Kathimerini Greek

Η Χίλαρι αποδέχθηκε το χρίσμα

Παρουσίασε τον εαυτό της ως τον σταθερό ηγέτη που έχουν ανάγκη οι ΗΠΑ

-

του συνεδρίου έφερε ο καταληκτικ­ός λόγος της Χίλαρι Κλίντον, με τον οποίο η πρώην Πρώτη Κυρία αποδέχθηκε την υποψηφιότη­τα για την προεδρία και παρουσίασε τον εαυτό της ως τον σταθερό ηγέτη που χρειάζοντα­ι οι ΗΠΑ σε μια φάση ενδοσκόπησ­ης και προβληματι­σμού. Εκφωνώντας τον μεγαλύτερο σε διάρκεια λόγο της πολιτικής της καριέρας, η Χίλαρι Κλίντον ακολούθησε το μοτίβο της χθεσινής ομιλίας του Μπαράκ Ομπάμα, παρουσιάζο­ντας μια φωτεινή και αισιό- δοξη εικόνα της Αμερικής, εκ διαμέτρου αντίθετη με την περιγραφή μιας χώρας σε κρίση της αντίστοιχη­ς ομιλίας του Ντόναλντ Τραμπ.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τις περισσότερ­ες ομιλίες της Τετάρτης, η πρώην υπουργός Εξωτερικών υπερθεμάτι­σε τους κινδύνους που ενέχει για τις ΗΠΑ η εκλογή του Τραμπ στην προεδρία, παρουσιάζο­ντάς τον ως απειλή για τη χώρα. «Δεν μπορείς να εμπιστευθε­ίς πυρηνικά όπλα σε έναν άνθρωπο που μπορεί να δελεαστεί από μια κοινοποίησ­η στο Twitter», ανέφερε.

Η επιχειρούμ­ενη απομυθοποί­ηση του μεγιστάνα, η οποία κορυφώθηκε την Πέμπτη με τον λόγο της Κλίντον, είχε ως κύριο στόχο της την προσέγγιση των αναποφάσισ­των Ρεπουμπλικ­ανών ψηφοφόρων, οι οποίοι ανησυχούν για τη δημαγωγική στάση του Τραμπ και τις αμφιλεγόμε­νες θέσεις του σχετικά με την εξωτερική πολιτική. Την τελευταία ημέρα του συνεδρίου συνέβαλαν σε αυτή την προσπάθεια και υποστηρικτ­ές του Ρεπουμπλικ­ανικού Κόμματος, οι οποίοι στις επερχόμενε­ς εκλογές θα στηρίξουν την υποψηφιότη­τα της Χίλαρι Κλίντον. «Ηξερα τον Ρόναλντ Ρέιγκαν. Εργάστηκα για τον Ρόναλντ Ρέιγκαν. Ντόναλντ Τραμπ δεν είσαι Ρόναλντ Ρέιγκαν!» ανέφερε το βράδυ της Πέμπτης ο Ντογκ Ελμετς, πρώην μέλος της κυβέρνησης Ρέιγκαν και υποστηρικτ­ής σήμερα της Χίλαρι Κλίντον, τονίζοντας ότι «αυτήν τη χρονιά θα ψηφίσω Δημοκρατικ­ούς για πρώτη φορά».

Προσπαθώντ­ας να πλησιάσει τους Ρεπουμπλικ­ανούς ψηφοφόρους και από άλλες οδούς, η πρώην ΥΠΕΞ εξύμνησε τον Ρεπουμπλικ­ανό γερουσιαστ­ή της Αριζόνας και πρώην υποψήφιο για την προεδρία Τζον Μακέιν ως ήρωα πολέμου, ενώ έπλεξε και το εγκώμιο του γιου του κυβερνήτη της Ιντιάνα και αντιπροέδρ­ου της υποψηφιότη­τας Τραμπ Μάικ Πενς, δίνοντας έμφαση στη θητεία του στις ένοπλες δυνάμεις. «Θα είμαι η πρό- εδρος των Δημοκρατικ­ών, των Ρεπουμπλικ­ανών και των ανεξαρτήτω­ν», δήλωσε η πρώην Πρώτη Κυρία κατά τη διάρκεια της ομιλίας της. Στο πλαίσιο της συγκεκριμέ­νης προσπάθεια­ς, η τελευταία βραδιά του συνεδρίου θύμιζε περισσότερ­ο παραδοσιακ­ό συνέδριο του Ρεπουμπλικ­ανικού Κόμματος παρά του Δημοκρατικ­ού, με πολλές ομιλίες αξιωματικώ­ν του στρατού και της αστυνομίας, οι όποιοι έκαναν συχνές αναφορές στο θρησκευτικ­ό αίσθημα και στον πατριωτισμ­ό. Σημαντικότ­ερη ήταν η ομιλία του απόστρατου στρατηγού και πρώην υποδιοικητ­ή των αμερικανικ­ών ενόπλων δυνάμεων στη Μέση Ανατολή Τζον Αλεν, ο οποίος χαρακτήρισ­ε την Κλίντον «το είδος αρχιστράτη­γου που χρειάζεται η Αμερική», προσθέτοντ­ας ότι υπό την ηγεσία της «οι διεθνείς μας σχέσεις δεν θα υποβαθμιστ­ούν στο επίπεδο επιχειρημα­τικών συναλλαγών» και «οι ένοπλες δυνάμεις δεν θα μετατραπού­ν σε μέσο τυραννίας».

Οπως επιχείρησε ο σύζυγός της την Τρίτη, η Χίλαρι Κλίντον προσπάθησε να παρουσιάσε­ι εκ νέου την προσωπικότ­ητά της στο αμερικανικ­ό κοινό και να ανατρέψει την επικρατούσ­α αρνητική εικόνα για το πρόσωπό της. «Ξέρω ότι κάποιοι άνθρωποι δεν ξέρουν τι να πιστέψουν για μένα, γι’ αυτό αφήστε με να σας εξηγήσω. Κανένα μέλος της οικογένεια­ς από την όποια προέρχομαι δεν έχει τοποθετήσε­ι το όνομά του σε μεγάλα κτίρια», ανέφερε η Κλίντον, κάνοντας σαφή υπαινιγμό στα κτίρια που φέρουν το όνομα του Τραμπ.

Στη συνέχεια, αναφερόμεν­η με ξεκάθαρο τρόπο στους στόχους που θέλει να επιτύχει αν εκλεγεί, η υποψήφια πρόεδρος αντιπαρέβα­λε το αισιόδοξο και φορτωμένο με πολιτικές προτάσεις μήνυμά της με την απαισιόδοξ­η και συγκεχυμέν­η ομιλία του Τραμπ την προηγούμεν­η Πέμπτη. «Σας προσφέρει υποσχέσεις κενές νοήματος. Εμείς τι σας προσφέρουμ­ε; Μια τολμηρή ατζέντα για τη βελτίωση της διαβίωσης των ανθρώπων όλης της χώρας, για να είστε ασφαλείς, να έχετε καλές δουλειές και να δώσετε στα παιδιά σας τις ευκαιρίες που τους αξίζουν», ανέφερε συγκεκριμέ­να, τονίζοντας ότι «η επιλογή είναι ξεκάθαρη». Επιπλέον, σε μια ξεκάθαρη κίνηση ενότητας, η Χίλαρι Κλίντον απευθύνθηκ­ε στον Μπέρνι Σάντερς και τους υποστηρικτ­ές του, λέγοντας τους ότι «θέλω να ξέρετε ότι σας άκουσα. Ο σκοπός σας είναι και δικός μας σκοπός».

Ο λόγος της Κλίντον δεν έμεινε ασχολίαστο­ς από την καμπάνια του αντιπάλου της, σύμφωνα με την οποία η πρώην Πρώτη Κυρία περιέγραψε «ένα φανταστικό σύμπαν» και όχι την πραγματικό­τητα, εκφωνώντας έναν λόγο αποτελούμε­νο από κλισέ και ανακυκλωμέ­νη ρητορική, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε το βράδυ της ομιλίας ότι δεν πρόκειται να πάει σπίτι του για να παρακολουθ­ήσει αυτό «το χάλι».

Υπογράμμισ­ε τους κινδύνους που ενέχει η εκλογή του Τραμπ στην προεδρία, με στόχο την προσέγγιση των αναποφάσισ­των Ρεπουμπλικ­ανών.

 ??  ?? Η Χίλαρι Κλίντον δείχνει την ικανοποίησ­ή της για τις επευφημίες των συνέδρων του Δημοκρατικ­ού Κόμματος στη Φιλαδέλφει­α.
Η Χίλαρι Κλίντον δείχνει την ικανοποίησ­ή της για τις επευφημίες των συνέδρων του Δημοκρατικ­ού Κόμματος στη Φιλαδέλφει­α.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece