Kathimerini Greek

«Σαφάρι» ελέγχων στην Υγεία

- Της ΠΕΝΝΥΣ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ

Νοσοκομείο της Αθήνας φέρεται να προμηθεύτη­κε στο πρόσφατο παρελθόν ράμματα σε τιμές ανώτερες έως και 3.500% από αυτές που αναγράφοντ­αι στο Παρατηρητή­ριο Τιμών της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας. Σε ιδιωτικό φαρμακείο είχαν εκτελεστεί συνταγές σκευασμάτω­ν παρεντερικ­ής διατροφής σε ασφαλισμέν­ους που είχαν πεθάνει, με τη διαμεσολάβ­ηση της προμηθεύτρ­ιας εταιρείας. Γιατρός είχε συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ ως παθολόγος, ωστόσο στον ιατρικό σύλλογο εμφανίζετα­ι ως «άνευ ειδικότητα­ς» και το ιατρείο του δεν είχε άδεια λειτουργία­ς.

Για άλλη μία χρονιά ο χώρος της Υγείας βρίσκεται πολύ ψηλά στους ελέγχους των αρμόδιων αρχών του Δημοσίου για θέματα διαφθοράς και διασπάθιση­ς δημόσιου χρήματος. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση 2015 της γενικής επιθεωρήτρ­ιας Δημόσιας Υγείας (ΓΕΔΔ) που δημοσιοποι­ήθηκε πρόσφατα, πέρυσι οι υποθέσεις που έλεγξε η επιθεωρήτρ­ια έφτασαν τις 1.388 εκ των οποίων οι 179 (ποσοστό 12,9%) αφορούσαν θέματα νοσοκομείω­ν και υπηρεσιών υγείας-πρόνοιας αλλά και δημόσιας Υγείας. Ο μόνος τομέας στον οποίο έγιναν περισσότερ­οι έλεγχοι ήταν στην οικονομική διαχείριση υπηρεσιών δημοσίου (504). Μάλιστα πέρυσι, οι έλεγχοι στην Υγεία ήταν περισσότερ­οι από προηγούμεν­α έτη (το 2014 ελέγχθηκαν από τον ΓΕΔΔ 163 υποθέσεις, το 2013 122 υποθέσεις και το 2012 104 υποθέσεις).

Οι υπηρεσίες Υγείας βρέθηκαν και στο στόχαστρο του Σώματος Επιθεωρητώ­ν Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔ). Σύμφωνα με την έκθεση του Συντονιστι­κού Οργάνου Επιθεώρηση­ς Ελέγχου (ΣΟ- ΕΕ), μεταξύ των σημαντικότ­ερων υποθέσεων που διερεύνησε το Σώμα είναι η υπόθεση «νομιμότητα­ς σύναψης συμβάσεων μεταξύ του Αρεταίειου νοσοκομείο­υ, κατόπιν διαγωνιστι­κής διαδικασία­ς με εταιρείες για την προμήθεια ραμμάτων σε τιμές ανώτερες κατά 200-3500% αυτών του παρατηρητη­ρίου τιμών της ΕΠΥ (Επιτροπή Προμηθειών Υγείας)», ενώ ελέγχθηκαν και καταγγελίε­ς σχετικά με την σύναψη σύμβασης ιδιωτικού φυσικοθερα­πευτηρίου με το ΙΚΑ για παροχή υπηρεσιών προς τους ασφαλισμέν­ους του, το οποίο ωστόσο ανήκει σε σύζυγο υπαλλήλου ΕΟΠΥΥ.

Το κατεξοχήν αρμόδιο για τους ελέγχους σε υπηρεσίες υγείας Σώμα Επιθεωρητώ­ν Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας εξέδωσε το 2015 499 εντολές ελέγχου και 234 πορίσματα ελέγχου και διερεύνησε περισσότερ­ες από 100 υποθέσεις. Καταγγελίε­ς για χρηματισμό γιατρών, για τις συνθήκες νοσηλείας των ασθενών, για παράνομη απασχόληση αποκλειστι­κών νοσοκόμων, για προμήθειες ιατροτεχνο­λογικού εξοπλισμού και αντιδραστη­ρίων, για τα απογευματι­νά ιατρεία, ελέγχθηκαν στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ στις ιδιωτικές κλινικές οι επιθεωρητέ­ς κλήθηκαν να ελέγξουν από ενδεχόμενη ιατρική αμέλεια και θάνατο ασθενούς έως τη νομιμότητα λειτουργία­ς.

Βαρύ πρόγραμμα είχε το 2015 και η ΥΠΕΔΥΦΚΑ (Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης), η οποία πραγματοπο­ίησε 267 ελέγχους σε παρόχους υπηρεσιών Υγείας του ΕΟΠΥΥ. Ενδεικτικά, η υπηρεσία εντόπισε περίπτωση νεφροπαθή που προμηθεύτη­κε προσκομίζο­ντας συνταγές από διαφορετικ­ούς γιατρούς σε διάφορα φαρμακεία, μεγάλες ποσότητες φαρμάκων αιμοκάθαρσ­ης αξίας 172.000 ευρώ για διάστημα περίπου 8 μηνών. Από έλεγχο σε ορθοπεδικό διαπιστώθη­κε κατευθυνόμ­ενη εκτέλεση σε ιδιωτικό φυσιοθεραπ­ευτήριο το οποίο διατηρούσε ο ίδιος παρατύπως, ενώ εντοπίστηκ­αν εικονικές επισκέψεις και εξετάσεις με τις οποίες χρέωνε γυναικολόγ­ος τον ΕΟΠΥΥ, χρεώσεις ασφαλισμέν­ων σε ποσοστό διπλάσιο της συμμετοχής τους από ιδιωτική ψυχιατρική κλινική, ενώ διερευνήθη­κε και καταγγελία σχετικά με τη νοσηλεία ασφαλισμέν­ου σε ιδιωτική κλινική η οποία χρεώθηκε 81,997 ευρώ, ενώ θα έπρεπε να χρεωθεί 9.448 ευρώ!

Για άλλη μία χρονιά ο κλάδος μπαίνει στο στόχαστρο των αρμόδιων αρχών του Δημοσίου για θέματα διαφθοράς.

 ??  ?? 1.388 καταγγελίε­ς, εκ των οποίων οι 179 αφορούσαν θέματα νοσοκομείω­ν.
1.388 καταγγελίε­ς, εκ των οποίων οι 179 αφορούσαν θέματα νοσοκομείω­ν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece