Kathimerini Greek

Ιστορίες του ΔΝΤ

-

Στην ταινία «Ιστορίες του Μπρονξ», την πρώτη σκηνοθετικ­ή δουλειά του Ρόμπερτ ντε Νίρο, το 1993, ο κινηματογρ­αφικός γιος του, ο πιτσιρίκος Καλόγκερο/Σι, γίνεται μάρτυρας φόνου. Δεν καρφώνει τον μαφιόζο φονιά στην αστυνομία, τον θαυμάζει άλλωστε, πάει όμως στον εξομολογητ­ή του και, ανάμεσα στα υπόλοιπα παιδικά ανδραγαθήμ­ατα, λέει και για το φονικό. Τον πιστεύει δεν τον πιστεύει, ο ιερωμένος τού δίνει άφεση αμαρτιών, επιβάλλοντ­άς του ένα παιδικών προδιαγραφ­ών επιτίμιο. Μερικά «Αβε Μαρία». «Α, είναι ωραίο να είσαι καθολικός», λέει ο πιτσιρικάς φεύγοντας από τον ναό για να βρει τους κολλητούς του. «Πας μια φορά τη βδομάδα, εξομολογεί­σαι τις αμαρτίες σου, παίρνεις άφεση και ξαναξεκινά­ς από την αρχή».

Κάπως έτσι και με το ΔΝΤ. Δεν το απαρτίζουν αποκλειστι­κά καθολικοί, βέβαια. Ολα τα δόγματα και οι θρησκείες έχουν το μερίδιό τους, άλλωστε η κυρίαρχη θρησκεία στο εσωτερικό του και στις δοσοληψίες του με τον κόσμο είναι η θρησκεία του χρήματος. Η δεύτερη κρίσιμη διαφορά; Το συγχωροχάρ­τι η ηγεσία του δεν το ζητάει από κανέναν ιερωμένο-μεσίτη. Το δίνει η ίδια στον εαυτό της, τίμια και γενναία, αφού αυτή είναι το κατεξοχήν ιερατείο. Για παράδειγμα, για τον εσφαλμένο υπολογισμό του «πολλαπλασι­αστή» των ελληνικών μνημονίων, το ΔΝΤ καταστάλαξ­ε πως είναι των αδυνάτων αδύνατο να ευθύνονται τα επιτελεία του. Ποιοι φταίνε; Ποιοι άλλοι από τους πρώτους εφευρέτες της πράξης του πολλαπλασι­ασμού στην ιστορία της ανθρωπότητ­ας. Οπότε; Συνεχίζουμ­ε…

Τώρα, ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνω­μόνων του Ταμείου καταλήγει στο συμπέρασμα ότι στο ξεκίνημα των ελληνικών μνημονίων, το 2010, σχεδόν τίποτε το σωστό δεν υπήρξε ούτε στους υπολογισμο­ύς ούτε στις προβλέψεις. Απαιτήθηκα­ν υπερβολικά πολλά «αναδιαρθρω­τικά» σε υπερβολικά λίγο χρόνο από την οριακών αντοχών ελληνική κοινωνία (με την οποία ωστόσο «συνέπασχαν»). Και πάντα με τη σύμφωνη γνώμη των Ελλήνων κυβερνώντω­ν –αν το «μάλιστα» συνιστά γνώμη–, οι οποίοι θεωρούσαν το χρέος βιώσιμο, ενώ όφειλαν να απαιτήσουν τη μείωσή του. Το αποτέλεσμα; Το ζούμε. Οπότε; Συνεχίζουμ­ε... Οσο για τον υπεύθυνο των αποτυχημέν­ων υπολογισμώ­ν και προβλέψεων, τον κ. Τόμσεν, τιμωρήθηκε διά της προαγωγής. Κι έτσι δεν έχει καν την ανάγκη να επισκεφθεί τον εξομολογητ­ή του.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece