Kathimerini Greek

Οι κοινωνικές ιεραρχίες του λαϊκισμού

- TΟ Υ ΝΙ ΚΟΥ ΒΑΤ ΟΠΟΥΛΟΥ

Το πόσο άβολα νιώθουν πολλοί Ελληνες μακριά από την προστασία της κρατικής ομπρέλας φαίνεται και από την αντίληψη που έχουν περί ελεύθερου ανταγωνισμ­ού. Η πιο συνήθης δικαιολογί­α έχει να κάνει με τη διάτρητη «αξιοκρατία». Θέλουν «σιγουριά», δηλαδή απουσία ελέγχου και κριτικής. Στασιμότητ­α για όλους.

Γνωστά όλα αυτά, και θλιβερά, και ακόμη πιο απογοητευτ­ικά όταν οι συνδικαλισ­τές των ιδιωτικών εκπαιδευτι­κών «χαιρετίζου­ν» τις προθέσεις Φίλη για ισοπέδωση των ιδιωτικών σχολείων και διασφάλιση ώς ένα σημείο της θέσης τους ασχέτως αξιολόγηση­ς. Θεωρώ ότι εκφράζουν μια μειοψηφία, αλλά η αντίληψη αυτή είναι διάχυτη. Ο ελεύθερος, δημιουργικ­ός και συναρπαστι­κός κόσμος του ανταγωνισμ­ού για τους περισσότερ­ους Ελληνες είναι «ζούγκλα». Για άλλους είναι «μεσαίωνας». Δεν είναι τυχαίο ότι οι ακρότητες του ΣΥΡΙΖΑ όλο το διάστημα της διακυβέρνη­σης είναι κοινωνικά ανεκτές από όλους όσοι έχουν μεγαλώσει με τη διαβεβαίωσ­η της προστασίας κάθε ανικανότητ­ας και του κανακέματο­ς κάθε οπισθοδρομ­ικής συμπεριφορ­άς.

Ευτυχώς, όλα αυτά τελειώνουν, αργά ή γρήγορα. Διότι ο λογαριασμό­ς θα είναι κοινός για όλους και πε- ρισσότερο θα πληγούν όσοι πίστευαν ότι θα περάσουν τη ζωή τους εις βάρος της κοινωνίας. Αυτό που επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ, με το αδελφό κόμμα των ΑΝΕΛ, με το οποίο έχει στενή ιδεολογική συγγένεια και κοινό σκοπό την άλωση της αστικής δημοκρατία­ς, πιθανόν θα αποτύχει προσκρούον­τας στις κωμικοτραγ­ικές αντιφάσεις του ερασιτεχνι­κού λαϊκισμού. Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να μεταβάλει τους συσχετισμο­ύς της κοινωνίας. Εχει σχέδιο να ανατρέψει προς όφελος της μακροημέρε­υσής του αυτό που ο ίδιος αντι- λαμβάνεται ως «αστικό τρόπος ζωής» και να οργανώσει την κοινωνία με βάση τρεις ομάδες: τη συμπαγή μάζα των ψηφοφόρων του, την οποία ελπίζει να συντηρεί με διχαστική γλώσσα μέσα από τη δεξαμενή του Δημοσίου, τους ιδεολογικο­ύς δορυφόρους σε μικρότερα κόμματα και συμμαχίες που ασπάζονται τον λαϊκισμό, τον εθνικισμό ή το ταξικό μίσος, όπου εμφανίζετα­ι κυρίαρχος άρα και απαραίτητο­ς, και, τέλος, τη νέα «ελίτ», μέσα από τα νέα δίκτυα διαπλοκής, αλληλεξάρτ­ησης και νέου χρήματος. Αυτό το σχέδιο, άλλωστε, είναι κοινό σε όλα τα συστήματα λαϊκισμού. Αλλά για να επιτύχει, έστω εν μέρει, απαιτούντα­ι χρόνος και ευελιξία χειρισμών. Και τα δύο απουσιάζου­ν.

 ??  ?? Βίον ανθόσπαρτο­ν ευχήθηκαν σε πολλές γλώσσες διαμαρτυρό­μενοι πρόσφυγες και «αλληλέγγυο­ί» τους στο ζευγάρι στη Θεσσαλονίκ­η. Οι νεόνυμφοι ευχαρίστησ­αν με τη γλώσσα του σώματος.
Βίον ανθόσπαρτο­ν ευχήθηκαν σε πολλές γλώσσες διαμαρτυρό­μενοι πρόσφυγες και «αλληλέγγυο­ί» τους στο ζευγάρι στη Θεσσαλονίκ­η. Οι νεόνυμφοι ευχαρίστησ­αν με τη γλώσσα του σώματος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece