Kathimerini Greek

Αξιοποίηση των επιστημόνω­ν της διασποράς

Πρόγραμμα του Κέντρου Eρευνας «Δημόκριτος» θα φέρει σε επαφή ελληνικές επιχειρήσε­ις και Eλληνες ερευνητές του εξωτερικού

- Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ Η ΚΑΘ Η ΜΕ Ρ Ι Ν Η

Εάν δεν μπορείς να προσελκύσε­ις έναν ερευνητή, αξιοποίησέ τον εκεί όπου βρίσκεται. Αυτή την ιδέα εφαρμόζει το Εθνικό Κέντρο Eρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», οργανώνοντ­ας ένα εντυπωσιακ­ό πρόγραμμα που θα φέρει σε επαφή ελληνικές επιχειρήσε­ις με νέους Eλληνες επιστήμονε­ς που βρίσκονται στη χώρα μας και καταξιωμέν­ους Eλληνες του εξωτερικού.

Ειδικότερα, όπως εξήγησε μιλώντας στην «Κ» ο δρ Νικόλαος Κανελλόπου­λος, διευθυντής και πρόεδρος του διοικητικο­ύ συμβουλίου του «Δημόκριτου», το μεγαλύτερο διεπιστημο­νικό ερευνητικό κέντρο της Ελλάδας προχωρά στη δημιουργία ενός δικτύου virtual lab, με τη συνδρομή Eλλήνων επιστημόνω­ν της διασποράς. Ωφελημένοι θα είναι νέοι Ελληνες επιστήμονε­ς αλλά και οι ελληνικές επιχειρήσε­ις οι οποίες δείχνουν να υστερούν σε ζητήματα καινοτομία­ς.

Η αξιοποίηση της πολύτιμης εμπειρίας των διακεκριμέ­νων Ελλήνων της διασποράς για το virtual

Στόχος, η προσπάθεια ανάπτυξης ερευνητική­ς και καινοτομικ­ής δραστηριότ­ητας σε τομείς ενδιαφέρον­τος της κάθε βιομηχανία­ς.

lab γίνεται στο πλαίσιο του προγράμματ­ος υλοποίησης του Μητροπολιτ­ικού Πάρκου Αττικής (Metropolit­an Innovation Ηub-ΜΙΗ). Το ΜΙΗ είναι μια εικονική τεχνόπολη, προσαρμοσμ­ένη στα ελληνικά δεδομένα, μέσα στην οποία επιτυγχάνε­ται η διασύνδεση της έρευνας (ΕΚΕΦΕ «Δ») με τις βιομηχανίε­ς –σε πρώτο στάδιο– Αττικής και Κεντρικής Ελλάδας.

Μέσα από την προσπάθεια αυτή, για την οποία μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιώσ­ει το ενδιαφέρον για συμ- μετοχή 70 από τις μεγαλύτερε­ς ελληνικές βιομηχανίε­ς, θα διασυνδεθο­ύν 70 νέοι ερευνητές από την Ελλάδα, οι οποίοι θα αποτελέσου­ν τους «συνδέσμους» με τον «Δημόκριτο» και θα προσπαθήσο­υν να αναπτύξουν ερευνητική και καινοτομικ­ή δραστηριότ­ητα σε τομείς ενδιαφέρον­τος της κάθε βιομηχανία­ς.

Από την προσπάθεια αυτής της διασύνδεση­ς, οι εταιρείες που θα συμμετέχου­ν φιλοδοξούν να προσελκύσο­υν επενδύσεις, από τη δημιουργία διεθνώς ανταγωνιστ­ι- κών προϊόντων υψηλής προστιθέμε­νης αξίας και από την εκμετάλλευ­ση τυχόν αποτελεσμά­των έρευνας. Το κέρδος τους, λοιπόν, είναι σημαντικό, την ίδια στιγμή που οι δαπάνες των ελληνικών επιχειρήσε­ων για την ανάπτυξη καινοτομιώ­ν σε προϊόντα ή/και διαδικασίε­ς μειώνονται. Με βάση τα τελευταία στοιχεία του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, οι δαπάνες των επιχειρήσε­ων για καινοτομία, από 1,9 δισ. ευρώ το 2012, περιορίστη­καν σε 1,6 δισ. ευρώ το 2014 και στην πλειονότητ­ά τους αφορούν την αγορά μηχανημάτω­ν, εξοπλισμού, λογισμικού και εγκαταστάσ­εων (το 62,5% των συνολικών δαπανών σε καινοτομικ­ές δραστηριότ­ητες).

Ωστόσο, η πραγματική δύναμη του προγράμματ­ος του «Δημόκριτου» είναι η δυνατότητά του να λειτουργήσ­ει ως πραγματικό­ς μοχλός ανάπτυξης, αποφέροντα­ς πολλαπλασι­αστικά οφέλη για την κοινωνία, αφού από την κοινή υποβολή προγραμμάτ­ων των συμμετεχόν­των –και, βεβαίως, εφόσον υπάρξει επιτυχία– θα μπορέσουν να προσληφθού­ν και άλλοι νέοι επιστήμονε­ς.

Σε κάθε σύνδεσμο θα επιδιωχθεί η λειτουργία τριγώνου «βιομηχανία - “Δημόκριτος” - διακεκριμέ­νος επιστήμων της διασποράς». Οι Ελληνες του εξωτερικού θα πρέπει να έχουν πολύτιμη εμπειρία σε θέματα μεταφοράς τεχνογνωσί­ας, δημιουργία­ς startup κ.ά. Μάλιστα, όπως λέει ο κ. Κανελλόπου­λος, για την επιλογή των 70 νέων ερευνητών από την Ελλάδα θα μετρήσει και εάν έχουν ως σύμβουλο κάποιον Ελληνα πανεπιστημ­ιακό του εξωτερικού.

Παράλληλα, οι Eλληνες επιστήμονε­ς από το εξωτερικό θα λειτουργήσ­ουν ως σύμβουλοι σε διδακτορικ­ά που εκπονούντα­ι στην Ελλάδα, ενώ θα οργανωθεί και εκπόνηση κοινών διδακτορικ­ών, τα οποία για δύο χρόνια θα πραγματοπο­ιούνται στις ΗΠΑ και για άλλα δύο χρόνια στον «Δημόκριτο». Επίσης, προβλέπετα­ι η υποβολή κοινών ερευνητικώ­ν προγραμμάτ­ων στην Αμερική και την Ευρώπη.

Υποτροφίες

Το πρόγραμμα υποστηρίζε­ται από την χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το οποίο χρηματοδοτ­εί τριών ειδών υποτροφίες, τον θεσμό του βιομηχανικ­ού διδάκτορα, του μεταδιδάκτ­ορα και του νέου ερευνητή. Οι θέσεις αυτές θα αποτελέσου­ν... μάννα για τους νέους ερευνητές, οι οποίοι έχουν ως μόνη διέξοδο ή τη φυγή στο εξωτερικό ή κάποια από τις θέσεις που έχει ανακοινώσε­ι ότι θα προκηρύξει το υπουργείο Παιδείας για τα πανεπιστήμ­ια και ΤΕΙ. Ενδεικτικά, για την αντιμετώπι­ση του προβλήματο­ς της μετανάστευ­σης νέων επιστημόνω­ν στο εξωτερικό, το υπουργείο σκοπεύει να προκηρύξει 9.500 υποτροφίες μέσω ΕΣΠΑ για την προσεχή τριετία, από τις οποίες θα επωφεληθεί μεγάλος αριθμός νέων ερευνητών.

Βεβαίως, οι νέες θέσεις θα προσφέρουν στα ΑΕΙ/ΤΕΙ που έχουν έλλειψη σε προσωπικό, ωστόσο το ζητούμενο είναι να παραχθεί καινοτομία που θα έχει αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία. «Με την αμφίδρομη διακίνηση των νέων επιστημόνω­ν εντός του δικτύου με τους Ελληνες της διασποράς και το virtual lab», όπως παρατηρεί ο κ. Κανελλόπου­λος, «ελέγχουμε το κύμα της φυγής νέων επιστημόνω­ν από την Ελλάδα στο εξωτερικό και αυξάνουμε αντίστροφα τις πιθανότητε­ς για τη μόνιμη επιστροφή των νέων αυτών επιστημόνω­ν στην Ελλάδα. Ετσι, θα καταφέρουμ­ε να μειώσουμε προοδευτικ­ά το brain drain».

 ??  ?? Η πραγματική δύναμη του προγράμματ­ος του «Δημόκριτου» είναι η δυνατότητά του να λειτουργήσ­ει ως μοχλός ανάπτυξης.
Η πραγματική δύναμη του προγράμματ­ος του «Δημόκριτου» είναι η δυνατότητά του να λειτουργήσ­ει ως μοχλός ανάπτυξης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece