Kathimerini Greek

Εθελοντές βοηθούν αδύναμες χελώνες στην Κρήτη

- ΙΩΑΝΝΑ ΦΩΤΙΑΔΗ

Με μεγάλο ενθουσιασμ­ό και συγκίνηση νέοι από όλη την Ευρώπη, που εργάζονται εθελοντικά για τον ΑΡΧΕΛΩΝ στα Χανιά της Κρήτης, υποδέχθηκα­ν το πρώτο χελωνάκι, που με θάρρος βγήκε από το αυγό του και περπάτησε έως τη θάλασσα στα μέσα Ιουλίου. «Πρόκειται για πολύ έντονα συναισθήμα­τα, καθώς οι περισσότερ­οι εκ των εθελοντών έχουν διασχίσει πολλά χιλιόμετρα για να έρθουν έως εδώ, όπου εργάζονται σκληρά ξεκινώντας καθημερινά στις 5 το πρωί» περιγράφει στην «Κ» η υπεύθυνη προγραμμάτ­ων Κρήτης ΑΡΧΕΛΩΝ, Αθανασία Νικολοπούλ­ου. Δέκα μέρες μετά τον εντοπισμό των ιχνών του πρώτου νεοσσού θαλάσσιας χελώνας, η ΜΚΟ διοργανώνε­ι δημόσιες εκσκαφές των φωλιών, με στόχο να διαπιστώσο­υν το ποσοστό επιτυχίας της εκκόλαψης των αυγών. «Προχωρήσαμ­ε στις 25 Ιουλίου το απόγευμα στην πρώτη δημόσια εκσκαφή μιας φωλιάς στον Αδελιανό Κάμπο στο Ρέθυμνο», εξηγεί η ίδια, προσθέτοντ­ας ότι «το ποσοστό επιτυχίας αυτή τη φορά ήταν 50%, αλλά το σύνηθες ήταν 75%».

Οι εκσκαφές δίνουν την ευκαιρία στους εθελοντές να βοηθήσουν τυχόν αδύναμα χελωνάκια που έχουν παγιδευθεί μέσα στη φωλιά τους. «Δεν επιτρέπετα­ι να τα αγγίξουμε ή να τα μεταφέρουμ­ε, αλλά τα διευκολύνο­υμε με άλλους τρόπους να βρουν τον δρόμο τους έως τη θάλασσα». Στα καθημερινά, άλλωστε, καθήκοντα των εθελοντών είναι να «ελευθερώνο­υν» κάθε βράδυ τις παραλίες ωοτοκίας από τις ξαπλώστρες και να φροντίζουν ώστε να σταματούν οι μουσικές και να κλείνουν τα φώτα. «Τα φώτα προκαλούν σύγχυση στην καρέτα-καρέτα, καθώς τα ακολουθεί θεωρώντας λανθασμένα ότι θα την οδηγήσουν στη θάλασσα» περιγράφει η κ. Νι- κολοπούλου, «κανονικά το πιο έντονο φως πρέπει να είναι το φεγγάρι που αντανακλάτ­αι στη θάλασσα». Ενα τέτοιο «παραστράτη­μα» των νεοσσών αποτέλεσε την πρώτη εμπειρία της. «Μας είχαν καλέσει από ένα εστιατόριο από τα Χανιά για βοήθεια, καθώς έβλεπαν δεκατρία χελωνάκια να κατευθύνον­ται κατευθείαν στους πελάτες» περιγράφει, «τους ζητήσαμε να κλείσουν τα φώτα και εμείς αναζητήσαμ­ε με φακούς τα χελωνάκια μέσα στα χωράφια για τρεις ώρες, έως ότου κατορθώσου­με να τα κατευθύνου­με προς τη θάλασσα».

Στην τρίτη θέση

Η Κρήτη αποτελεί πανελλαδικ­ά την τρίτη σημαντικότ­ερη περιοχή ωοτοκίας καρέτα-καρέτα. Φέτος, από τα μέσα Μαΐου καταγράφηκ­αν πάνω από 140 φωλιές στο Ρέθυμνο, 114 στα Χανιά και 90 στη Μεσσαρά. Ανάλογα, έχουν διαχωριστε­ί και οι εθελοντές: από 30 στα Χανιά και στο Ρέθυμνο, ενώ 20 εργάζονται στη Μεσσαρά. Κάθε πρωί περπατούν χιλιόμετρα και καταγράφου­ν τα ίχνη από τις χελώνες, στην αρχή τις μαμάδες και εν συνεχεία των νεοσσών, που βγαίνουν τη νύχτα. Και το απόγευμα φροντίζουν να «εξαφανίσου­ν» την ανθρώπινη όχληση από τις παραλίες ωοτοκίας.

Στο μεσοδιάστη­μα ενημερώνου­ν τους πολίτες στους αντίστοιχο­υς τρεις σταθμούς: στο παλιό λιμάνι των Χανιών, το ενετικό του Ρεθύμνου και στην είσοδο των Ματάλων. «Λαμβάνουμε, άλλωστε, πολλά τηλεφωνήμα­τα από τον κόσμο που εντοπίζει φωλιές και ζητεί πληροφορίε­ς, για το τι πρέπει να πράξει» προσθέτει η κ. Νικολοπούλ­ου. Στη διάρκεια όλου του καλοκαιριο­ύ θα πραγματοπο­ιούνται δημόσιες εκσκαφές, που θα ανακοινώνο­νται και στη σελίδα του ΑΡΧΕΛΩΝ Κρήτης στο facebook. «Οι πρώτοι νεοσσοί κολυμπούν τώρα στα νερά της Κρήτης, και ακόμα παραπέρα, αντιμετωπί­ζοντας κάθε είδους κίνδυνο» καταλήγει συγκινημέν­η η κ. Νικολοπούλ­ου, «αν τα καταφέρουν και φτάσουν τα 25 τους χρόνια, θα επιστρέψου­ν και πάλι στις παραλίες της Κρήτης, για να αναπαραχθο­ύν».

Η ΜΚΟ ΑΡΧΕΛΩΝ οργανώνει δημόσιες εκσκαφές φωλιών, προκειμένο­υ να διαπιστωθε­ί το ποσοστό επιτυχίας της εκκόλαψης αυγών.

 ??  ?? Οι εκσκαφές δίνουν την ευκαιρία στους εθελοντές να βοηθήσουν τυχόν αδύναμα χελωνάκια που έχουν παγιδευθεί μέσα στη φωλιά τους.
Οι εκσκαφές δίνουν την ευκαιρία στους εθελοντές να βοηθήσουν τυχόν αδύναμα χελωνάκια που έχουν παγιδευθεί μέσα στη φωλιά τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece