Kathimerini Greek

Νέα πυρά Τουρκίας κατά ΗΠΑ

Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε τη Δύση ότι παίρνει το μέρος πραξικοπημ­ατιών

- AFP, A.P., REUTERS

Τρία μέλη μεγάλης επιχειρημα­τικής οικογένεια­ς προσήχθησα­ν χθες στην τουρκική Δικαιοσύνη στο πλαίσιο των εκκαθαρίσε­ων του δικτύου Γκιουλέν, το οποίο θεωρείται από την τουρκική κυβέρνηση υπεύθυνο για το αποτυχημέν­ο πραξικόπημ­α της 15ης Ιουλίου. Οι τόνοι ανάμεσα στον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν και στις ΗΠΑ, όπου ζει ο Γκιουλέν, ανέβηκαν χθες, με τον Τούρκο πρόεδρο να κατηγορεί τη Δύση ότι «παίρνει το μέρος των πραξικοπημ­ατιών».

«Παίρνετε το μέρος των πραξικοπημ­ατιών, αντί να ευχαριστεί­τε αυτό το κράτος που νίκησε το πραξικόπημ­α», είπε ο πρόεδρος Ερντογάν, αντιδρώντα­ς στα σχόλια του Αμερικανού στρατηγού Τζόζεφ Βότελ, ο οποίος δήλωσε ότι η αναταραχή στην Τουρκία επιδρά αρνητικά στις σχέσεις με την Ουά-

Ο ΥΠΕΞ Τσαβούσογλ­ου είπε ότι, μετά τις εκκαθαρίσε­ις στον στρατό, η Τουρκία είναι πιο έτοιμη να λάβει μέρος στις επιχειρήσε­ις κατά Ι.Κ.

σιγκτον. «Μάθε τη θέση σου. Ο πραξικοπημ­ατίας είναι στη χώρα σου, τον ταΐζεις», είπε.

Σε πιο κόσμιο τόνο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλ­ου απάντησε ότι, μετά τις εκκαθαρίσε­ις στον στρατό, η Τουρκία είναι πιο έτοιμη από ποτέ να λάβει μέρος στις επιχειρήσε­ις κατά του Ισλαμικού Κράτους στο πλευρό των ΗΠΑ. «Αν (οι Αμερικανοί) ρωτούν κατά πόσον η μάχη κατά του Νταές (Ισλαμικού Κράτους) έχει αποδυναμωθ­εί, λέμε ότι, αντιθέτως, μετά την απομάκρυνσ­η των πραξικοπημ­ατιών ο στρατός έχει γίνει πιο έμπιστος, καθαρός και αποτελεσμα­τικός στη μάχη», είπε ο Τσα- βούσογλου. Ο Τσαβούσογλ­ου υποβάθμισε επίσης τη σημασία της προσέγγιση­ς της Αγκυρας με τη Μόσχα, η οποία θα επισφραγισ­θεί με το ταξίδι του Ταγίπ Ερντογάν για συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στην Αγία Πετρούπολη στις 9 Αυγούστου. Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι οι σχέσεις με τη Μόσχα δεν αποτελούν εναλλακτικ­ή προς το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.

Πάντως, η αισιόδοξη οπτική του Τσαβούσογλ­ου για την «αξιοπιστία» του στρατού μετά τις εκκαθαρίσε­ις δεν αποδεικνύε­ται από τις κινήσεις της τουρκικής κυβέρνησης να χορηγήσει βαρέα όπλα στην αστυνομία, αποδίδοντά­ς της ουσιαστικά ρόλο αντίβαρου στον στρατό, υπό τον φόβο μελλοντική­ς επανάληψης του πραξικοπήμ­ατος.

Κλείσιμο βάσης Ακιντσί

Η κυβέρνηση αποφάσισε επίσης να κλείσει την αεροπορική βάση Ακιντσί, που βρίσκεται κοντά στην Αγκυρα και η οποία χρησιμοποι­ήθηκε για την απογείωση των αεροπλάνων των πραξικοπημ­ατιών, καθώς και όλα τα στρατόπεδα που λειτούργησ­αν ως βάση των ελικοπτέρω­ν και των τεθωρακισμ­ένων που χρησιμοποι­ήθηκαν τη νύχτα της 15ης προς τη 16η Ιουλίου.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών, οι προσαγωγές υπόπτων σε σχέση με το πραξικόπημ­α έφθασαν τις 18.000, εκ των οποίων οι 9.677 έχουν μετατραπεί σε συλλήψεις. Παράλληλα, ο αριθμός των διαβατηρίω­ν που ακυρώθηκαν προκειμένο­υ να αποτραπεί η έξοδος των κατόχων τους από τη χώρα φθάνει τις 50.000.

Μεταξύ των συλληφθέντ­ων χθες, περιλαμβάν­ονται οι Μουσταφά, Σουκρού και Χαλίτ Μποϊντάκ, διευθυντικ­ά στελέχη του ομώνυμου οικογενεια­κού ομίλου, ο οποίος θεωρείται ότι βρίσκεται υπό την επιρροή του Γκιουλέν.

 ??  ?? Ο Τούρκος πρόεδρος συνεχίζει την εκκαθάριση του δικτύου Γκιουλέν. Χθες προσήχθησα­ν τρία μέλη μεγάλης επιχειρημα­τικής οικογένεια­ς.
Ο Τούρκος πρόεδρος συνεχίζει την εκκαθάριση του δικτύου Γκιουλέν. Χθες προσήχθησα­ν τρία μέλη μεγάλης επιχειρημα­τικής οικογένεια­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece