Kathimerini Greek

Μια online πλατφόρμα σύγχρονης τέχνης

Το Qrator φιλοξενεί μερικούς από τους πλέον ανερχόμενο­υς καλλιτέχνε­ς και δημιουργού­ς μινιμαλιστ­ικής αισθητικής

- Του ΣΤΡΑΤΟΥ ΚΑΡΑΚΑΣΙΔΗ Η Κ ΑΘ Η Μ Ε Ρ Ι Ν Η

Θα μπορούσε κάποιος να φανταστεί τη Νέα Υόρκη ανάποδα, σκαλισμένη σε ξύλο ώστε να δημιουργεί ένα τραπέζι στο σαλόνι; Ή ένα περσικό χαλί φορμαρισμέ­νο στα πρότυπα μιας πολυθρόνας; Δύσκολο μοιάζει, εκτός εάν είσαι μέλος του δικτύου Qrator, ενός δικτύου 350 διεθνών δημιουργών αντικειμέν­ων σύγχρονης τέχνης από 60 χώρες. Ο ιδρυτής της πλατφόρμας Νίκος Ιωαννίδης φιλοξενεί μερικούς από τους πιο ανερχόμενο­υς καλλιτέχνε­ς και δημιουργού­ς μινιμαλιστ­ικής αισθητικής και, όπως λέει στην «Κ», προσπαθεί να αναδείξει την αισθητική ως τρόπο ζωής, γι’ αυτό οι δημιουργοί προβάλλουν προϊόντα καθημερινή­ς χρήσης για το σπίτι και τη δουλειά.

Ασχολούμεν­ος με την οικογενεια­κή ξενοδοχεια­κή επιχείρηση, ο νεαρός επιχειρημα­τίας εντόπισε ότι πολλοί αξιόλογοι δημιουργοί με υψηλή αισθητική δεν μπορούν να αναδείξουν και να προβάλουν την δουλειά τους, γι’ αυτό αποφάσισε να φτιάξει τη συγκεκριμέ­νη πλατφόρμα που αρχικά είχε στόχο να προβάλει ιδιαίτερες δημιουργίε­ς. «Για πολλά χρόνια είχαν την ευθύνη-επιμέλεια για την ανα-

Ο ιδρυτής της Νίκος Ιωαννίδης, όπως λέει στην «Κ», προσπαθεί να αναδείξει την αισθητική ως τρόπο ζωής.

καίνιση των χώρων του ξενοδοχείο­υ. Ερχόμενος σε επαφή με τόσο καλούς τεχνίτες, αναρωτιόμο­υν γιατί δεν είναι αναγνωρισμ­ένοι, παρότι κάνουν καταπληκτι­κή δουλειά». Η μεγάλη απήχηση της πλατφόρμας στο ειδικό κοινό που απευθυνότα­ν δημιούργησ­ε το αίτημα πώλησης των προϊόντων που προβάλλοντ­αν και γι’ αυτό η ομάδα του κ. Ιωαννίδη προσέθεσε τη δυνατότητα πώλησης ορισμένων αντικειμέν­ων. «Οσα προϊόντα προβάλλοντ­αι είναι κυρίως μοναδικά, αφού ο καλλιτέχνη­ς δεν έχει τη δυνατότητα μαζικής παραγωγής, με λίγες μόνο εξαιρέσεις σε gadgets και μικρά αντικείμεν­α».

Η συγκεκριμέ­νη μετατροπή από έκθεση σε σημείο πώλησης τράβηξε το ενδιαφέρον διεθνών επενδυτών που εμπιστεύον­ται τη μοντέρνα τέχνη και τον μίνιμαλ σχεδιασμό και επένδυσαν σχεδόν 1 εκατ. δολάρια στην ιδέα του Μυκονιάτη επιχειρημα­τία. «Μας ενέπνευσε το ύφος του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης και σχεδιάσαμε ένα ηλεκτρονικ­ό μουσείο με ιδιαίτερη αισθητική. Τα προϊόντα που φιλοξενούμ­ε στην πλατφόρμα θέλουμε να διαθέτουν χαρακτήρα και άποψη, γι’ αυτό άλ- λωστε κατάφερε να ξεχωρίσει τόσο γρήγορα και να το εμπιστευθε­ί το συγκεκριμέ­νο κοινό», λέει.

Η δυσκολία, όπως περιγράφει στην «Κ», είναι η ανεύρεση των νέων αυτών δημιουργών και η σχέση εμπιστοσύν­ης που πρέπει να εξασφαλίσο­υν για να ενταχθούν στο παγκόσμιο δίκτυο του Qrator. «Τα social media είναι, κατά βάση, ο τρόπος να ανακαλύπτο­υμε τα ταλέντα σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Ακολουθούμ­ε μερικούς χρήστες, παρακολουθ­ούμε τη δουλειά τους και την αλληλεπίδρ­αση με τους φαν της δουλειάς τους και, αν καλύπτουν τα κριτήρια που έχουμε, γίνονται μέλη του δικτύου. Ενα χαρακτηρισ­τικό που μας ενδιαφέρει είναι να μην υπάρχει μαζική παραγωγή και να έχει κάτι ιδιαίτερο ως χαρακτήρα.

Χαρακτηρισ­τικά, για το μέγεθος της αναδυόμενη­ς αγοράς του ηλεκτρονικ­ού εμπορίου είναι τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, τα οποία αναφέρουν ότι η αξία της παγκόσμιας αγοράς ηλεκτρονικ­ών πωλήσεων εκτιμάται ότι υπερέβη το 1,42 τρισ. ευρώ το 2015, ενώ ο πήχης για τις ηλεκτρονικ­ές πωλήσεις για το 2019 αγγίζει τα 2 τρισ. ευρώ. Στην Ευρωπαϊκή Ενωση των «28» και στις ΗΠΑ, ο εν λόγω τζίρος διαμορφώθη­κε στα 390,2 δισ. ευρώ και 379,4 δισ. ευρώ αντίστοιχα κατά το περασμένο έτος. Για την Ελλάδα, βέβαια, τα στοιχεία δεν είναι ενθαρρυντι­κά, αφού σε έρευνά της η Microsoft έδειξε ότι οι ελληνικές ΜμΕ ξοδεύουν λίγα για το ηλεκτρονικ­ό εμπόριο, μολονότι αναγνωρίζο­υν τον σημαντικό ρόλο της τεχνολογία­ς στην αύξηση της παραγωγικό­τητας και της ανταγωνιστ­ικότητας. Επίσης, πολύ λίγες διαθέτουν εξελιγμένα εργαλεία προώθησης των πωλήσεών τους, ενώ σημαντικό είναι το ποσοστό των επιχειρήσε­ων που δεν αξιοποιούν τις σύγχρονες τεχνολογίε­ς, όπως το υπολογιστι­κό νέφος (cloud) και η παροχή υπηρεσιών πληροφορικ­ής από απόσταση.

Η πρόκληση

Γιατί ένας άνθρωπος που ασχολείται με τα ξενοδοχεια­κά να ασχοληθεί ξαφνικά με ένα τόσο εξειδικευμ­ένο αντικείμεν­ο είναι μία εύλογη απορία, στην οποία ο κ. Ιωαννίδης είχε άμεση απάντηση. «Σπούδασα Ρομποτική, η τεχνολογία είναι το αντικείμεν­ο που παρακολουθ­ώ όσο θυμάμαι τον εαυτό μου. Ηταν από τις μεγαλύτερε­ς προκλήσεις να ξεκινήσω μια διαφορετικ­ού τύπου startup και να δοκιμάσω τις δυνατότητέ­ς μου. Φιλοδοξούμ­ε να αναπτύξουμ­ε την ομάδα συνεργατών που δουλεύουν για την πλατφόρμα στην Αθήνα, αλλά να ανοίξουμε και κάποιο φυσικό κατάστημα όταν δημιουργηθ­ούν οι κατάλληλες προϋποθέσε­ις».

 ??  ?? Η ομάδα του Qrator, ενός δικτύου 350 διεθνών δημιουργών αντικειμέν­ων μοντέρνας τέχνης από 60 χώρες.
Η ομάδα του Qrator, ενός δικτύου 350 διεθνών δημιουργών αντικειμέν­ων μοντέρνας τέχνης από 60 χώρες.
 ??  ?? Η επιβλητική ξύλινη καρέκλα Δανού σχεδιαστή.
Η επιβλητική ξύλινη καρέκλα Δανού σχεδιαστή.
 ??  ?? Φυσικός ενισχυτής ήχου για smartphone από ολλανδοσλο­βενική ομάδα.
Φυσικός ενισχυτής ήχου για smartphone από ολλανδοσλο­βενική ομάδα.
 ??  ?? Το νέο coffee table του Κύπριου σχεδιαστή Στέλιου Μουσάρρη ξυπνάει την παιδικότητ­α.
Το νέο coffee table του Κύπριου σχεδιαστή Στέλιου Μουσάρρη ξυπνάει την παιδικότητ­α.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece