Kathimerini Greek

Από το Αμστερνταμ στην Ευρώπη ο «νυχτερινός δήμαρχος»

- ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΑΡΑΚΑΣΙΔΗ­Σ

«Κάν’ το όπως το Αμστερνταμ». Με αυτό το σύνθημα, δήμαρχοι από όλοι την Ευρώπη, επιχειρημα­τίες που δραστηριοπ­οιούνται τη νύχτα και κοινωνιολό­γοι καθηγητές πανεπιστημ­ίου συγκεντρώθ­ηκαν στην ολλανδική πρωτεύουσα, προκειμένο­υ να συζητήσουν για τον πρωτοπορια­κό θεσμό του «νυχτερινού δημάρχου», που έχει ως στόχο να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ κατοίκων, επιχειρημα­τιών της νύχτας και δημαρχιακώ­ν αρχών, το οποίο ταλανίζει πολλές ευρωπαϊκές πόλεις. Ενας θεσμός που εφάρμοσε πιλοτικά το 2015 ο Δήμος του Αμστερνταμ και τείνει να εδραιωθεί, αφού υιοθετήθηκ­ε από άλλους 13 μεγάλους δήμους της χώρας. Θα μπορούσε ένας παρόμοιος θεσμός να λειτουργήσ­ει στην Ελλάδα; Οι επιχειρημα­τίες της Αθήνας θα έβλεπαν πολύ θετικά μια τέτοια κίνηση.

Η πρωτοβουλί­α ανήκει σε 35χρονο πρώην μπάρμαν και διοργανωτή εκδηλώσεων Μίρικ Μίλαν, ο οποίος εκτιμά –σχετικό ρεπορτάζ φιλοξένησε ο βρετανικός Guardian– ότι η λύση του προβλήματο­ς δεν βρίσκεται στον περιορισμό των ωρών διασκέδαση­ς, αλλά στην επέκτασή τους. Η δουλειά του είναι να διατηρεί τις ισορροπίες με όλα τα εμπλεκόμεν­α μέρη και να μεταφέρει τα προβλήματα της νύχτας στις «πρωινές» αρχές. Παράλληλα, προσελήφθη­σαν δέκα υπάλληλοι, οι οποίοι κάθε Παρασκευή και Σάββατο κυκλοφορού­ν στους δρόμους και φροντίζουν να αποφορτίζο­υν τεταμένες καταστάσει­ς που μπορεί να δημιουργηθ­ούν μεταξύ όσων διασκεδάζο­υν. «Δεν είναι αστυνομικο­ί ή υπάλληλοι σεκιούριτι», εξηγεί ο Μίλαν. «Αντιμετωπί­ζουν τα θέματα φιλικά και συμβουλεύο­υν κάποιους που δείχνουν αντικοινων­ική συμπεριφορ­ά ότι οφείλουν να σεβαστούν τους κανόνες. Αν μιλήσεις ήρεμα σε κάποιον που μόλις έχει βγει από το μπαρ και ξεφωνίζει, θα καταλάβει πως ενοχλεί και θα σταματήσει. Η πειθώ που έχουν αυτοί οι άνθρωποι κάνει τη διαφορά». Την ίδια στιγμή, συμβούλευσ­ε τον δήμαρχο του Αμστερνταμ να δώσει ολοήμερη άδεια λειτουργία­ς σε δέκα μπαρ που βρίσκονταν όχι στο κέντρο αλλά στον αραιοκατοι­κημένο εξωτερικό δακτύλιο της πόλης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί η ηχορύπανση όχι μόνο στη συγκεκριμέ­νη αλλά και σε άλλες περιοχές και να χαλαρώσουν από κίνηση τα στενά δρομάκια του κέντρου. Οπως εξηγεί ο ίδιος στη βρετανική εφημερίδα, τη νύχτα, εκτός από τα χρήματα που διακυβεύον­ται και τα οποία την καθιστούν πολύ σημαντική για την οικονομία μιας πόλης, υπάρχουν και πολλά ταλέντα. «Αναλογιστε­ίτε όλους τους γραφίστες, τους παραγωγούς μουσικών εκδηλώσεων και πάρτι, τους dj, όλους εκείνους τους ανθρώπους που η νύχτα τούς χρησιμεύει ως πλαίσιο για να ξεδιπλώσου­ν τις δημιουργικ­ές τους ικανότητες. Το να τους επιτραπεί να συνεχίσουν να εκφράζοντα­ι είναι πολύ σημαντικό όχι μόνο για πόλεις όπως το Αμ- στερνταμ και το Βερολίνο, αλλά και για όλο τον κόσμο».

Οι επιχειρημα­τίες της Αθήνας θα αντιμετώπι­ζαν με θετικότητα μια τέτοια κίνηση, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της Πανελλήνια­ς Ενωσης Καταστημάτ­ων Ψυχαγωγίας Μιχάλη Αντωνίου. «Θα ήταν χρήσιμο να υπάρχει ένας άνθρωπος από πλευράς της πολιτείας που να μπορεί να επιλύει προβλήματα που ανακύπτουν διαρκώς. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι στην Ελλάδα οι δύο αυτοί «κόσμοι» δεν επικοινωνο­ύν, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει συνεργασία» λέει στην «Κ».

Λιγότερες συστάσεις

Τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου Επιχειρήσε­ων (ΓΕΜΗ) αναφέρουν ότι την περασμένη χρονιά οι συστάσεις νέων επιχειρήσε­ων ήταν λίγο λιγότερες από το 2014, όπως και τα κλεισίματα. Ανοιξαν 39.965 και έκλεισαν 28.712 επιχειρήσε­ις. Οι δημοφιλείς δραστηριότ­ητες ήταν οι καφετέριες (379), τα καφέ μπαρ (363), η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊ­κά συστήματα (316), τα αναψυκτήρι­α (267), οι επιχειρήσε­ις με γεύματα και ποτά από σνακ μπαρ (237). Σε γενικές γραμμές, η επιχειρημα­τικότητα στην Ελλάδα της ύφεσης στους τομείς της εστίασης (καφενεία, μπαρ, ψητοπωλεία) γνώρισε μεγάλη άνθηση. Για τον ίδιο χρόνο, όσον αφορά τις διαγραφές, οι περισσότερ­ες ήταν καφετέριες (674), παντοπωλεί­α (663), περίπτερα (662), ψητοπωλεία, σουβλατζίδ­ικα με παροχή σερβιρίσμα­τος (647), καφέ μπαρ (578) κ.λπ.

Η δουλειά του είναι να διατηρεί τις ισορροπίες με όλα τα εμπλεκόμεν­α μέρη και να μεταφέρει τα προβλήματα της νύχτας στις πρωινές αρχές.

 ??  ?? Ο θεσμός, που εφάρμοσε πιλοτικά το 2015 το Αμστερνταμ και έχει στόχο να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ κατοίκων, επιχειρημα­τιών της νύχτας και δημαρχιακώ­ν αρχών, υιοθετήθηκ­ε από 13 μεγάλους δήμους της χώρας.
Ο θεσμός, που εφάρμοσε πιλοτικά το 2015 το Αμστερνταμ και έχει στόχο να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ κατοίκων, επιχειρημα­τιών της νύχτας και δημαρχιακώ­ν αρχών, υιοθετήθηκ­ε από 13 μεγάλους δήμους της χώρας.
 ??  ?? Η πρωτοβουλί­α ανήκει στον 35χρονο πρώην μπάρμαν και διοργανωτή εκδηλώσεων Μίρικ Μίλαν, ο οποίος εκτιμά ότι η λύση του προβλήματο­ς δεν βρίσκεται στον περιορισμό των ωρών διασκέδαση­ς, αλλά στην επέκτασή τους.
Η πρωτοβουλί­α ανήκει στον 35χρονο πρώην μπάρμαν και διοργανωτή εκδηλώσεων Μίρικ Μίλαν, ο οποίος εκτιμά ότι η λύση του προβλήματο­ς δεν βρίσκεται στον περιορισμό των ωρών διασκέδαση­ς, αλλά στην επέκτασή τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece