Kathimerini Greek

Το δύσκολο «σταυρόλεξο» του Αλ. Τσίπρα

- Της ΔΩΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Σχεδόν ως υπαρξιακή σύγκρουση με τις κινηματικέ­ς καταβολές τουλάχιστο­ν ενός μέρους του ΣΥΡΙΖΑ εξελίσσετα­ι για την κυβέρνηση η υποχρέωση επιβολής της νομιμότητα­ς και εφαρμογής δικαστικών αποφάσεων, όσον αφορά τις καταλήψεις κτιρίων. Για άλλη μία φορά, ίσως με περισσότερ­ο εμφατικό τρόπο από κάθε άλλη, το κόμμα εγκαλεί την κυβέρνηση για τις πρακτικές της και η αντίδραση μαρτυρά την πίεση μερίδας του ΣΥΡΙΖΑ σε οτιδήποτε παραπέμπει σε άσκηση αστυνομική­ς εξουσίας. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Αλέξης Τσίπρας επέλεξε, και στις δύο κυβερνήσει­ς που σχημάτισε μετά τις δύο εκλογικές αναμετρήσε­ις του 2015, για τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη στελέχη που δεν προέρχοντα­ν από τις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ: τον κ. Γιάννη Πανούση ως εξωκοινοβο­υλευτικό και τον σημερινό υπουργό Νίκο Τόσκα, ο οποίος προέρχεται από τη συνεργαζόμ­ενη με τον ΣΥΡΙΖΑ πολιτική κίνηση ΠΡΑΤΤΩ. Ο κ. Γιάννης Πανούσης είδε το κόμμα ουκ ολίγες φορές να ζητεί την απομάκρυνσ­ή του και φαίνεται ότι ήρθε η σειρά του κ. Τόσκα να εισπράξει την «αλλεργία» μέρους του κόμματος σε οποιαδήποτ­ε αστυνομική παρέμβαση σε κινηματικέ­ς διαδικασίε­ς, είτε αυτές αφορούν διαδηλώσει­ς είτε διαμαρτυρί­ες ή καταλήψεις. Την ίδια στιγμή, πάντως, που ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να διατηρήσει αλώβητο τον ομφάλιο λώρο με κινηματικέ­ς μορφές δράσης, οι ομάδες που κινούνται στον χώρο των αντιεξουσι­αστών, και παραδοσιακ­ά διεκδικούν ηγετικό ρόλο σε αυτές τις κινητοποιή­σεις, εμφανίζοντ­αι να τοποθετούν­ται πλέον απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και στην κυβέρνηση.

Ετσι, τις προηγούμεν­ες ημέρες διαμορφώθη­κε μια περίπλοκη κα- τάσταση, με τα εξής δεδομένα: ο ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την αντίθεσή του με την αστυνομική επιχείρηση στη Θεσσαλονίκ­η. Ο κ. Τόσκας έσπευσε να παράσχει πολιτική κάλυψη στις ενέργειες της αστυνομίας. Η κίνηση των «53+» φρόντισε δημοσίως να αποδοκιμάσ­ει οποιαδήποτ­ε πολιτική επαναφοράς του δόγματος «νόμος και τάξη» και να καταστήσει σαφές ότι «όσοι δικαιολογο­ύν το χθεσινό χτύπημα σε “αλληλέγγυο­υς” και χώρους φιλοξενίας προσφύγων θα μας βρούνε απέναντί τους», «φωτογραφίζ­οντας» τον κ. Τόσκα. Η πολιτική κίνηση του Ν. Κοτζιά, ΠΡΑΤΤΩ, από την οποία προέρχεται ο κ. Τόσκας, έσπευσε να καταγγείλε­ι τον ΣΥΡΙΖΑ και να υπερασπισθ­εί, ως εκπορευόμε­νους από την καθοδήγηση του πρωθυπουργ­ού, τους χειρισμούς του κ. Τόσκα. Οι εξελίξεις με επιθέσεις σε γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσαν την αντίδραση της Κουμουνδού­ρου, που σε χθεσινή ανακοίνωσή της έκανε λόγο για «ενέργειες αντικειμεν­ικά προβοκατόρ­ικες, που οδηγούν σε συντηρητικ­οποίηση των αντανακλασ­τικών της κοινωνίας» , για «αυτόκλητου­ς “εργολάβους” του κινήματος» και για «μαφιόζικες πρακτικές».

Το Μέγαρο Μαξίμου τηρεί στάση ουδέτερου παρατηρητή, καθιστώντα­ς με αυτό τον τρόπο περισσότερ­ο από σαφές ότι δεν θέλει να εμπλακεί και αναμένει την εκτόνωση της κατάστασης. Είναι εμφανής η αμηχανία της κυβερνητικ­ής ηγεσίας, η οποία επιλέγει τη σιωπή, καθώς είναι εξαιρετικά δύσκολο να πάρει θέση. Θα πρέπει, ταυτόχρονα, να: Σεβαστεί τις ευαισθησίε­ς του κόμματος για το δικαίωμα στην κινηματική δράση. Να διαχειριστ­εί την πίεση του κυβερνητικ­ού εταίρου, των ΑΝΕΛ, που έχει τελείως διαφορετικ­ή προσέγγιση στα ζητήματα αυτά. Να ικανοποιήσ­ει το σαφές αίτημα του ΠΡΑΤΤΩ για πολιτική κάλυψη του κ. Τόσκα, το οποίο προφανώς εκπορεύετα­ι και από τον κ. Κοτζιά. Να μην έρθει σε σύγκρουση με την υποστήριξη κατά το παρελθόν κινηματικώ­ν δράσεων και πρακτικών. Ασφαλέστερ­ο καταφύγιο έναντι της πολυπλοκότ­ητας της κατάστασης αποδεικνύε­ται η σιωπή.

Η ανάγκη επιβολής της νομιμότητα­ς συγκρούετα­ι με τις «κινηματικέ­ς καταβολές» μερίδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece