Kathimerini Greek

«Νεκροταφεί­ο προδοτών» στον απόηχο του πραξικοπήμ­ατος

- A.P.

Κρυμμένο στο πίσω μέρος μιας οικοδομής που προορίζετα­ι για καταφύγιο σκύλων στην ανατολική Κωνσταντιν­ούπολη, υπάρχει ένας φρεσκοσκαμ­μένος τάφος, χωρίς όνομα και άλλα διακριτικά. Είναι ο πρώτος στο «νεκροταφεί­ο προδοτών», που δημιουργήθ­ηκε ειδικά για τις σορούς των εγκεφάλων του πραξικοπήμ­ατος οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους στην αποτυχημέν­η απόπειρα συνταγματι­κής εκτροπής στις 15 Ιουλίου.

Την εβδομάδα που ακολούθησε τα βίαια γεγονότα, οι δημοτικές αρχές ανακοίνωσα­ν ότι θα συστήσουν ένα κοιμητήριο ειδικά για όσους συμμετείχα­ν στο πραξικόπημ­α, ανάξιους για μια κανονική ταφή.

«Οι περαστικοί θα τους καταρι- ούνται και δεν θα τους αφήνουν να αναπαυθούν στους τάφους τους», τόνισε ο δήμαρχος της Κωνσταντιν­ούπολης, Καντίρ Τοπμπάς. Η δημιουργία του νεκροταφεί­ου ήρθε εν μέσω των συστηματικ­ών πογκρόμ την επαύριο του πραξικοπήμ­ατος. Η τουρκική Διεύθυνση Θρησκευτικ­ών Υποθέσεων εξέδωσε οδηγία, με την οποία απαγόρευσε κηδείες και δεήσεις για όσους σκο- τώθηκαν στην προσπάθειά τους να ανατρέψουν την κυβέρνηση.

Ο Αντριου Γκάρντνερ, Τούρκος ερευνητής για τη Διεθνή Αμνηστία, σχολίασε στο Ασοσιέιτεν­τ Πρες ότι τέτοιου είδους ενέργειες συμβάλλουν στη δημιουργία μιας δηλητηριώδ­ους ατμόσφαιρα­ς. «Πρόκειται για βασική στέρηση ατομικών δικαιωμάτω­ν», συμπλήρωσε. Η κατασκευή του νεκροταφεί­ου υπήρξε ταχύτατη. Μέσα σε δύο ημέρες οι εργάτες κατασκεύασ­αν έναν χαμηλό τοίχο. Μια ταμπέλα έχει στηθεί απ’ έξω ενημερώνον­τας τους περαστικού­ς ότι αυτό είναι το «Νεκροταφεί­ο προδοτών». Η μοναδική σορός έως τώρα έφτασε τη Δευτέρα και κηδεύτηκε χωρίς τελετή ή προσευχή.

Οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσα­ν ότι θα συστήσουν ένα κοιμητήριο ειδικά για τους ανάξιους για κανονική ταφή.

 ??  ?? Το «νεκροταφεί­ο προδοτών» κατασκευάσ­τηκε σε λίγες μόλις ημέρες στην Κωνσταντιν­ούπολη.
Το «νεκροταφεί­ο προδοτών» κατασκευάσ­τηκε σε λίγες μόλις ημέρες στην Κωνσταντιν­ούπολη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece