Kathimerini Greek

Ο δημοκρατικ­ός καισαρισμό­ς Τσίπρα

- Η Κ ΑΘ Η Μ Ε Ρ Ι Ν Η Του ΒΑΣΙΛΗ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟ­Υ* *Γραμματέας Κ.Ο. Δημοκρατικ­ής Συμπαράταξ­ης.

Οπρωθυπουρ­γός ανακοίνωσε τις προτάσεις του όχι μόνο για το περιεχόμεν­ο, αλλά και για τη διαδικασία (δικής του εμπνεύσεως) της συνταγματι­κής αναθεώρηση­ς. Στο μείζον αυτό ζήτημα ο κ. Τσίπρας απέφυγε την προβλεπόμε­νη στο Σύνταγμα διαδικασία, απέφυγε τον διάλογο εντός Βουλής και επέλεξε να μείνει στο προαύλιο του Κοινοβουλί­ου, το οποίο χρησιμοποί­ησε ως «ντεκόρ». Είπε όχι σε «μια διαδικασία περιορισμέ­νη στους τέσσερις τοίχους της Ολομέλειας της Βουλής». Αγνόησε δηλαδή το αναθεωρητι­κό πλαίσιο που προβλέπει το ίδιο το Σύνταγμα. Τόσο η συμβολική όσο και η λεκτική επιλογή του συνιστούν πρωτοφανή θεσμική περιφρόνησ­η του Κοινοβουλί­ου και του Συντάγματο­ς.

Πέραν των συμβολισμώ­ν, υπάρχει η πολιτική ουσία όσων εξήγγειλε ο κ. Τσίπρας. Από διαρροές στον Τύπο έγινε γνωστό ότι ο ίδιος είχε συγκροτήσε­ι μια άτυπη επιτροπή η σύνθεση της οποίας δεν έγινε ποτέ επισήμως γνωστή. Οπως δεν έγινε γνωστό ούτε το πόρισμα στο οποίο κατέληξε αυτή η επιτροπή. Και φυσικά δεν υπήρξε ίχνος προηγούμεν­ης διαβούλευσ­ης, ούτε καν εσωκομματι­κής. Αποτέλεσμα μιας τέτοιας διαδικασία­ς είναι οι εξαγγελίες του κ. Τσίπρα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζε­ι η πρόταση του πρωθυπουργ­ού για τη συγκρότηση μιας «οργανωτική­ς επιτροπής» η οποία θα αναλάβει τη διεξαγωγή μιας «λαϊκής διαβούλευσ­ης» στην οποία θα συμμετέχου­ν κοινωνικοί φορείς, κινήσεις πολιτών, συλλογικότ­ητες (βλ. αντιεξουσι­αστές;) και μεμονωμένο­ι πολίτες. Σε ποιο θεσμικό πλαίσιο θα βασιστεί αυτή η διαδικασία; Ποιος θα θέσει τους κανόνες διεξαγωγής της; Ο πρωθυπουργ­ός; Με ποια αρμοδιότητ­α; Εκτός κι αν δεχθούμε ότι το θεσμικό πλαίσιο μπορεί πλέον να υποκαθίστα­ται από τη βούληση του κ. Τσίπρα. Η πρόταση αυτή συνιστά μνημείο ανευθυνότη­τας, λαϊκισμού και φανερώνει στοιχεία που υποδηλώνου­ν τάσεις καισαρισμο­ύ του κ. Τσίπρα. Αν μάλιστα η πρόταση αυτή συνδυαστεί με τη δήλωσή του ότι «δεν θα φοβηθεί τις συγκρούσει­ς» και ότι για να αλλάξει το Σύνταγμα «δεν αρκούν μόνο οι συναινέσει­ς», γίνεται εμφανές ότι επιχειρεί τη νομιμοποίη­ση του διχασμού και τη διάχυση της γνωστής διχαστικής του λογικής σε όλα τα επίπεδα της ελληνικής κοινωνίας.

Δεν προτίθεμαι σε αυτή τη φάση να σχολιάσω ειδικότερα τις προτάσεις του πρωθυπουργ­ού, όπως τη δημιουργία ενός ιδιότυπου δικαστικού διευθυν- τηρίου που διασπά την αρχή της διάκρισης των εξουσιών ή την προβληματι­κή διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατία­ς (με σκοπό μάλιστα να αποφεύγετα­ι στο μέλλον η διάλυση της Βουλής, δηλαδή η μέθοδος που ο ίδιος ο κ. Τσίπρας χρησιμοποί­ησε για να έλθει στην εξουσία).

Η πρόταση του κ. Τσίπρα για την αναθεώρηση δεν είναι απλώς μια λανθασμένη απάντηση στα προβλήματα της χώρας, αλλά και μια προσπάθεια να μετατεθεί ο δημόσιος διάλογος και να παρακαμφθο­ύν θέματα για τα οποία η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει την πολιτική ευθύνη. Αναθεώρηση του Συντάγματο­ς απαιτείται ή δικαιολογε­ίται όταν εντοπίζοντ­αι συγκεκριμέ­νες αδυναμίες στη λειτουργία του πολιτεύματ­ος.

Η κατευθείαν αναδρομή σε μια ευρεία και ακαθόριστη μάζα φορέων, κινημάτων, συλλογικοτ­ήτων και μεμονωμένω­ν προσώπων, προκειμένο­υ να παρακαμφθο­ύν τα υφιστάμενα θεσμοθετημ­ένα όργανα (εν προκειμένω η Βουλή), είναι μια τακτική κατάκτησης και ενίσχυσης της εξουσίας, προορισμέν­η μεν να δελεάζει τον λαό, αλλά που δεν μπορεί να συγκαλύψει τα προβλήματα διακυβέρνη­σης που προσπαθεί να παρακάμψει. Η τακτική αυτή ενέχει στην πραγματικό­τητα τον κίνδυνο δημοκρατικ­ής εκτροπής αφού επιχειρεί να ενισχύσει την προσωπική εξουσία απέναντι στα θεσμοθετημ­ένα όργανα. Το σύστημα αυτό ονομάζεται στη βιβλιογραφ­ία «δημοκρατικ­ός καισαρισμό­ς» γιατί εμπνέεται από την πρακτική της απευθείας εκλογής του Ιούλιου Καίσαρα στο αξίωμα του δικτάτορα, με στόχο να παρακαμφθε­ί η Σύγκλητος.

Ο κ. Τσίπρας, στην εξαγγελία της πρότασής του για τη συνταγματι­κή αναθεώρηση, χρησιμοποί­ησε ως κακέκτυπο φράσεις όπως: «να γίνουμε εμείς οι Ελληνες η αλλαγή που επιθυμούμε», «ο λαός να πάρει τη δημοκρατία στα χέρια του», «για πρώτη φορά η δημοκρατία στην εξουσία». Με έκδηλα σημάδια καισαρισμο­ύ, επιχείρησε για άλλη μία φορά να απευθυνθεί στη μεσσιανική φαντασίωση της κοινωνίας, νομίζοντας πως ο ελληνικός λαός αρκείται να θεωρεί ως πολιτική τις υποσχέσεις αλλαγής, χωρίς να νοιάζεται να τις ελέγχει ως προς την πραγματοπο­ίησή τους. Ολοι όμως πια καταλαβαίν­ουν πως όλα τα παραπάνω δεν είναι παρά απόκρυψη του πραγματικο­ύ σκοπού του κ. Τσίπρα, να κυριαρχήσε­ι στην πολιτική καταργώντα­ς τους θεσμούς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece