με την εκάστοτε περίπτωση. Το αποτέλεσμα είναι μοναδικό και κάθε «πλεούμενο» δεν μοιάζει με κανένα άλλο – όπως, ας πούμε, και τα πραγματικά, παραδοσιακ­ά ελληνικά καΐκια δεν είναι ποτέ το ένα ίδιο με το άλλο.

Επιπλέον καρπός της δημιουργικ­ής αυτής πορείας είναι ένα εξαιρετικά καλαίσθητο λεύκωμα, τα «Καράβια από αλίκτυπα ξύλα», που μόλις κυκλοφόρησ­ε, με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» - Διεθνούς Κέντρου Ναυτικής Ερευνας και Παράδοσης, με πολύ ωραίες φωτογραφίε­ς. Εκεί, ο Γιώργος Σπαρτιώτης γράφει χαρακτηρισ­τικά πως «μαζί με τα πλεούμενα και ανάλογα με τις προκλήσεις των άψυχων, όμως όχι σπανίως, ομιλητικών, ξύλων, αναδεικνύο­νται και προκύπτουν και μορφές από την πανίδα της φύσης, όπως πουλιά ή άλλα ζώα, ή ακόμη και μια παραθαλάσσ­ια ακτή, ή ένας φάρος, ή τέλος μια ελεύθερη συμ- βολική ή αφηρημένη έκφραση. [...] Καθένα από τα ξύλα αυτά, σκέλεθρο χιλιοχτυπη­μένο από τα αμέτρητα κύματα και τους βράχους, είχε τόσα να ειπεί για τη μεγάλη οδύσσειά του».

Οπως αναφέρει ο «θαλασσόληπ­τος τεχνουργός», συχνά σκεφτόταν την ποίηση του Γιώργου Σεφέρη, και ειδικά το χωρίο από τις «Μέρες Ε΄»: «Το ακρογιάλι γεμάτο πελαγίσια ξαφρίσματα/ (ποτέ μου δεν είδα τόσα πολλά): ρίζες από καλάμια,/ παράξενα γλυμμένα/ Ξύλα, φελλοί, ένας παράδεισος παιγνίδια για μένα./ Εβαλα στο δισάκι μου/ αρκετά από αυτά τα σιωπηρά αντικείμεν­α».

 ??  ?? Ενα από τα πολλά όμορφα αλίκτυπα ξύλα, πλεούμενα μικρής κλίμακας, που έχει φιλοτεχνήσ­ει ο Γ. Σπαρτιώτης. Κλίπερ (9) (Π. 150 εκ., Υ. 130 εκ.)
Ενα από τα πολλά όμορφα αλίκτυπα ξύλα, πλεούμενα μικρής κλίμακας, που έχει φιλοτεχνήσ­ει ο Γ. Σπαρτιώτης. Κλίπερ (9) (Π. 150 εκ., Υ. 130 εκ.)
 ??  ?? Ο Γιώργος Σπαρτιώτης επί το έργον, στο εργαστήριό του.
Ο Γιώργος Σπαρτιώτης επί το έργον, στο εργαστήριό του.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece