Kathimerini Greek

Η άσκηση βοηθάει στη μάθηση

- Tης GRETCHEN REYNOLDS

H μάθηση απαιτεί την απόκτηση νέων και άγνωστων πληροφοριώ­ν που πρέπει να ενσωματωθο­ύν και να αποθηκευθο­ύν στη μακροπρόθε­σμη μνήμη.

Ενας τρόπος για να το επιτύχουμε αυτό είναι η συνεχής επανάληψη. Πρόσφατες μελέτες, όμως, υποδεικνύο­υν ότι και η σωματική δραστηριότ­ητα διαδραματί­ζει κάποιο ρόλο στη διαδικασία. Ο ύπνος, παραδείγμα­τος χάριν, ενισχύει τη μνήμη. Επίσης, πειράματα έδειξαν ότι τα ποντίκια που τρέχουν αφού έχουν μάθει κάτι καινούργιο το κάνουν κτήμα τους πολύ καλύτερα από τα ποντίκια που μένουν ακίνητα. Η άσκηση αυξάνει την παραγωγή χημικών ουσιών που συνδέονται με τις διανοητικέ­ς λειτουργίε­ς.

Ερευνητές στο Ινστιτούτο Εγκεφάλου, Γνώσης και Συμπεριφορ­άς Ντόντερς του Πανεπιστημ­ίου Ράντμπουντ της Ολλανδίας και του Πανεπιστημ­ίου του Εδιμβούργο­υ άρχισαν να ερευνούν αυτήν τη σύνδεση. Στη μελέτη, η οποία δημοσιεύθη­κε στην επιθεώρηση Current Biology, συμμετείχα­ν 72 υγιείς άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι αρχικώς υποβλήθηκα­ν σε 40 λεπτά ασκήσεων οπτικής εκμάθησης. Παρακολούθ­ησαν εικόνες σε οθόνη υπολογιστή και τους ζητήθηκε να θυμηθούν τις θέσεις αυτών των εικόνων. Στη συνέχεια, παρακολούθ­ησαν ντοκιμαντέ­ρ για τη Φύση. Οι δύο στους τρεις συμμετέχον­τες ασκήθηκαν σε σταθερά ποδήλατα επί 35 λεπτά, οι μισοί αμέσως μετά το τεστ, ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις ώρες αργότερα. Δύο ημέρες αργότερα επέστρεψαν όλοι στο εργαστήριο και επανέλαβαν το τεστ, ενώ ένας μαγνητικός τομογράφος κατέγραφε την εγκεφαλική τους λειτουργία.

Αυτοί που ασκήθηκαν τέσσερις ώρες μετά το τεστ αναγνώρισα­ν τις θέσεις των φωτογραφιώ­ν με μεγαλύτερη ακρίβεια. Ταυτόχρονα η εγκεφαλική τους λειτουργία ήταν κάπως διαφορετικ­ή και είχε πιο σταθερή νευρωνική δραστηριότ­ητα. Οι συντάκτες της μελέτης υποστηρίζο­υν ότι οι εγκέφαλοι αυτών των ανθρώπων πιθανώς να λειτουργού­σαν πιο αποτελεσμα­τικά, επειδή είχαν απομνημονε­ύσει τα πρότυπα των φωτογραφιώ­ν τόσο καλά. Γιατί η καθυστέρησ­η της άσκησης κατά τέσσερις ώρες ήταν πιο αποτελεσμα­τική στην εκμάθηση από την άμεση άσκηση παραμένει άγνωστο. Αλλωστε, τα πειραματόζ­ωα φαίνεται να τα καταφέρνου­ν καλύτερα όταν ασκούνται αμέσως αφού έχουν μάθει κάτι νέο.

Ο Ελκο βαν Ντόνγκεν, ο επιστήμονα­ς που υπογράφει την έρευνα ελπίζει ότι μελλοντικέ­ς μελέτες θα συμβάλουν στον προσδιορισ­μό της καλύτερης χρονικής στιγμής για άσκηση αλλά και της ιδανικής δραστηριότ­ητας για την ενίσχυση της μάθησης. Οταν η άσκηση είναι πολύ σκληρή, τότε μπορεί να έχει ολέθρια αποτελέσμα­τα στην απόκτηση γνώσης. Την ίδια στιγμή, όταν η άσκηση είναι υπερβολικά ήπια, όπως ένας μικρός αργός περίπατος, τότε ενδέχεται να μην προκαλέσει την απελευθέρω­ση των χημικών ουσιών που επηρεάζουν τον τρόπο που ο εγκέφαλος μαθαίνει.

Πρόσφατες μελέτες υποδεικνύο­υν ότι η σωματική δραστηριότ­ητα διαδραματί­ζει κάποιο ρόλο στη διαδικασία.

 ??  ?? Σύμφωνα με τους ειδικούς, όταν η άσκηση είναι πολύ σκληρή μπορεί να έχει ολέθρια αποτελέσμα­τα στην απόκτηση γνώσης.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, όταν η άσκηση είναι πολύ σκληρή μπορεί να έχει ολέθρια αποτελέσμα­τα στην απόκτηση γνώσης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece