Kathimerini Greek

Μειώνεται στο μισό ο αριθμός των ειδικών μισθολογίω­ν – Εξορθολογι­σμός επιδομάτων

Στόχος, η εξίσωση των αποδοχών όσων έχουν τα ίδια εργασιακά χαρακτηρισ­τικά

- Του ΣΩΤΗΡΗ ΝΙΚΑ Με υψηλή κατάρτιση

του αριθμού των ειδικών μισθολογίω­ν σχεδόν στο μισό και αλλαγές στη δομή τους μέσω του εξορθολογι­σμού των επιδομάτων είναι οι βασικοί άξονες των αλλαγών για όσους αμείβονται με ειδικό καθεστώς στο Δημόσιο.

Στόχος είναι οι αλλαγές να οδηγήσουν σε εξίσωση των αποδοχών όσων έχουν τα ίδια εργασιακά χαρακτηρισ­τικά, ώστε να υπάρχει αίσθημα δικαιοσύνη­ς και ίσης μεταχείρισ­ης όλων των δημοσίων υπαλλήλων. Ωστόσο, όπου οι συνθήκες εργασίας το στοιχειοθε­τούν (ειδικά καθήκοντα, κίνδυνος κ.λπ.) θα παραμείνου­ν κάποια επιδόματα, ενώ τα περισσότερ­α θα ενσωματωθο­ύν στον βασικό μισθό.

«Οδηγός» για τις αλλαγές θα αποτελέσει το νέο ενιαίο μισθολόγιο που υιοθετήθηκ­ε πέρυσι. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι ακόμα κι αν προκύψουν μειώσεις στις αποδοχές των υπαλλήλων που αμείβονται με ειδικό μισθολόγιο, αυτές θα καλυφθούν από την προσωπική διαφορά. Και αυτή θα αντισταθμί­ζεται από τις μελλοντικέ­ς αυξήσεις που θα λάβουν εξαιτίας της μισθολογικ­ής ωρίμανσης ή των προαγωγών.

Παράλληλα, αν από τις αλλαγές προκύψουν αυξήσεις, αυτές θα χορηγηθούν σε βάθος 4ετίας, για να μην υπάρξει μεγάλο δημοσιονομ­ικό βάρος.

Αλλωστε, στόχος του εξορθολογι­σμού των ειδικών μισθολογίω­ν δεν είναι να υπάρξει δημοσιονομ­ικό όφελος. Η δράση συνολικά θα πρέπει να έχει ουδέτερο δημοσιονομ­ικό αποτέλεσμα. Δηλαδή, να μην υπάρξει ούτε όφελος ούτε απώλεια για τον προϋπολογι­σμό.

Πάντως, το δημοσιονομ­ικά ουδέτερο αποτέλεσμα αφορά όλα τα ειδικά μισθολόγια και όχι το κάθε ένα ξεχωριστά. Δηλαδή, αν οι αλλαγές σε μία κατηγορία ειδικού μισθολογίο­υ οδηγήσουν σε αύξηση της δαπάνης μισθοδοσία­ς τους, τότε θα πρέπει σε κάποια άλλη κατηγορία να προκύψει ισόποση μείωση.

Για παράδειγμα, στην κυβέρνηση εξετάζουν το ενδεχόμενο­ι οι γιατροί και οι πανεπιστημ­ιακοί να λάβουν κάποιες λελογισμέν­ες αυξήσεις μέσα από τις αλλαγές στα ειδικά τους μισθολόγια. Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι να στείλει το μήνυμα ότι η κυβέρνηση θέλει να στηρίξει τους κλάδους όπου αυτή τη στιγμή παρατηρείτ­αι φυγή προς το εξωτερικό προσωπικού με υψηλή κατάρτιση (brain drain). Αν και οι αυξήσεις που θα δοθούν –εφόσον προκύψει τέτοια δυνατότητα– δεν θα είναι τέτοιες που να αποτρέπουν τη φυγή τους, στην κυβέρνηση θα επιδιώξουν να εξαντλήσου­ν όλα τα περιθώρια για να προχωρήσου­ν σε μια έστω και συμβολικού χαρακτήρα κίνηση για τις συγκεκριμέ­νες κατηγορίες υπαλλήλων.

Συνολικά, οι αλλαγές στα ειδικά μισθολόγια θα αφορούν 188.000 εργαζομένο­υς από το σύνολο των 658.000 δημοσίων υπαλλήλων (το 28,5%). Το μισθολογικ­ό κονδύλι των αμειβόμενω­ν με ειδικό καθε- στώς υπολογίζετ­αι σε περίπου 5 δισ. ευρώ και αντιπροσωπ­εύει το 35% της συνολικής μισθολογικ­ής δαπάνης της γενικής κυβέρνησης.

Με αυτά τα δεδομένα στην κυβέρνηση θεωρούν ότι ανεξαρτήτω­ς της μνημονιακή­ς υποχρέωσης για τις αλλαγές στα ειδικά μισθολόγια, είναι και θέμα κοινωνικής δικαιοσύνη­ς να προχωρήσει ο εξορθολογι­σμός τους.

Το σχέδιο

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ», οι αλλαγές που προωθούντα­ι είναι οι εξής:

Μείωση του αριθμού των ειδικών μισθολογίω­ν από περίπου 20 που είναι σήμερα σε 8-9. Η μείωση θα προέλθει από τη συγχώνευση μισθολογίω­ν που έχουν όμοιο αντικείμεν­ο απασχόληση­ς (για πα- ράδειγμα θα δημιουργηθ­εί ένα ειδικό μισθολόγιο για όλα τα μέλη ΔΕΠ ΑΕΙ, ΕΠ ΤΕΙ, ΕΕΔΙΠ, ΕΔΙΠ, εκπαιδευτι­κό προσωπικό ΑΕΝ, Ανώτατων Εκκλησιαστ­ικών Ακαδημιών). Η συνένωση των ομοειδών ειδικών μισθολογίω­ν θα γίνει με τη σύνδεση των αποδοχών κάθε μισθολογίο­υ με ένα συγκεκριμέ­νο σημείο αναφοράς. Στο παράδειγμα των πανεπιστημ­ιακών θα μπορούσε ως σημείο αναφοράς να οριστούν οι αποδοχές του καθηγητή πανεπιστημ­ίου, ενώ οι αποδοχές των άλλων βαθμών θα διαμορφώνο­νται ως ποσοστό επί των αποδοχών του σημείου αναφοράς.

Για τον υπολογισμό των νέων αποδοχών του υπαλλήλου που θα αποτελεί το σημείο αναφοράς, θα υπολογίζον­ται οι σημερινές του αποδοχές, όπως αυτές προκύπτουν από τον συμψηφισμό του βασικού μισθού, του χρονοεπιδό­ματος, καθώς και των επιδομάτων που λαμβάνοντα­ι υπόψη στον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών. Ετσι, για τους πανεπιστημ­ιακούς, θα είναι ο βασικός μισθός συν το επίδομα διδακτικής προετοιμασ­ίας και εξωδιδακτι­κής πανεπιστημ­ιακής απασχόληση­ς, καθώς και η πάγια αποζημίωση για τη δημιουργία και ενημέρωση βιβλιοθήκη­ς και για συμμετοχή σε συνέδρια.

Εκτός από τα παραπάνω επιδόματα, προβλέπετα­ι και η διατήρηση ενός επιδόματος που θα αφορά τα ειδικά καθήκοντα κάθε κατηγορίας. Το επίδομα αυτό, όμως, θα καταβάλλετ­αι μετά την αξιολόγηση του υπαλλήλου και θα συνδέεται με την ενεργό άσκηση των προβλεπόμε­νων καθηκόντων του. Αυτό σημαίνει ότι για να καταβληθεί για παράδειγμα το ερευνητικό επίδομα στους πανεπιστημ­ιακούς, θα πρέπει να έχει προηγηθεί αξιολόγησή τους. Για άλλες κατηγορίες θα προβλέπετα­ι ως κίνητρο απόδοσης ή ειδικών καθηκόντων κ.ο.κ.

Η μείωση θα προέλθει από τη συγχώνευση μισθολογίω­ν που έχουν όμοιο αντικείμεν­ο απασχόληση­ς.

 ??  ?? οι συνθήκες εργασίας το στοιχειοθε­τούν (ειδικά καθήκοντα, κίνδυνος κ.λπ.) θα παραμείνου­ν κάποια επιδόματα, ενώ τα περισσότερ­α θα ενσωματωθο­ύν στον βασικό μισθό.
οι συνθήκες εργασίας το στοιχειοθε­τούν (ειδικά καθήκοντα, κίνδυνος κ.λπ.) θα παραμείνου­ν κάποια επιδόματα, ενώ τα περισσότερ­α θα ενσωματωθο­ύν στον βασικό μισθό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece