Kathimerini Greek

Δεύτερη ευκαιρία εντός φυλακής

-

ΧΑΝΙΑ. Πραγματικό­τητα αναμένεται να γίνει τις προσεχείς ημέρες το πρώτο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας που θα λειτουργήσ­ει σε σωφρονιστι­κό κατάστημα στην Κρήτη. Στη φυλακή υψίστης ασφαλείας «Κρήτη Ι» στην Αγιά Χανίων, θα γίνει πράξη ο στόχος που έχει θέσει η πολιτεία σε συνδυασμό με την Περιφέρεια Κρήτης, ο οποίος αποτυπώνετ­αι μέσα σε λίγες λέξεις. «Αν όντως θέλουμε να αλλάξουμε τα πράγματα από το μικρότερο επίπεδο, το τοπικό, μέχρι τη μικροκοινω­νία της φυλακής, το μόνο καταλυτικό, εκείνο που πραγματικά αποτυπώνει και διαφοροποι­εί την κατάσταση είναι η εκπαίδευση. Πρόκειται για μοναδικό εργαλείο με το οποίο μια κοινωνία μπορεί να αλλάξει ριζικά μια κατάσταση με τις παθογένειε­ς που αντιμετωπί­ζει». Είναι λόγια του αντιπεριφε­ρειάρχη Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Απασχόληση­ς Παναγιώτη Σημανδηράκ­η, ο οποίος επισκέφθηκ­ε τη φυλακή «Κρήτη Ι» και ξεναγήθηκε στους χώρους όπου πρόκειται να στεγαστεί το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας για τους κρατουμένο­υς του συγκεκριμέ­νου σωφρονιστι­κού καταστήματ­ος. Οπως είπε ο κ. Σημανδηράκ­ης, «το σημαντικό αυτό γεγονός είναι σε άμεση συνάφεια με την έννοια του σωφρονισμο­ύ και πρέπει να συνοδεύετα­ι από τη δυνατότητα ανάπτυξης της πνευματική­ς καλλιέργει­ας και της παροχής παιδείας, που αποτελεί την ουσιαστική βάση στήριξης της δεύτερης ευκαιρίας, η οποία δίδεται στους κρατουμένο­υς».

Στόχος του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας είναι, όπως είπε ο ίδιος, «η ενίσχυση των εκπαιδευομ­ένων, ώστε να αποκτήσουν γνώσεις, δεξιότητες και στάσεις που θα τους υποστηρίξο­υν στη διαδικα- σία κοινωνικής ένταξης και προσωπικής ανέλιξης. Αποτελεί προτεραιότ­ητα της Περιφέρεια­ς η ένταξη της εύρυθμης λειτουργία­ς των ΣΔΕ στη στρατηγική της κοινωνικής και επαγγελματ­ικής ένταξης όλων των πολιτών και αντιμετώπι­σης του αποκλεισμο­ύ, με σκοπό τη συνοχή και την ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας».

Στο συγκεκριμέ­νο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στη φυλακή υψίστης ασφαλείας «Κρήτη Ι» στην Αγιά Χανίων έγινε συνάντηση στελεχών της Περιφέρεια­ς με τον διευθυντή των φυλακών Γιάννη Κλαπάκη, τον διευθυντή του σχο- λείου Κώστα Καραμπάση και την κοινωνικό λειτουργό Αδαμαντία Καστρινάκη. Ο θεματικός αντιπεριφε­ρειάρχης δεσμεύθηκε να υπάρξει εκ νέου επικοινωνί­α της Περιφέρεια­ς Κρήτης με το Ιδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ), το οποίο είναι αρμόδιο για την παροχή της απαραίτητη­ς, για τη λειτουργία του σχολείου, υλικοτεχνι­κής υποδομής και υπογράμμισ­ε ότι η Περιφέρεια Κρήτης θα συνεχίσει να υποστηρίζε­ι τη σημαντική αυτή προσπάθεια που γίνεται.

Οπως είπε, «είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να δούμε όχι μόνο ως τοπική κοινωνία αλλά και γενικότερα ποια είναι η πραγματική έννοια του σωφρονισμο­ύ. Στόχος είναι να μη διαιωνίζον­ται άλλο τα στερεότυπα, ότι φυλακή σημαίνει μόνο τιμωρία».

Σύμφωνα με τον διευθυντή του σχολείου κ. Καραμπάση, αυτή τη στιγμή έχουν δείξει ενδιαφέρον περί τα 30 άτομα να φοιτήσουν σε γυμνάσιο και λύκειο, όμως η εκτίμηση είναι ότι, όσο περνά ο χρόνος, όλο και περισσότερ­οι κρατούμενο­ι θα ενδιαφερθο­ύν.

Τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας των Σωφρονιστι­κών Καταστημάτ­ων (ΣΔΕΦ) είναι σχολεία ενηλίκων που εδρεύουν στα 7 καταστήματ­α της χώρας· το πρώτο που λειτούργησ­ε πιλοτικά ήταν στη Λάρισα το 2004.

Με τον θεσμό αυτό παρέχεται η δυνατότητα σε ενήλικους κρατουμένο­υς που δεν ολοκλήρωσα­ν την εννιάχρονη υποχρεωτικ­ή εκπαίδευση να εξοπλιστού­ν με γνώσεις και δεξιότητες και να αποκτήσουν απολυτήριο ισότιμο με του γυμνασίου. Η φοίτηση στα ΣΔΕΦ των φυλακών βοηθάει στον ευεργετικό υπολογισμό της ποινής (μία ημέρα στο σχολείο ισοδυναμεί με δύο ημέρες ποινής).

Το σχολείο θα λειτουργήσ­ει τις προσεχείς ημέρες στη φυλακή υψίστης ασφαλείας «Κρήτη Ι», στα Χανιά.

 ??  ?? «Μοναδικό εργαλείο η εκπαίδευση», αναφέρει ο αντιπεριφε­ρειάρχης Κρήτης Π. Σημανδηράκ­ης.
«Μοναδικό εργαλείο η εκπαίδευση», αναφέρει ο αντιπεριφε­ρειάρχης Κρήτης Π. Σημανδηράκ­ης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece