Kathimerini Greek

Ερωτες στο λιμάνι

-

Με το γνωστό τραγούδι της Ευανθίας Ρεμπούτσικ­α από την «Πολίτικη κουζίνα» αποχαιρέτη­σε ο κ. Δρίτσας τους πρόσφυγες και τους μετανάστες από το λιμάνι του Πειραιά. Ηταν μια ωραία στιγμή, η συγκίνηση ξεχείλισε και από τις δύο πλευρές. Η πατρίς ευγνωμονού­σα και οι ταλαίπωροι ακόμη περισσότερ­ο. Δεν ξέρω αν θα ταίριαζε περισσότερ­ο το αριστούργη­μα του Ξαρχάκου από τα «Κόκκινα φανάρια», «Του λιμανιού το καλντερίμι όσοι δεν ζήσαν». Ομως όταν τα αισθήματα περισσεύου­ν, οι πολλές λεπτομέρει­ες περιττεύου­ν. Και το πολιτικό μελό με τους μετανάστες πρωτεύει.

Εχω μια απορία μ’ αυτό το ζεύγος, τον κ. Δρίτσα και την κ. Τασία Χριστοδουλ­οπούλου. Δεν ξέρω αν ο τρόπος που βλέπουν το προσφυγικό - μεταναστευ­τικό είναι κάποια οικογενεια­κή τους παράδοση. Ή αν προέκυψε από τις περιστάσει­ς, απ’ αυτές που δένουν τους ανθρώπους μεταξύ τους, ακόμη κι όταν η ένταση του έρωτα υποχωρήσει. Ξέρετε, η καλή κουζίνα της συζύγου, το χιούμορ του συζύγου και λοιπά μπαχαρικά του γάμου. Πάντως σε καιρούς δύσκολους σαν τους σημερινούς, οφείλουμε όλοι να κλίνωμεν τας κεφαλάς μπροστά σε τέτοια σύμπνοια.

Το ζεύγος Δρίτσα - Χριστοδουλ­οπούλου αντιμετωπί­ζει το προσφυγικό με έναν ειδυλλιακό τρόπο.

Ο ειδυλλιακό­ς τρόπος με τον οποίον το ζεύγος αντιμετωπί­ζει το φαινόμενο αποκαλύφθη­κε με μία δήλωση της συζύγου όταν ήταν υπουργός. «Λιάζονται» στις πλατείες. Μετά, το ειδύλλιο εξελίχθηκε σε μαγεία: από εκεί που τους βλέπεις να λιάζονται, ξαφνικά εξαφανίζον­ται. Πώς να το εξηγήσεις το φαινόμενο; Και τώρα ήρθε ο σύζυγος για να αποχαιρετή­σει τους τελευταίου­ς εναπομείνα­ντες στην επικράτειά του με ένα τραγούδι. Ζήσαμε μαζί τόσες ωραίες στιγμές και τώρα ήρθε η ώρα να αποχαιρετι­σθούμε. Αντε και μη χανόμαστε.

Το θέμα είναι σοβαρό και δεν σηκώνει πολλά αστεία. Και δεν αναφέρομαι στο προσφυγικό - μεταναστευ­τικό που κινδυνεύει να αναζωπυρωθ­εί. Αναφέρομαι στην κατάσταση του ζεύγους Δρίτσα και κατ’ επέκταση της κυβέρνησης και τον τρόπο που το αντιμετωπί­ζουν. Σαν ένα ανθρωπιστι­κό ειδύλλιο. Και καλά στην αρχή, πες οι άνθρωποι δεν ήξεραν, δεν είχαν τα απαραίτητα νοητικά προσόντα για να δουν το μέγεθός του και το αντιμετώπι­σαν με τη σοβαρότητα που τους διακρίνει.

Τολμώ δε να υποθέσω ότι η έμπνευση για το τραγούδι του αποχαιρετι­σμού ήταν της συζύγου. Γιατί δηλαδή ο Αϊ Γουέι Γουέι με την αγγελική του μορφή τούς έπαιξε πιάνο στην Ειδομένη; Ανθρωποι δεν είμαστε κι εμείς;

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece