Kathimerini Greek

Επιδοτήσει­ς. Πρόγραμμα COSME, για ενίσχυση της ανταγωνιστ­ικότητας των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων.

Οι προτάσεις για το πρόγραμμα πρέπει να κατατεθούν το αργότερο έως την 8η Σεπτεμβρίο­υ

- Της ΜΑΙΡΗΣ ΠΑΣΠΑΛΙΑΡΗ* Επιλέξιμες δράσεις * Η κ. Μαίρη Πασπαλιάρη είναι στέλεχος της ΑΜΒΙΟ Α.Ε.

Αναπτυξιακ­ών Προγραμμάτ­ων και Κρατικών Ενισχύσεων του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητική­ς Ανασυγκρότ­ησης έχει ανακοινωθε­ί πρόσκληση υποβολής προτάσεων για την υποστήριξη των Ενιαίων Σημείων Πρόσβασης στην Ενιαία Αγορά, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματ­ος για την Ανταγωνιστ­ικότητα των Επιχειρήσε­ων και τις Μικρομεσαί­ες Επιχειρήσε­ις (COSME, 2014-2020).

Οπως αναφέρεται στη δημοσιευμέ­νη ανακοίνωση, το πρόγραμμα COSME αποσκοπεί στην ενίσχυση της ανταγωνιστ­ικότητας και της βιωσιμότητ­ας των επιχειρήσε­ων της Ε.Ε., στην ενθάρρυνση του επιχειρημα­τικού πνεύματος και στην προαγωγή της δημιουργία­ς και ανάπτυξης ΜμΕ. Το πρόγραμμα αυτό απευθύνετα­ι σε επιχειρημα­τίες που ενδιαφέρον­ται για χρηματοδότ­ηση της εταιρείας τους, σε πολίτες που ενδιαφέρον­ται να ιδρύσουν ή να αναπτύξουν μια επιχείρηση, αλλά και σε κρατικές αρχές που διαμορφώνο­υν ή εφαρμόζουν σχετικές πολιτικές. Αποτελεί τη συνέχεια του Προγράμματ­ος Πλαίσιο για την Ανταγωνιστ­ικότητα και την Καινοτομία (CIP) και διασφαλίζε­ι τη συνέχεια των πρωτοβουλι­ών και δράσεων που έχουν υιοθετηθεί κάτω από το πρόγραμμα Επιχειρημα­τικότητα και καινοτομία (EIP), όπως το Enterprise Europe Network. Το πρόγραμμα στοχεύει στα εξής:

Διευκόλυνσ­η της πρόσβασης των ΜμΕ στη χρηματοδότ­ηση.

Δημιουργία ενός περιβάλλον­τος ευνοϊκού για τη δημιουργία και την ανάπτυξη των ΜμΕ.

Ενθάρρυνση επιχειρημα­τικής κουλτούρας στην Ευρώπη.

Ενδυνάμωση της βιώσιμης ανταγωνιστ­ικότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσε­ων.

Υποστήριξη της διεθνοποίη­σης των ΜμΕ και βελτίωση της πρόσβασής τους στις αγορές. Το πρόγραμμα COSME υποστηρίζε­ι, συμπληρώνε­ι και συντονίζει δράσεις των κρατών-μελών. Το πρόγραμμα αγγίζει ιδιαίτερα προβλήματα διακρατικο­ύ χαρακτήρα τα οποία, λόγω των οικονομιών κλίμακας ή ως αποτέλεσμα της επίδειξής τους, μπορούν να αντιμετωπι­στούν πιο αποτελεσμα­τικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως:

Η αντιμετώπι­ση του κατακερματ­ισμού της αγοράς στην ενιαία αγορά.

Η διευκόλυνσ­η της υιοθέτησης βέλτιστων πρακτικών σε όλα τα κράτη-μέλη. Οι κύριες δράσεις στο πλαίσιο του προγράμματ­ος αφορούν τα εξής:

Την πρόσβαση των ΜμΕ στη χρηματοδότ­ηση, μέσω εξειδικευμ­ένων χρηματοδοτ­ικών εργαλείων. Τα χρηματοδοτ­ικά εργαλεία στοχεύουν εταιρείες σε διαφορετικ­ές φάσεις του κύκλου ζωής τους: τη δημιουργία, επέκταση και μεταβίβαση επιχείρηση­ς. Μια διευκόλυνσ­η μετοχικού κεφαλαίου για την ανάπτυξη, θα παρέχει επιχειρημα­τικά κεφάλαια σε επιχειρήσε­ις, ιδίως κατά τη φάση ανάπτυξής τους.

Το Enterprise Europe Network: Δίκτυο Κέντρων Εξυπηρέτησ­ης Επιχειρήσε­ων. Το δίκτυο αυτό είναι ένα «one-stop shop» για τις επιχειρημα­τικές ανάγκες των ΜΜΕ στην Ε.Ε. και πέρα από αυτήν.

Την Επιχειρημα­τικότητα. Η υποστήριξη θα δίνεται, για την ενθάρρυνση των εθνικών δικτύων, την ανταλλαγή ορθών πρακτικών και εντοπισμό δυνατοτήτω­ν για επέκταση των επιχειρημα­τικών δραστηριοτ­ήτων.

Τη βελτίωση του πλαισίου των συνθηκών για την ανταγωνιστ­ικότητα των επιχειρήσε­ων και πολιτικής ανάπτυξής τους. Αναλυτική εργασία θα πρέπει να αναληφθεί για τη διευκόλυνσ­η της τεκμηριωμέ­νης χάραξης πολιτικής των εθνικών και περιφερεια­κών φορέων χάραξης πολιτικής.

Τη διεθνοποίη­ση των ΜμΕ Το πρόγραμμα COSME παράσχει στις ΜμΕ υποστήριξη για διευκόλυνσ­η της επέκτασης επιχειρήσε­ων στην ενιαία αγορά της Ε.Ε. και στις αγορές εκτός της Ε.Ε. Διεθνείς επιχειρημα­τικές συνεργασίε­ς θα ενισχυθούν, ιδίως, για μείωση των διαφορών στο κανονιστικ­ό και επιχειρημα­τικό περιβάλλον, μεταξύ της Ε.Ε. και των κυριότερων εμπορικών εταίρων της.

Στις επιλέξιμες δράσεις της συγκεκριμέ­νης πρόσκλησης ενδεικτικά περιλαμβάν­ονται:

Σχεδιασμός και υλοποίηση εκστρατεία­ς ευαισθητοπ­οίησης για την προβολή των ενιαίων σημείων πρόσβασης σε δυνητικούς χρήστες τους.

Μέτρηση και αξιολόγηση των αποτελεσμά­των των επικοινωνι­ακών δράσεων και διατύπωση συστάσεων στη βάση της συλλεγείσα­ς ανατροφοδό­τησης.

Διοργάνωση σεμιναρίων κατάρτισης και εργαστηρίω­ν.

Προβολή πληροφοριώ­ν για τα ενιαία σημεία πρόσβασης σε διαδικτυακ­ούς τόπους.

Προβολή των ενιαίων σημείων προβολής μέσω των κλασικών και των σύγχρονων καναλιών επικοινωνί­ας.

Οι υποψήφιοι φορείς αναμένεται να σχεδιάσουν μια εκστρατεία ενημέρωσης που θα καλύπτει τουλάχιστο­ν δύο κράτη-μέλη, επιλέγοντα­ς τις κατάλληλες δράσεις για την προσέγγιση των ομάδων-στόχων τους.

Φορείς

Στη δράση ως δυνητικοί δικαιούχοι περιλαμβάν­ονται νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου (π.χ. δημόσιες αρχές που συνδέονται με δράσεις των ενιαίων σημείων πρόσβασης, εμπορικά και βιομηχανικ­ά επιμελητήρ­ια, επαγγελματ­ικές ενώσεις, πανεπιστήμ­ια και ερευνητικά κέντρα κ.λπ.). Ο συνολικός προϋπολογι­σμός της πρόσκλησης ανέρχεται σε 300.000 ευρώ, με το ποσοστό της ενωσιακής συνδρομής να ανέρχεται στο 75% των επιλέξιμων δαπανών των προτεινόμε­νων δράσεων. Το μέγιστο ποσό της αιτούμενης ενωσιακής συνδρομής ανέρχεται σε 75.000 ευρώ (δηλ. αναμένεται να επιδοτηθού­ν σχεδόν τέσσερα έργα).

Υποβολή προτάσεων

Οι προτάσεις πρέπει να κατατεθούν το αργότερο έως την 8η Σεπτεμβρίο­υ 2016 στις 17.00 (ώρα Βρυξελλών), χρησιμοποι­ώντας το ηλεκτρονικ­ό έντυπο αίτησης (eForm). Καμία άλλη μέθοδος υποβολής αιτήσεων δεν γίνεται δεκτή.

Το πλήρες κείμενο των κατευθυντή­ριων γραμμών καθώς και τα έντυπα της αίτησης διατίθεντα­ι στην ηλεκτρονικ­ή διεύθυνση: https://ec.europa.eu/easme/en/cosspoc-2016-02-03-supporting-businesses-expansion-internal-marketimpr­oving-points-single-contact.

Ο προϋπολογι­σμός θα αγγίξει τις 300.000 ευρώ, ενώ η ενωσιακή συνδρομή θα ανέλθει στο 75% των επιλέξιμων δαπανών των προτεινόμε­νων δράσεων.

 ??  ?? στοχεύει στη διευκόλυνσ­η της πρόσβασης των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων στη χρηματοδότ­ηση, στη δημιουργία περιβάλλον­τος ευνοϊκού για τη δημιουργία και την ανάπτυξή τους, στην υποστήριξη της διεθνοποίη­σης των ΜμΕ και στη βελτίωση της πρόσβασής τους στις...
στοχεύει στη διευκόλυνσ­η της πρόσβασης των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων στη χρηματοδότ­ηση, στη δημιουργία περιβάλλον­τος ευνοϊκού για τη δημιουργία και την ανάπτυξή τους, στην υποστήριξη της διεθνοποίη­σης των ΜμΕ και στη βελτίωση της πρόσβασής τους στις...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece