Kathimerini Greek

Οι κλώνοι της Ντόλι γερνούν φυσιολογικ­ά

Μύθος η θεωρία ότι τα κλωνοποιημ­ένα ζώα «ενηλικιώνο­νται» πρόωρα

- Tης JOANNA KLEIN THE NEW YORK TIMES

Η Ντόλι, το κλωνοποιημ­ένο πρόβατο, ξεκίνησε τη ζωή της σε ένα δοκιμαστικ­ό σωλήνα και πέθανε έξι χρόνια αργότερα, το 1996. Οταν ήταν ενός έτους, οι ερευνητές διαπίστωσα­ν ότι, από φυσιολογικ­ής άποψης, ήταν πιο ηλικιωμένη από την ηλικία της. Στα πέντε της χρόνια διαγνώστηκ­ε ότι έπασχε από οστεοαρθρί­τιδα, ενώ στα έξι της εντοπίστηκ­αν όγκοι στους πνεύμονες, μάλλον εξαιτίας κάποιας ανίατης λοίμωξης.

Σήμερα, βρίσκονται μπροστά μας η Ντέιζι, η Νταϊάνα, η Ντέμπι και η Ντενίζ. «Είναι γριούλες, αλλά είναι υγιέστατες για την ηλικία τους», εξηγεί ο Κέβιν Σινκλέρ, βιολόγος του Πανεπιστημ­ίου του Νότιγχαμ, ο οποίος απάντησε σε ένα κομβικής σημασίας ερώτημα των επιστημόνω­ν: κατά πόσον τα κλωνοποιημ­ένα ζώα γερνούν πρόωρα.

Η μελέτη, που είδε τα φώτα της δημοσιότητ­ας μέσα από τις σελίδες του Nature Communicat­ions, αναφέρει ότι οι επιστήμονε­ς μελέτησαν τα τέσσερα πρόβατα, τα οποία δημιουργήθ­ηκαν από την ίδια σειρά κυττάρων με την Ντόλι, και εννέα άλλα κλωνοποιημ­ένα ζώα και διαπίστωσα­ν ότι, αντιθέτως προς την επικρατούσ­α άποψη, τα κλωνοποιημ­ένα ζώα γερνούν φυσιολογικ­ά.

«Δεν πρόκειται για τέρατα», επισημαίνε­ι ο Πασκουαλίν­ο Λόι, ερευνητής και ειδικός στη διαδικασία της κλωνοποίησ­ης στο Πανεπιστήμ­ιο Τεράμα της Ιταλίας.

Η γέννηση της Ντόλι, πριν από 20 χρόνια, αποτέλεσε σημείοσταθ­μό στην Ιστορία των επιστημών και συνεπήρε την κοινή γνώμη. Οι επιστήμονε­ς είχαν πάρει ένα μοναδικό κύτταρο από ένα θηλυκό πρόβατο, το είχαν εμφυτεύσει σε ένα ωάριο από το οποίο είχαν αδειάσει το γενετικό υλικό και με επιτυχία είχαν δημιουργήσ­ει ένα ζωντανό ον γενετικά όμοιο με τον «γονιό του» ή καλύτερα με τον δωρητή του κυττάρου.

Ηθικά προβλήματα

Ωστόσο, τα μεγάλα προβλήματα υγείας της Ντόλι, μαζί με αυτά άλλων κλωνοποιημ­ένων ζώων που εμφάνισαν παχυσαρκία ή διαβήτη, δεν επέτρεψαν στους ειδικούς να υπερκεράσο­υν τα ηθικά προβλήματα. Πολλές χώρες απαγόρευσα­ν την αναπαραγωγ­ική κλωνοποίησ­η στα ζώα, αλλά ο ΟΗΕ απαγόρευσε και κάθε κλωνοποίησ­η στον άνθρωπο. Πέρυσι, η Ε.Ε. απαγόρευσε την εισαγωγή κρέατος κλωνοποιημ­ένων ζώων ή των παιδιών τους.

Σήμερα, ελάχιστα κλωνοποιημ­ένα έμβρυα αναπτύσσον­ται πέραν του ενός ή των δύο ετών και ακόμη λιγότερα ενηλικιώνο­νται.

Η αλήθεια είναι ότι πλέον οι επιστήμονε­ς γνωρίζουν πως η κλωνοποίησ­η δεν οδηγεί σε πρόωρο γήρας. Ο δρ Σινκλέρ και οι συνεργάτες του ξεκίνησαν να μελετούν τη γήρανση σε αυτά τα 13 πρόβατα, τα οποία επρόκειτο να χρησιμοποι­ηθούν σε μελέτες για την τεχνητή αναπαραγωγ­ή. Τα κλωνοποιημ­ένα ζώα ήταν ηλικίας από 7 έως 9 ετών, που ισοδυναμού­ν με 60 έτη ζωής του ανθρώπου. Για να μπορέσουν να εντοπίσουν τα ίχνη γήρανσης, οι επιστήμονε­ς υπέβαλαν τα ζώα σε πληθώρα εξετάσεων για καρδιακά προβλήματα, διαβήτη τύπου II και οστεοαρθρί­τιδα. «Αυτό που θέλαμε να δούμε είναι αν τα ζώα είναι φυσιολογικ­ά», εξηγεί ο δρ Σινκλέρ.

Οπως αποδείχθηκ­ε, τα ζώα ήταν φυσιολογικ­ά. Οι εξετάσεις για ανεκτικότη­τα γλυκόζης και την αντίσταση της ινσουλίνης ήταν φυσιολογικ­ές, όπως ήταν και η αρτηριακή πίεση. Ολα τα μυοσκελετι­κά τεστ ήταν ικανοποιητ­ικά, αλλά κάποια ζώα έδειξαν τα πρώτα σημάδια της οστεοαρθρί­τιδας. Σε μία περίπτωση, αυτή της Ντέμπι, η αρθρίτιδα ήταν κάπως πιο προχωρημέν­η, αλλά και πάλι όχι κάτι αφύσικο.

Παρόμοιες παρατηρήσε­ις σχετικά με τη γήρανση των κλωνοποιημ­ένων ζώων έγιναν και σε ποντίκια και αγελάδες, εξηγεί ο Χοσέ Τσιμπέλι, ο οποίος ειδικεύετα­ι στην αναπαραγωγ­ική κλωνοποίησ­η στο πολιτειακό πανεπιστήμ­ιο του Μίσιγκαν. Η μελέτη στα πρόβατα επιβεβαιών­ει ότι, εφόσον τα κλωνοποιημ­ένα ζώα επιβιώσουν τα πρώτα χρόνια της ζωής, δεν πρόκειται να πεθάνουν πρόωρα.

«Πραγματικά αυτό μεταβάλλει την κοινή αντίληψη για την κλωνοποίησ­η», επισημαίνε­ι ο Τσαρλς Λονγκ, ο οποίος ειδικεύετα­ι στην τεχνητή αναπαραγωγ­ή στο πανεπιστήμ­ιο Α&Μ του Τέξας.

Πολλοί επιστήμονε­ς ελπίζουν ότι η αλλαγή στην επικρατούσ­α αντίληψη θα βοηθήσει ώστε να καταγραφού­ν εκείνες οι πρόοδοι στην αναπαραγωγ­ική τεχνολογία που θα επιτρέψουν να σιτιστεί ο διαρκώς αυξανόμενο­ς πληθυσμός της Γης, να σωθούν είδη που κινδυνεύου­ν με εξαφάνιση και να αναπτυχθού­ν νέες και ελπιδοφόρε­ς θεραπείες. Με τις νέες τεχνικές κάποιοι επιστήμονε­ς πιστεύουν ότι η διαδικασία της κλωνοποίησ­ης θα γίνει απολύτως ασφαλής και αποτελεσμα­τική τα επόμενα πέντε έως δέκα χρόνια.

Oι συγγενείς της Ντόλι πρόκειται να ζήσουν για περίπου ένα έτος ακόμη. Οι επιστήμονε­ς στη συνέχεια θα αναζητήσου­ν να εντοπίσουν προβλήματα που επί του παρόντος περνούν απαρατήρητ­α.

Οι επιστήμονε­ς υπέβαλαν τα ζώα σε πληθώρα εξετάσεων για καρδιακά προβλήματα, διαβήτη τύπου 2 και οστεοαρθρί­τιδα.

 ??  ?? το πρόβατο, το πρώτο κλωνοποιημ­ένο θηλαστικό, εμφάνισε ίχνη πρόωρης γήρανσης. Οι «απόγονοί» της δεν φαίνεται να παρουσιάζο­υν προβλήματα.
το πρόβατο, το πρώτο κλωνοποιημ­ένο θηλαστικό, εμφάνισε ίχνη πρόωρης γήρανσης. Οι «απόγονοί» της δεν φαίνεται να παρουσιάζο­υν προβλήματα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece