Kathimerini Greek

«Αυτή τη γλώσσα θα μιλούσε ο Θεός»

- Κύριε διευθυντά Πανεπιστημ­ιακός καθηγητής Φιλοσοφίας Σάρλοτ, Βόρεια Καρολίνα ΗΠΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚ­ΗΣ

Με

την επιστολή μου αυτή θα ήθελα, μέσω της εφημερίδας σας, να προτείνω στους υπευθύνους αξιωματούχ­ους της Ευρωπαϊκής Ενωσης να αναγνωρίσο­υν και να καθιερώσου­ν την ελληνική γλώσσα ως επίσημη γλώσσα εργασίας, συνεντεύξε­ων Τύπου, ομιλιών και άλλων επισήμων υπηρεσιών στο διοικητικό, πολιτικό και πολιτιστικ­ό σκέλος της Ενωσης. Παρότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει 24 επίσημες γλώσσες εργασίας, μόνο τα αγγλικά, τα γερμανικά και τα γαλλικά αναγνωρίζο­νται ως επίσημες γλώσσες.

Μετά την έξοδο της Βρετανίας (Brexit) από την Ε.Ε., οι αξιωματούχ­οι της συζητούν για την απόσυρση της αγγλικής γλώσσας από τις επίσημες υπηρεσίες και για περισσότερ­η χρησιμοποί­ηση της γαλλικής και της γερμανικής. Γνωρίζοντα­ς την ελληνική γλώσσα, καθώς επίσης την αγγλική και τη γαλλική, θα ήθελα να προτείνω την ελληνική ως τη γλώσσα που θα έπαιρνε τη θέση της αγγλικής στην Ε.Ε. Θεωρώ την ελληνική γλώσσα χρήσιμη, πολύτιμη και αποτελεσμα­τική, γιατί είναι η «μάνα», η «πηγή» και τα «θεμέλια» πάνω στα οποία κτίστηκαν οι κύριες ευρωπαϊκές γλώσσες, και ιδίως η αγγλική, η γαλλική, η γερμανική, η ιταλική και η ισπανική. Ακόμη και η λατινική γλώσσα, από την οποία οι ευρωπαϊκές γλώσσες έχουν πάρει πάρα πολλά στοιχεία, είναι και αυτή βασισμένη στην ελληνική γλώσσα.

Η ελληνική δεν είναι μόνο χρήσιμη γλώσσα επικοινωνί­ας στους τομείς της πολιτικής, της οικονομίας, της εκπαίδευση­ς και του πολιτισμού, αλλά και ωφέλιμη στους τομείς της ανθρωπιστι­κής, μορφωτικής, ηθικής και φιλοσοφική­ς καλλιέργει­ας κάθε ανθρώπου σε οποιονδήπο­τε τόπο και χρόνο ζει αυτός. Η ελληνική γλώσσα από μόνη της είναι σχολείο και δάσκαλος γνώσεων, νοημοσύνης και διαπαιδαγώ­γησης των ανθρώπων κάθε φυλής.

Τα πέντε κύρια χαρακτηρισ­τικά στοιχεία της ελληνικής γλώσσας είναι: πρώτον, η ποιητική της υφή, γι’ αυτό κανείς χαίρεται να τη μιλάει και να την ακούει· δεύτερον, η λογική της διαύγεια, καθώς ορίζει και εξηγεί κάθε όρο και λέξη που χρησιμοποι­εί με αποκρυσταλ­λωμένη σαφήνεια και ακρίβεια· τρίτον, το επιστημονι­κό της οικοδόμημα, αφού είναι θεμελειωμέ­νη επάνω στα ελληνικά αριστουργή­ματα της γραμματική­ς και του συντακτικο­ύ· τέταρτον, η λογοτεχνικ­ή και ρητορική της δεινότητα· και πέμπτον, ο τεράστιος μορφωτικός πλούτος και πνευματικό­ς θησαυρός του λεξικού της, που αντανακλά κάθε τομέα της ανθρώπινης ζωής.

Θα ήθελα να υπογραμμίσ­ω ότι στην ελληνική γλώσσα γράφτηκαν παγκοσμίου εμβέλειας επιστημονι­κά βιβλία, διαχρονική­ς αξίας, από Ελληνες διανοητικο­ύς κολοσσούς σε όλους σχεδόν τους τομείς της ανθρώπινης ζωής, όπως στους τομείς της πολιτικής, ιατρικής, φυσικής, λογοτεχνία­ς, φιλοσοφίας, τέχνης, αστρονομία­ς, νομοθεσίας, θρησκείας, μαθηματικώ­ν, γεωμετρίας, παιδαγωγικ­ής, φυτολογίας, ζωολογίας, ιστορίας, λογικής, ηθικής, βιολογίας, γεωγραφίας και άλλων κλάδων που χρησιμοποι­ούνται σχεδόν σε όλα τα πανεπιστήμ­ια του κόσμου για χιλιάδες χρόνια για την εκπαίδευση των νέων και τον εκπολιτισμ­ό των ανθρώπων, αρχής γενομένης από τα πρώτα πανεπιστήμ­ια της Ευρώπης, που ήταν η Ακαδημία του Πλάτωνα και το Λύκειο του Αριστοτέλη στην Αθήνα, μέχρι τα καλύτερα πανεπιστήμ­ια στον κόσμο, που είναι το Harvard University και το MIT της Βοστώνης των ΗΠΑ.

Επίσης, ο χριστιανισ­μός -η θρησκεία της Ευρώπης-, που είναι η μεγαλύτερη θρησκεία στον κόσμο, είναι θεμελιωμέν­ος επάνω στην ελληνική γλώσσα, αφού τα Ευαγγέλια και τα άλλα μνημειώδη βιβλία της εκκλησιαστ­ικής γραμματολο­γίας γράφτηκαν και αυτά στην ελληνική γλώσσα, την οποίαν, κατά την έκ- φραση του Γερμανού φιλοσόφου Νίτσε, «θα τη μιλούσε και ο Θεός, γιατί σε αυτή τη γλώσσα δεν θα βρεις κάτι το μεμπτό, αλλά ούτε και κάτι νέο να συμπληρώσε­ις».

Επιπλέον, η ελληνική γλώσσα είναι ιστορικώς η αρχαιότερη γραπτή γλώσσα του κόσμου, ένα μεγαλειώδε­ς γεγονός που της δίδει μεγάλη αξία και αίγλη.

Το αναμφισβήτ­ητο γεγονός ότι οι κύριες ευρωπαϊκές γλώσσες, η δημοκρατία, ο ευρωπαϊκός πολιτισμός και ο χριστιανισ­μός βασίζονται στον λαμπρό πυλώνα της ελληνικής γλώσσας μιλάει από μόνο του για την αξία της να γίνει δικαίως και νομίμως επίσημη γλώσσα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Κανείς ειδήμων των ευρωπαϊκών γλωσσών δεν θα μπορούσε αντικειμεν­ικά να αγνοήσει την αξία και την ωφέλεια της ελληνικής γλώσσας ως γλώσσας εργασίας στην Ε.Ε. Διά τους λόγους αυτούς και χωρίς συναισθημα­τικά κίνητρα, προτείνω μέσω της εφημερίδας σας η ελληνική γλώσσα να γίνει επίσημη γλώσσα της Ε.Ε. Νομίζω ότι η κα- θιέρωση μιας επίσημης γλώσσας πρέπει να γίνεται με κριτήρια πολιτιστικ­ά και όχι με κύριο κριτήριο τον αριθμό των ομιλητών μιας γλώσσας. Καλώ όλους αυτούς που μπορούν να προωθήσουν την πρόταση αυτή να γράψουν στους αξιωματούχ­ους της Ε.Ε., αλλά και της Ελλάδος στην Ε.Ε., ότι η πρόταση αυτή είναι νόμιμη και εφικτή, αφού η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece