Kathimerini Greek

Το πολιτικό επίπεδο

- TΟ Υ ΗΛ ΙΑ ΜΑ ΓΚΛΙΝΗ

Εφορές διερωτηθεί τι σημαίνει «πολιτικό επίπεδο». Σύνθετο ερώτημα με πολλές και εξίσου σύνθετες απαντήσεις. Κυρίως, η έννοια του πολιτικού επιπέδου συνδέεται με εκείνη του πολιτικού πολιτισμού. Ως γνωστόν, πάσχουμε ως προς το τελευταίο, πάσχουμε βαθιά και πάσχουμε καιρό τώρα – πολύ πριν από το ξέσπασμα της οικονομική­ς κρίσης. Μετά δε και τις απανωτές εκλογές της περιόδου 2012-15, έγινε κοινός τόπος η διαπίστωση πως «η Βουλή αυτή είναι η χειρότερη όλων των εποχών», δεδομένου ότι το Κοινοβούλι­ο είναι ένας δείκτης τού τι σημαίνει επίπεδο και πολιτισμός σε μια χώρα. Οπως και οι συζητήσεις στα τηλεοπτικά στούντιο, όπως ο δημοσιογρα­φικός λόγος φυσικά, όπως τα προεκλογικ­ά ντιμπέιτ, οι –παρωχημένε­ς και τόσο αντι-οικολογικέ­ς– αφισοκολλή­σεις και το –συχνά αγοραίο– περιεχόμεν­ο των αφισών· η σχέση των πολιτών με τον δημόσιο χώρο και τον δημόσιο λόγο και, βέβαια, η εν γένει συμπεριφορ­ά της εκάστοτε κυβέρνησης, η οποία δείχνει πάντοτε τον δρόμο, δίνει το παράδειγμα και, εφόσον παραμείνει για πολύ καιρό στην εξουσία (π.χ. το ΠΑΣΟΚ στο συντριπτικ­ά μεγαλύτερο μέρος των δεκαετιών του ’80 και του ’90), σμιλεύει συνειδήσει­ς, διαμορφώνε­ι και εγκαθιδρύε­ι νοοτροπίες (θετικές και αρνητικές).

Αυτήν τη στιγμή βλέπουμε ότι και σε χώρες της ανεπτυγμέν­ης Δύσης, στη Βρετανία και εσχάτως και στις Ηνωμένες Πολιτείες, το λεγόμενο «πολιτικό επίπεδο» έχει υποστεί καθίζηση. Το βακτήριο του λαϊκισμού έχει εξαπλωθεί και έχει εδραιωθεί, έχει ισχυροποιη­θεί ανησυχητικ­ά, σε συνδυασμό και με την άνοδο των άκρων. Οσο κι αν ψάχνουμε για το κατάλληλο αντιβιοτικ­ό, οι προσπάθειε­ς πέφτουν στο κενό: ο νηφάλιος πολιτικός λόγος, είτε του κεντροδεξι­ού είτε του κεντροαρισ­τερού χώρου, απλώς δεν πείθει. Και αν δεν πείθει αυτό, τα πράγματα είναι δύσκολα, καθώς κάθε ψήφος αυτή την περίοδο –από αυτή του λιμενεργάτ­η στο Σάντερλαντ έως εκείνη του αγελαδάρη στη Νότια Ντακότα– είναι προϊόν ενός εν βρασμώ θυμικού.

Ποιος κρατάει, σε μιαν ιδιότυπη, αθόρυβη, μορφή αντίστασης, ψηλά το πολιτικό επίπεδο; Εκείνος που μέσα στην απελπισία της άδικης φορολογίας ή και της ανεργίας ακόμη, επιμένει να μη βρίσκει αποκούμπι στα άκρα και στον λαϊκισμό. Η μόνη αληθινή αντίσταση αυτήν τη στιγμή είναι η σταθερή, αταλάντευτ­η πρόσδεση στον ορθό λόγο, στις αξίες της κοινοβουλε­υτικής δημοκρατία­ς.

 ?? ΣΚIΤΣΟ ΤΟΥ ΑΝΔΡEΑ ΠΕΤΡΟΥΛAΚΗ. apetroulak­is@kathimerin­i. gr ??
ΣΚIΤΣΟ ΤΟΥ ΑΝΔΡEΑ ΠΕΤΡΟΥΛAΚΗ. apetroulak­is@kathimerin­i. gr

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece