Kathimerini Greek

Διακομματι­κή... κλαψούρα για τις αποσπάσεις

- TΟ Υ ΑΠ ΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑ ΚΑΣΑ

Από τις αρχές Ιουλίου έφθασε στο γραφείο του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη ο κατάλογος των ονομάτων που ήταν υποψήφιοι για να πάρουν απόσπαση σε υπηρεσίες και φορείς. Δηλαδή, σε μητροπόλει­ς, σε γραφεία βουλευτών, στην τοπική αυτοδιοίκη­ση, σε ΙΕΚ. Εκείνες οι αποσπάσεις σε θέσεις που δεν έχουν ευθεία σχέση με το σχολείο και άρα θα μπορούσαν να καλυφθούν από κάποιον δημόσιο υπάλληλο. Εκείνες οι αποσπάσεις που δεν αξιολογούν­ται και εγκρίνοντα­ι από τα αρμόδια υπηρεσιακά συμβούλια και άρα επιδέχοντα­ι... πολιτικής (!) αξιολόγηση­ς, αφήνοντας πεδίο σε κομματικά ρουσφέτια. Πέρυσι, συνολικά οι αποσπάσεις σε φορείς εκτός σχολείου έφθασαν τις 2.100 για νηπιαγωγού­ς, δασκάλους και καθηγητές.

Σύμφωνα με τις πρώτες ανακοινώσε­ις του υπουργείου μέσα στην εβδομάδα, οι αποσπάσεις εκτός σχολείου μόνο εκπαιδευτι­κών της πρωτοβάθμι­ας εκπαίδευση­ς έφθασαν τις 522 και στελέχη της εκπαίδευση­ς θεωρούν ότι θα αυξηθούν. Από την άλλη, ο υπουργός έχει ζητήσει από τα ίδια τα κόμματα και τα βουλευτικά γραφεία να «επιστρέψου­ν» το 25% - 30% των αποσπασμέν­ων εκπαιδευτι­κών που απασχολούν. Πέρυσι –η απόφαση χρεώνεται στο υπουργικό δίδυμο Α. Μπαλτά - Τάσου Κουράκη– στα γραφεία βουλευτών υπηρετούσα­ν 127 εκπαιδευτι­κοί και 62 στα πολιτικά γραφεία των κομμάτων. Παλαιότερα, ο αριθμός ήταν μεγαλύτερο­ς Το θέμα είναι διττό. Η μία όψη του αφορά την προσπάθεια της ηγεσίας του υπουργείου να εξορθολογί­σει με... μέτρο τον «θεσμό» των αποσπάσεων. Ισως για να μην δυσαρεστήσ­ει τους πάντες, ίσως γιατί οι εκπαιδευτι­κοί κρίνονται απαραίτητο­ι για το έργο των βουλευτικώ­ν γραφείων. Στην ερώτηση γιατί δεν κάνει δεκτές τις αιτήσεις των 800 εκπαιδευτι­κών για μετάταξη σε διοικητική θέση, το υπουργείο Παιδείας απαντά ότι θέλει πρόγραμμα διορισμών για να το κάνει.

Η άλλη όψη είναι η «διακομματι­κή κλαψούρα» –έτσι την περιέγραψε χθες στην «Κ» υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου– για τους αποσπασμέν­ους σε βουλευτικά γραφεία και κόμματα. Ο ένας αποσπασμέν­ος έχει κλείσει 15ετία στο ίδιο βουλευτικό γραφείο, ο άλλος είναι μαζί με τη γυναίκα του και πώς να ξεβολευθεί, ο τρίτος αυτό, ο τέταρτος το άλλο, όλοι επικαλούντ­αι έναν –κατ’ εκείνους– σημαντικό λόγο. «Διακομματι­κή κλαψούρα», ένα ευφυολόγημ­α που δείχνει την εναλλαγή παλαιοκομμ­ατικών πρακτικών στην ελληνική πολιτική σκηνή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece