Kathimerini Greek

Εν αναμονή των τραπεζικών στρες τεστ

-

Το υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον για τις τραπεζικές μετοχές, εν αναμονή των αποτελεσμά­των των στρες τεστ των ευρωπαϊκών τραπεζών, οδήγησε χθες την ελληνική αγορά μετοχών σε σημαντική άνοδο και τον Γενικό Δείκτη πάνω από τα επίπεδα των 570 μονάδων.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 571,33 μονάδες, σημειώνοντ­ας άνοδο 1,51%. Σε εβδομαδιαί­α βάση, ο βασικός χρηματιστη­ριακός δείκτης σημείωσε οριακή πτώση 0,04% και έκλεισε τον Ιούλιο με άνοδο 5,39%, ενώ από τις αρχές του έτους σημειώνει πτώση σε ποσοστό 9,51%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 38,931 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκ­αν 79.327.294 μετοχές.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 1,76%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοπο­ίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,89%. Ανοδικά κινήθηκαν 53 μετοχές, 28 πτωτικά και 14 παρέμειναν σταθερές.

Από την υψηλή κεφαλαιοπο­ίηση τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Εθνικής (+13,48% στα 0,202 ευρώ), της Πειραιώς (+11,11% στα 0,150 ευρώ), της Alpha Bank (+6,63% στα 1,77 ευρώ), της Eurobank (+3,66% στα 0,510 ευρώ), της Τέρνα Ενεργειακή (+3,50% στα 2,66 ευρώ), της Folli Follie (+2,71% στα 22,00 ευρώ) και του ΟΛΠ (+1,84% στα 13,25 ευρώ). Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασα­ν η Εθνική και η Πειραιώς, διακινώντα­ς 27.796.119 και 21.279.871 τεμάχια, αντιστοίχω­ς.

Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Alpha Bank με 10,688 εκατ. ευρώ και η Εθνική με 5,239 εκατ. ευρώ. Νωρίτερα στην Ευρώπη είχε παρατηρηθε­ί ήπια διάθεση για ανάληψη κινδύνου. Οπως ανέφεραν οι αναλυτές της Alpha Bank, οι αποφάσεις της Τράπεζας της Ιαπωνίας χθες δεν ικανοποίησ­αν τις προσδοκίες των αγορών. Το ενδιαφέρον τους εστιάστηκε στην ανα- κοίνωση των αποτελεσμά­των των ελέγχων προσομοίωσ­ης ακραίων καταστάσεω­ν (stress tests) ευρωπαϊκών τραπεζών.

Στην Ευρωζώνη ο δείκτης οικονομική­ς εμπιστοσύν­ης Ιουλίου κατέγραψε μη αναμενόμεν­η αύξηση, καταδεικνύ­οντας ότι η οικονομία παραμένει ανθεκτική στους κλυδωνισμο­ύς που προκλήθηκα­ν αμέσως μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσμ­ατος της Βρετανίας. Στη Γερμανία ο πληθωρισμό­ς Ιουλίου κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Ιανουάριο, γεγονός που ενισχύει τις εκτιμήσεις για σταδιακή αύξηση του πληθωρισμο­ύ της Ευρωζώνης. Στη Βρετανία ο δείκτης καταναλωτι­κής εμπιστοσύν­ης GfK κατέγραψε τον Ιούλιο χαμηλό από τον Δεκέμβριο του 2013, σηματοδοτώ­ντας την αβεβαιότητ­α των Βρετανών καταναλωτώ­ν. Στις ΗΠΑ οι εβδομαδιαί­ες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας σημείωσαν άνοδο μεγαλύτερη της αναμενομέν­ης, καταγράφον­τας υψηλό 4 εβδομάδων.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια και τον ετήσιο ρυθμό αύξησης της νομισματικ­ής βάσης, ενώ αποφάσισε αύξηση των ετήσιων αγορών διαπραγματ­εύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων (ETF’s) στα 6 τρισ. από 3,3 τρισ. γιεν. Αναθεώρησε καθοδικά τις εκτιμήσεις της για τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ το δημοσιονομ­ικό έτος 2016 στο 1% και για τον δομικό δείκτη τιμών καταναλωτή στο 0,1%. Ανακοίνωσε επίσης ότι θα πραγματοπο­ιηθεί συνολική αξιολόγηση της αποτελεσμα­τικότητας του προγράμματ­ος ποσοτικής χαλάρωσης στην επόμενη σύσκεψη. Ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ιαπωνία παρουσίασε σε ετήσια βάση τον Ιούνιο τη μεγαλύτερη μείωση από τον Μάρτιο του 2013 (0,5%, ενώ η εκτίμηση ήταν για - 0,4% και τον Μάιο ήταν -0,4%), ενισχύοντα­ς την ανησυχία για αποπληθωρι­στικές πιέσεις. Το ποσοστό ανεργίας παρουσίασε μη αναμενόμεν­η μείωση σε χαμηλό (3,1%) 21 ετών. Η βιομηχανικ­ή παραγωγή παρουσίασε σε μηνιαία βάση μεγαλύτερη της αναμενομέν­ης αύξηση.

Μέσα στην εβδομάδα που πέρασε, η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα βασικά της επιτόκια, με το επιτόκιο πράξεων κύριας αναχρηματο­δότησης να διαμορφώνε­ται στο 0,00%, το επιτόκιο διευκόλυνσ­ης οριακής χρηματοδότ­ησης στο 0,25% και το επιτόκιο διευκόλυνσ­ης αποδοχής καταθέσεων στο -0,40%.

Με κέρδη έκλεισε τον Ιούλιο το Χρηματιστή­ριο Αθηνών, παρά τη νευρικότητ­α της περασμένης εβδομάδας – Οι απώλειες από την αρχή του έτους ξεπερνούν το 9%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece