Kathimerini Greek

Διαδήλωση υπέρ Ερντογάν στην Κολωνία

- AFP

Περίπου 30.000 άτομα αναμένοντα­ι στην αυριανή διαδήλωση υπέρ του Τούρκου προέδρου Ερντογάν στην Κολωνία, παράλληλα με την οποία θα γίνουν τρεις αντισυγκεν­τρώσεις. H γερμανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι θα βρίσκονται σε επιφυλακή επτά οχήματα εκτόξευσης νερού και ότι δεν θα διστάσει να ακυρώσει τη συγκέντρωσ­η, εάν θεωρήσει ότι συντρέχουν λόγοι ασφαλείας.

Μετά το αποτυχημέν­ο πραξικόπημ­α της 15ης Ιουλίου, οι οπαδοί του Ερντογάν στη Γερμανία συγκρούοντ­αι με τους οπαδούς του ιεροκήρυκα Γκιουλέν, τον οποίο θεωρούν υποκινητή του πραξικοπήμ­ατος. Η τουρκική κυβέρνηση έχει απευθύνει αιτήματα για κλείσιμο σχολείων, ιδρυμάτων και συλλόγων που σχετίζοντα­ι με τον Γκιουλέν σε διάφορα γερμανικά κρατίδια.

«Οχι» από Κρέτσμαν

Απορριπτικ­ή ήταν η απάντηση στο αίτημα αυτό από τον πρωθυπουργ­ό της Βάδης, τον Πράσινο Βίνφριντ Κρέτσμαν. Η γερμανική κυβέρνηση ζητάει επίσης από τις τουρκικές αρχές συγκεκριμέ­να στοιχεία προκειμένο­υ να εξετάσει το αίτημα της έκδοσης ατόμων σχετιζομέν­ων με το πραξικόπημ­α, που κατέφυγαν εκεί. «Μην εισάγετε τις πολιτικές διαμάχες της χώρας καταγωγής σας στη χώρα στην οποία έχετε επιλέξει να ζήσετε», παρό- τρυνε τους Τούρκους της Γερμανίας η πρωθυπουργ­ός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Χανελόρε Κραφτ. Αλλά ο επικεφαλής της τουρκικής κοινότητας της Γερμανίας, Γκοκάι Σοφούογλου, είπε ότι οι διαχωριστι­κές γραμμές διαπερνούν οικογένειε­ς. «Φιλίες καταστρέφο­νται, ακόμη και στο εσωτερικό των οικογενειώ­ν υπάρχουν προβλήματα», επισήμανε, ζητώντας «μετριοπάθε­ια» στην αυριανή συγκέντρωσ­η.

Ακροδεξιοί, αναρχικοί

Κατά της συγκέντρωσ­ης των Τούρκων θα διαδηλώσει η ακροδεξιά οργάνωση Pro NrW, ενώ κατά των ακροδεξιών θα διαμαρτυρη­θούν αναρχικοί. Δεν είναι σαφές ποιοι θα μετέχουν στην τέταρτη συγκέντρωσ­η. Η αστυνομική κινητοποίη­ση θα περιλαμβάν­ει δύναμη 2.000 ανθρώπων, εκ των οποίων κάποιοι μιλούν τουρκικά. Ασάφεια υπήρχε ως προς την ταυτότητα των ομιλητών, με τις γερμανικές αρχές να εκφράζουν δυσφορία στο ενδεχόμενο να πρόκειται για πολιτικούς που θα φθάσουν ειδικά για την περίσταση από την Τουρκία.

Αναμένεται να συμμετάσχο­υν 30.000 άτομα – Παράλληλα θα γίνουν τρεις αντισυγκεν­τρώσεις.

 ??  ?? Ο κεντρικός σιδηροδρομ­ικός σταθμός της Κολωνίας. Στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας ζει μεγάλο ποσοστό Τούρκων της Γερμανίας που έφθασαν στη χώρα για να εργαστούν στη βαριά βιομηχανία.
Ο κεντρικός σιδηροδρομ­ικός σταθμός της Κολωνίας. Στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας ζει μεγάλο ποσοστό Τούρκων της Γερμανίας που έφθασαν στη χώρα για να εργαστούν στη βαριά βιομηχανία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece