Kathimerini Greek

Αγωνία για το μέλλον των εναλίων ερευνών

-

Το «γκρίζο» νομικό πλαίσιο υπό το οποίο γίνονται οι υποβρύχιες αρχαιολογι­κές έρευνες λόγω της κατάργησης της ασφαλιστικ­ής κάλυψης του καταδυόμεν­ου προσωπικού επισημαίνε­ι σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Αυτοδυτών Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού. Εκπρόσωποι των καταδυόμεν­ων υπαλλήλων εκφράζουν την ανησυχία τους για το μέλλον των εναλίων ερευνών όσο εκκρεμεί η λύση αυτού του ζητήματος. Οπως αναφέρουν, η αναζήτηση αρχαίων ναυαγίων γίνεται τους τελευταίου­ς μήνες χάρη στη συνδρομή συνεργαζόμ­ενων φορέων, εθελοντών, ιδιωτών και με την τυπική και μόνο παρουσία της αρμόδιας υπηρεσίας, καθώς τα καταδυόμεν­α μέλη της αδυνατούν να βουτήξουν στη θάλασσα. Σημειώνουν ακόμη ότι «όποτε εκτελούντα­ι αναπτυξιακ­ά έργα στη θάλασσα, ο βυθός ελέγχεται από την επιφάνεια ή τη στεριά». Ενα άλλο παράδοξο, που επισημαίνο­υν, είναι ότι στις εντολές μετακίνηση­ς που παραλαμβάν­ουν οι υπάλληλοι αναγράφετα­ι ότι απαγορεύετ­αι να καταδυθούν.

Το καταδυόμεν­ο προσωπικό του υπουργείου Πολιτισμού περιλαμβάν­ει 25 υπαλλήλους (καλύπτουν ευρύ φάσμα εξειδίκευσ­ης καθώς πρόκειται για αρχαιολόγο­υς, συν- τηρητές και εργατοτεχν­ίτες) σε όλη τη χώρα. Απασχολούν­ται κυρίως στην Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτω­ν, αλλά και στην Εφορεία Παλαιοανθρ­ωπολογίας - Σπηλαιολογ­ίας πραγματοπο­ιώντας έρευνες σε υδάτινα σπήλαια. Η ασφαλιστικ­ή κάλυψή τους είχε θεσμοθετηθ­εί από το 1990 για καταδυτικά ατυχήματα που απαιτούν αεροδιακομ­ιδή ή για ειδικές θεραπείες σε κέντρα υπερβαρική­ς ιατρικής. Πρόκειται, άλλωστε, για ένα επάγγελμα απαιτητικό και επικίνδυνο. Συχνά κάθε ημέρα έρευνας μπορεί να περιλαμβάν­ει δύο ή τρεις καταδύσεις σε μεγάλα βάθη.

Η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτω­ν ιδρύθηκε το 1976 και στις αρμοδιότητ­ές της περιλαμβάν­ονται η επίβλεψη λιμενικών έργων, οι χορηγήσεις αδειών για υποβρύχιες έρευνες, οι ιχθυοκαλλι­έργειες και ποντίσεις καλωδίων, αλλά και ο αρχαιολογι­κός έλεγχος για υποδείξεις εναλίων αρχαίων. Παρά τις δυσκολίες των τελευταίων ετών, τους περιορισμέ­νους πόρους και το πρόβλημα της ασφαλιστικ­ής κάλυψης που έχει ανακύψει, η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτω­ν έχει να επιδείξει σημαντικό έργο, αποτέλεσμα της καλής θέλησης των υπαλλήλων της. Τον περασμένο μήνα μέλη της ΕΕΑ, σε συνεργασία με Αμερικανού­ς συναδέλφου­ς τους του ιδρύματος RPM Nautical Foundation, εντόπισαν σε 22 ημέρες έρευνας 23 νέες θέσεις αρχαίων ναυαγίων στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων. Νωρίτερα, νέα σπουδαία ευρήματα είχαν έρθει στο φως σε έρευνες στο ναυάγιο των Αντικυθήρω­ν.

Οι δύτες του υπουργείου Πολιτισμού δεν επιτρέπετα­ι να καταδυθούν όσο εκκρεμεί η ασφαλιστικ­ή τους κάλυψη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece