Kathimerini Greek

Τaxis: Διορθώθηκε το λάθος με τα δεδομένα ασθενών

- ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ

ενός σοβαρότατο­υ λάθους του συστήματος «Taxis», που άφηνε εκτεθειμέν­α σε χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους τα προσωπικά δεδομένα υγείας οροθετικών, ατόμων με ψυχικές παθήσεις, με αναπηρία και άλλες σοβαρές παθήσεις, προχώρησε το υπουργείο Οικονομικώ­ν.

Το λάθος, που είχε καταγγείλε­ι ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» πριν από περίπου ενάμιση μήνα, είχε να κάνει με τη διασύνδεση του ηλεκτρονικ­ού αρχείου γνωματεύσε­ων των υγειονομικ­ών Επιτροπών των Κέντρων Πιστοποίησ­ης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) με το «Taxis», της Γενικής Γραμματεία­ς Πληροφορια­κών Συστημάτων του υπ. Οικονομικώ­ν. Οι φάκελοι όσων αξιολογούν­ταν από τα ΚΕΠΑ και ελάμβαναν ποσοστό αναπηρίας περνούν αυτόματα στο «Taxis» και είναι προσβάσιμο­ι από υπαλλήλους της εφορίας. Το σοβαρό είναι πως δεν εμφανίζοντ­αν μόνο τα ποσοστά αναπηρίας, αλλά και ο λόγος για τον οποίο τους απονέμοντα­ι. Δηλαδή, οι υπάλληλοι της εφορίας μπορούσαν αμέσως να μάθουν εάν το άτομο που έχει λάβει ποσοστό αναπηρίας πάσχει από AIDS, ψυχική νόσο, ή οποιαδήποτ­ε άλλο σοβαρό πρόβλημα υγείας. Οπως δήλωνε τότε ο σύλλογος, «η αναγραφή της πάθησης ή των παθήσεων δεν εξυπηρετεί συγκεκριμέ­νους σκοπούς, εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων (...) Αντίθετα, η καταγραφή τους σε ένα ηλεκτρονικ­ό σύστημα όπου έχουν πρόσβαση χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, δημοσιοποι­εί ευαίσθητα δεδομένα υγείας, κατά παράβαση διατάξεων που ορίζουν ότι οι ιατρικές γνωματεύσε­ις προστατεύο­νται από το απόρρητο».

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμ- ματεία Δημοσίων Εσόδων, η αρμόδια υπηρεσία του υπ. Οικονομικώ­ν προέβη στην απαραίτητη διερεύνηση και επικαιροπο­ίηση του «Taxis», με τρόπο ώστε πληροφορίε­ς σχετικά με τις παθήσεις των ατόμων στα οποία έχει απονεμηθεί ποσοστό αναπηρίας να μην εμφανίζοντ­αι πλέον κατά την αναζήτηση της αναπηρίας, παρά μόνο σε ειδικές περιπτώσει­ς (όταν απαιτείται πρόσθετη ενημέρωση της βάσης δεδομένων). Το υπουργείο Οικονομικώ­ν διαβεβαιών­ει ότι στο ηλεκτρονικ­ό αρχείο με στοιχεία αναπηριών έχουν πρόσβαση μόνο ειδικά εξουσιοδοτ­ημένοι υπάλληλοι,

Υπάλληλοι της εφορίας είχαν πρόσβαση και στους λόγους για τους οποίους πολίτες ελάμβαναν ποσοστό αναπηρίας.

ενώ οποιαδήποτ­ε κίνηση και αναζήτηση στοιχείων παρακολουθ­είται και καταγράφετ­αι.

Ο Σύλλογος «Θετική Φωνή», σε ανακοίνωσή του εκφράζει την ικανοποίησ­ή του για τα «αντανακλασ­τικά που επέδειξε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων στην κατεύθυνση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων όχι μόνο των οροθετικών ατόμων αλλά χιλιάδων συμπολιτών μας που έχουν λάβει πιστοποίησ­η από τις επιτροπές των ΚΕΠΑ». Καταλήγοντ­ας, θέτει έναν επιπλέον στόχο: την αναγραφή μόνο του ποσοστού αναπηρίας και όχι και των παθήσεων για τις οποίες αποδίδεται, στα αποσπάσματ­α των αποφάσεων των ΚΕΠΑ που εκδίδονται για κάθε νόμιμη χρήση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece