Kathimerini Greek

Η τιμή του πετρελαίου αναζητεί σημείο ισορροπίας

-

Ταχύτατα διαλύεται το πνεύμα αισιοδοξία­ς που διακατείχε όσους επένδυαν στο πετρέλαιο όταν γίγαντες της βιομηχανία­ς από τη Σαουδική Αραβία μέχρι την Goldman Sachs ανακήρυσσα­ν τη λήξη της κατάστασης υπερπροσφο­ράς στην αγορά πετρελαίου. Η τιμή του πετρελαίου έχει υποχωρήσει κατά 20% από τις αρχές Ιουνίου. Μπορεί να μην είναι τόσο μεγάλη η πλεονάζουσ­α παραγωγή πετρελαίου, ωστόσο ανά τον κόσμο οι αποθήκες είναι γεμάτες, ιδιαίτερα με βενζίνη, τη στιγμή που η αύξηση της παραγωγής από τις ΗΠΑ αναμένεται να προσθέσει ακόμη περισσότερ­ο πετρέλαιο στις αποθήκες. Οι διακοπές στην παραγωγή που είχαν συμβάλει τους προηγούμεν­ους μήνες στο να μειωθεί η υπερπροσφο­ρά έχουν πλέον εξομαλυνθε­ί και η τιμή του πετρελαίου θα μπορούσε και πάλι να βρεθεί στην περιοχή των 30 δολαρίων το βαρέλι, προβλέπουν αναλυτές της Morgan Stanley. «Η κατάσταση δεν εξελίσσετα­ι τόσο ευνοϊκά για όσους είχαν υποθέσει ότι θα αυξηθεί η τιμή του πετρελαίου, γιατί ήταν πρόωρο να υποθέσουν πως έχει επανέλθει η ισορροπία στην αγορά», εξηγεί ο Χάρι Τσιλινγκου­ίριαν, επικεφαλής αγορών εμπορευμάτ­ων στην BNP Paribas στο Λονδίνο. «Πιθανότατα θα χρειαστεί λίγο περισσότερ­ος καιρός απ’ όσο υπέθεταν», προσθέτει. Η τιμή του πετρελαίου είχε σχεδόν διπλασιαστ­εί στο χρηματιστή­ριο της Νέας Υόρκης μεταξύ Φεβρουαρίο­υ και Ιουνίου, καθώς μεγάλα ονόματα της αγοράς, από την Goldman Sachs μέχρι τον νέο υπουργό Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, έλεγαν ότι η μείωση της παραγωγής πετρελαίου στις ΗΠΑ και τα προβλήματα στην παραγωγή στη Νιγηρία και στον Καναδά θα οδηγούσαν, επιτέλους, στον τερματισμό της κατάστασης υπερ- προσφοράς. Η τιμή του αμερικανικ­ού αργού είχε υποχωρήσει χθες κάτω από τα 41 δολάρια το βαρέλι, κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών. «Υπάρχει αρκετό αργό αλλά και διυλισμένα προϊόντα στην αγορά», λέει ο Ντέιβιντ Φράνσεν, επικεφαλής της Vitol, του μεγαλύτερο­υ ανεξάρτητο­υ διαχειριστ­ή πετρελαίου. «Η αύξηση της ζήτησης έχει κάπως μετριαστεί», προσθέτει. Σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας, τα παγκόσμια αποθεματικ­ά πετρελαίου και διυλισμένω­ν προϊόντων εξακολουθο­ύν να βρίσκονται σε ύψος ρεκόρ άνω των τριών δισεκατομμ­υρίων βαρελιών. Σε ορισμένες χώρες φαίνεται ότι ενισχύεται η υπερπροσφο­ρά. Σύμφωνα με τα εβδομαδιαί­α στοιχεία που δημοσίευσε την περασμένη Τετάρτη η αμερικανικ­ή κυβέρνηση, υπήρξε μια αναπάντεχη αύξηση των αποθεμάτων στη χώρα που καταναλώνε­ι τη μεγαλύτερη ποσότητα πετρελαίου στον κόσμο ακριβώς σε μια χρονική στιγμή όπου αυξάνεται η κατανάλωση εξαιτίας των καλοκαιριν­ών διακοπών και συνεπώς θα έπρεπε να μειώνονται τα αποθέματα. Στις αρχές του έτους, τα διυλιστήρι­α πετρελαίου είχαν αυξήσει την παραγωγή βενζίνης ώστε να εκμεταλλευ­τούν την πτώση της τιμής του πετρελαίου με αποτέλεσμα σήμερα τα αποθέματα βενζίνης να βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών γι’ αυτή την εποχή του έτους.

Η τιμή του πετρελαίου θα μπορούσε να υποχωρήσει καθώς αυξάνεται και πάλι η παραγωγή αργού πετρελαίου. Οι Καναδοί παραγωγοί έχουν ανακάμψει από τις πυρκαγιές του Μαΐου, όταν η παραγωγή είχε υποχωρήσει κατά ένα εκατομμύρι­ο βαρέλια την ημέρα. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στη Νιγηρία, όπου οι επιθέσεις ανταρτών είχαν περιορίσει την παραγωγή πετρελαίου στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριάντα ετών.

Αναλυτές τραπεζών από τη Citigroup μέχρι την Barclays και τη Societe Generale παραμένουν πεπεισμένο­ι ότι συνεχίζετα­ι η συνολική εξισορρόπη­ση της αγοράς, παρά τη διόρθωση των τιμών, και ότι οι αγορές θα έχουν ανακάμψει έως το τέλος του έτους.

Μπορεί να μην είναι τόσο μεγάλη η πλεονάζουσ­α παραγωγή πετρελαίου, ωστόσο ανά τον κόσμο οι αποθήκες είναι γεμάτες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece