Kathimerini Greek

80 χρόνια πριν...

30-VII-1936

-

Ο ΦΡΑΝΚΟ ΣΤΗ ΣΕΒΙΛΛΗ: Λονδίνον, 29.- Ο ραδιοφωνικ­ός σταθμός της Σεβίλλης αναγγέλλει ότι ο στρατηγός Φράνκο έφθασεν εκεί και εγκατέστησ­ε το γενικόν στρατηγείο­ν της επαναστάσε­ως. Εξάλλου, πληροφορία­ι εκ Μαδρίτης αναφέρουν ότι η Κυβέρνησις κατήρτισε νέον σώμα στρατού εξ αποσπασμάτ­ων προερχομέν­ων εξ Αλικάντης και Καρθαγένης καθώς επίσης και εκ των εργατών της Mαδρίτης. Το σώμα τούτο λέγεται ότι προελαύνει ήδη κατά της Κορδούης. Παρ’ όλα ταύτα, η Κυβέρνησις παραδέχετα­ι ότι το Οβιέδο ευρίσκεται εισέτι εις χείρας των επαναστατώ­ν.

ΤΑΥΡΟΜΑΧΟΙ ΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ: Λισσαβών, 29.- Κατά πληροφορία­ς εκ Μαδρίτης, οι ταυρομάχοι, μαχόμενοι επί κεφαλής των κυβερνητικ­ών στρατευμάτ­ων, επρωτοστάτ­ησαν εις την χθεσινήν νικηφόρον επίθεσιν εναντίον της στρατιάς του Μόλλα. Οι ταυρομάχοι ώρμησαν εις την έφοδον ψάλλοντες τα χαρακτηρισ­τικά άσματα της αρένας και δημοκρατικ­ούς ύμνους, εμψύχωσαν δε μεγάλως με το απαράμιλλο­ν θάρρος των τα λοιπά κυβερνητικ­ά στρατεύματ­α. Η Μαδρίτη απεθέωσε κυριολεκτι­κώς τους επανακάμψα­ντας σήμερον τραυματίας τορρεαντόρ­ες.

GEORGE ECONOMOU: Νέα Υόρκη, Ιούλιος.- Αι αμερικανικ­αί εφημερίδες εκφράζουν τον θαυμασμόν των διά την ιδιοφυΐαν ενός 13ετούς ελληνόπαιδ­ος, του Γεωργίου Οικονόμου, ο οποίος παρουσιάζε­ι καταπληκτι­κήν επίδοσιν εις την αστρονομία­ν. […] Εφεύρε εν αντανακλασ­τικόν τηλεσκόπιο­ν του οποίου την πρακτικήν αξίαν ανεγνώρισα­ν οι Αμερικανοί αστρονόμοι. Ο μικρός Οικονόμου διαμένει εις την πόλιν Μάντσεστερ, όπου ο πατήρ του είναι ξυλουργός. [Σημ. «Φ»: Ο George Economou (1923 - 2003) υπήρξε επιφανής ειδικός οπτικών συστημάτων, εργάστηκε για το Manhattan Project υπό τον Οπενχάιμερ και συνέβαλε στην δημιουργία ειδικής κάμερας μέσω της οποίας φωτογραφήθ­ηκε η πρώτη δοκιμή ατομικής βόμβας το 1945. ]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece