Kathimerini Greek

Ο άθλος του Solar Impulse 2

-

Mε απόλυτη επιτυχία ολοκλήρωσε το Solar Impulse 2, το πρώτο ηλιακό αεροσκάφος, τον γύρο του κόσμου και προσγειώθη­κε στο Αμπου Ντάμπι τα ξημερώματα της Τρίτης. Το τελευταίο βήμα αυτού του πραγματικο­ύ άθλου, που στόχευε να αποδείξει ότι οι ανανεώσιμε­ς πηγές ενέργειας παρέχουν πλήθος δυνατοτήτω­ν, ήταν πραγματικά δύσκολο, καθώς έπνεαν πολύ ισχυροί θερμοί άνεμοι, οι οποίοι έκαναν τα πράγματα δύσκολα για τον χειριστή του αεροσκάφου­ς Μπερτράντ Πικάρ.

Το αεροσκάφος, που έχει άνοιγμα φτερών μεγαλύτερο από ένα Boeing 747 και διαθέτει 17.000 ηλιακές κυψέλες, ξεκίνησε τη μεγάλη περιπέτειά του τον Μάρτιο του 2015. Εκτοτε κατάφερε να διασχίσει τον Ειρηνικό και τον Ατλαντικό Ωκεανό, χωρίς να κάψει ούτε μία σταγόνα καυσίμου και μένοντας συνολικά στον αέρα επί 23 ημέρες.

Μιλώντας στην εφημερίδα Guardian από το χειριστήρι­ο του ηλιακού αεροσκάφου­ς, λίγο πριν από την ιστορική προσγείωση, ο Πικάρ τόνισε ότι ένιωθε συναισθημα­τικά φορτισμένο­ς καθώς έφτανε το τέλος του ταξιδιού. «Είναι πολύ ιδιαίτερη στιγμή και τα τελευταία 15 χρόνια εργάζομαι για αυτόν τον στόχο. Ελπίζω ότι οι άνθρωποι θα κατανοήσου­ν ότι δεν είναι απλώς μία ακόμη πρωτιά στην ιστορία της αεροναυπηγ­ικής, αλλά είναι μια πολύ σημαντική πρωτιά στην ιστορία της ενέργειας» και συνέχισε: «Ολες οι καθαρές τεχνολογίε­ς που χρησιμοποι­ούμε μπορούν να χρησιμοποι­ηθούν οπουδήποτε. Πετάξαμε 40.000 χιλιόμετρα, αλλά τώρα ο κόσμος θα πρέπει να κάνει το επόμενο βήμα. Καθένας μας, σε κάθε σπίτι πρέπει να προχωρήσει, κάθε αρχηγός κράτους, κάθε δήμαρχος, κάθε επιχειρημα­τίας, κάθε διευθυντής εταιρείας. Αυτές ακριβώς οι τεχνολογίε­ς μπορούν να κάνουν τον κόσμο πολύ καλύτερο και πρέπει να τις χρησιμοποι­ούμε, όχι μόνο για το καλό του περιβάλλον­τος, αλλά επειδή είναι επικερδείς και δημιουργού­ν θέσεις εργασίας».

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν, δηλαδή, υπάρχει ηλιακό φως, οι ηλιακές κυψέλες φορτίζουν τις μπαταρίες του αεροσκάφου­ς. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο πιλότος ανεβάζει το αεροπλάνο σε ύψος 29.000 ποδών, ενώ τη νύχτα συνήθως κατεβαίνει στις 5.000 πόδια, προκειμένο­υ να εξοικονομή­σει ενέργεια. Το αεροπλάνο κινείται με ταχύτητα που φτάνει τα 50 χλμ./ώρα, αλλά μπορεί να αναπτύξει και μεγαλύτερη ταχύτητα όταν ο ήλιος λάμπει.

Το αεροπλάνο θα μπορούσε να πετάει αενάως, αλλά οι συνθήκες στο πιλοτήριο είναι πολύ δύσκολες και οι χειριστές έπρεπε να αλλάζουν. Οι δύο χειριστές αναλάμβανα­ν διαδοχικά τα πηδάλια στα 16 σκέλη του εγχειρήματ­ος. Καθένας τους περνούσε μέχρι πέντε ημέρες στο πιλοτήριο, το οποίο δεν διέθετε θέρμανση, ούτε ήταν συμπιεσμέν­ο. Κοιμούνταν ελάχιστα πάνω στη θέση τους η οποία λειτουργού­σε και ως τουαλέτα. Ο έτερος χειριστής Αντρέι Μπόρσμπεργ­κ πέταξε το μεγαλύτερο τμήμα της διαδρομής, 4.000 μίλια, από την Ιαπωνία στη Χαβάη, πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό σπάζοντας το ρεκόρ για τη μακρύτερη, χωρίς στάση πτήση στην ιστορία της αεροπορίας.

Το ηλιακό αεροσκάφος ολοκλήρωσε τον γύρο του κόσμου χωρίς να κάψει ούτε μία σταγόνα καυσίμου.

 ??  ?? Το Solar Impulse 2, που διαθέτει 17.000 ηλιακές κυψέλες, κατάφερε να διασχίσει τον Ειρηνικό και τον Ατλαντικό Ωκεανό.
Το Solar Impulse 2, που διαθέτει 17.000 ηλιακές κυψέλες, κατάφερε να διασχίσει τον Ειρηνικό και τον Ατλαντικό Ωκεανό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece