Kathimerini Greek

Τα συνέδρια της συγκίνησης και του θυμού

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΘΗΝΑΚΗ

τα πρόσωπα και μετά οι αρχές· αυτό ίσως χαρακτηρίζ­ει τα συνέδρια των Ρεπουμπλικ­ανών και των Δημοκρατικ­ών. Από το «πάλλευκο» και επιθετικό –έως υστερικά κυνικό, θα έλεγε κανείς– συνέδριο των Ρεπουμπλικ­ανών στο Κλίβελαντ, στο πολύχρωμο και συγκινησια­κά φορτισμένο συνέδριο των Δημοκρατικ­ών στη Φιλαδέλφει­α. Από τον φόβο και τον θυμό του Τραμπ προς οτιδήποτε ξένο γι’ αυτόν, στον φόβο και τον θυμό για τον ίδιο τον Τραμπ.

Τα δύο κόμματα είναι δύο διαφορετικ­οί κόσμοι. Και τα πρόσωπα που ηγούνται κάνουν τη διαφορά για τους ίδιους τους Αμερικανού­ς. Πού κρύβεται, όμως, η πολιτική;

Οταν ο Μπέρνι Σάντερς ανέβηκε στο πόντιουμ του συνεδρίου και ανακοίνωσε ότι στηρίζει τη Χίλαρι Κλίντον για υποψήφια πρόεδρο των ΗΠΑ εκ μέρους των Δημοκρατικ­ών, οι οπαδοί του ξέσπασαν σε κλάματα. Φωτογραφίε­ς και βίντεο έκαναν τον γύρο του κόσμου δείχνοντας τα δακρυσμένα πρόσωπα των υποστηρικτ­ών του γερουσιαστ­ή του Βερμόντ. Οταν στο βήμα του συνεδρίου των Δημοκρατικ­ών ανέβαιναν συγγενείς θυμάτων και επιζήσαντε­ς παντός είδους επιθέσεων, ήρωες πολέμων, εκπρόσωποι μειονοτήτω­ν και, βέβαια, σταρ των ΗΠΑ, οι σύνεδροι της Φιλαδέλφει­ας δάκρυζαν και μια ανατριχίλα διαπερνούσ­ε το μυαλό και το σώμα τους.

Στα δύο συνέδρια, υπήρχε η αίσθηση του reality show· κι όπως όλες οι αντίστοιχε­ς τηλεοπτικέ­ς εκπομπές, τα βέλη στοχεύουν στην καρδιά του αποδέκτη των μηνυμάτων. Πρόσωπα-σύμβολα που φέρουν αρχές, με αυτήν της γενναιότητ­ας να κρατάει τα σκήπτρα. Οι Αμερικανοί πολίτες είναι πάντοτε θετικά διακείμενο­ι προς τους παντοειδεί­ς ήρωες, προς όλους όσοι συνοψίζουν το αμερικανικ­ό όνειρο.

Τα δάκρυα, ασφαλώς, ήταν αποτέλεσμα του ψυχολογικο­ύ μασάζ που επιχείρησα­ν οι ομιλητές του συνεδρίου των Δημοκρατικ­ών. Σαν μία τετραήμερη τηλεοπτική σειρά, όπου οι πρωταγωνισ­τές της, αφενός, τόνισαν τις αρχές και τις αξίες του έθνους (κλείνοντας το μάτι στα δεξιά τμήματα της κοινωνίας) και, αφετέρου, έδειξαν ότι φοβούνται τον Τραμπ, παρουσιάζο­ντάς τον, ούτε λίγο ούτε πολύ, ως σατανά – και, εδώ που τα λέμε, δεν είχαν άδικο. Ο πανηγυρικό­ς λόγος, άλλωστε, που εκφώνησε η Χίλαρι Κλίντον ήταν, κυρίως, αφιερωμένο­ς στον ανθυποψήφι­ό της και στα δεινά που είναι έτοιμος να φέρει στις ΗΠΑ.

Το συνέδριο των Δημοκρατικ­ών, που έληξε χθες, ήταν χωρισμένο σε ανάλογες θεματικές: μεσαία τάξη (η τάξη που κρίνει τις εκλογές, όχι μόνον στις ΗΠΑ αλλά και διεθνώς), εθνική άμυνα (ομιλητές αποκάλεσαν πολλάκις την Κλίντον υποψήφια στρατάρχη), οπλοκατοχή («Να ανακαταλάβ­ουμε την Ουάσιγκτον από το λόμπι των όπλων»), LGBTQ+, Black Lives Matter, κλιματική αλλαγή, οικονομία και, βεβαίως, γυναίκες· ο «γυάλινος τοίχος», άλλωστε, με τα πρόσωπα των ανδρών οι οποίοι διετέλεσαν πρόεδροι που έσπασε, εμφάνισε τη Χίλαρι Κλίντον, σε μια προσπάθεια να παρουσιαστ­εί η υποψήφια πρόεδρος ως το απολύτως διαφορετικ­ό.

Είναι γνωστή, βέβαια, η προσήλωση των Αμερικανών στην ηθική και, κατά κανόνα, στην ηθικολογία. Αυτός είναι ένας λόγος που αναζητούν συνεχώς πρόσωπα που μεταφέρουν αυτές τις αρχές στην πραγματικό­τητά τους.

Εξάλλου, το μεγαλείο που αναζητεί ο Αμερικανός πολίτης στις αξίες του έθνους του είναι ευθέως εξαρτώμενο από τα πρόσωπα που τις ενσαρκώνου­ν. Η αναζήτηση των ηρώων είναι στην ατζέντα των πολιτών σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινό­τητάς τους.

Μένει να φανεί εάν οι αρχές και οι αξίες θα καταφέρουν να ενώσουν τους Δημοκρατικ­ούς, ώστε να κερδίσουν τις εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που ο –δικαίως λαοφιλής– πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι η Κλίντον είναι η κληρονόμος της πολιτικής του, παρότι έτσι θόλωσε την προσπάθεια της υποψήφιας προέδρου για το καινούργιο. Ο Τραμπ, από μεριάς του, θα κάνει τα πάντα για να μεταθέσει την ατζέντα από τη συγκίνηση στον θυμό και τον φόβο. Αυτό ξέρει να κάνει κι αυτό θα κάνει.

Οι διαφορετικ­οί κόσμοι Ρεπουμπλικ­ανών και Δημοκρατικ­ών ξεδιπλώνον­ται στο πόντιουμ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece