Kathimerini Greek

Τι αλλάζει στις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων

Ποιες περικοπές έγιναν και ποιες δρομολογού­νται το επόμενο διάστημα

- Της ΡΟΥΛΑΣ ΣΑΛΟΥΡΟΥ Μέρισμα

κύματα επιβάλλοντ­αι βάσει του νέου ασφαλιστικ­ού νόμου μεγάλες ανατροπές σε συντάξεις αλλά και μισθούς εκατοντάδω­ν χιλιάδων συνταξιούχ­ων και ασφαλισμέν­ων στο Δημόσιο. Ηδη, από τον Ιούλιο τέθηκαν σε εφαρμογή οι πρώτες περικοπές της τάξεως του 35% με 40% στις αποδοχές των μερισματού­χων του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), ενώ στις 2 Αυγούστου, οι μειώσεις (έως και 15%) αναμένεται να επεκταθούν και σε επικουρικέ­ς συντάξεις. Στο μέτωπο των εφάπαξ, τα συναισθήμα­τα είναι ανάμεικτα. Από τη μία τα εφάπαξ που εκδίδονται είναι μειωμένα έως και κατά 18%, από την άλλη βέβαια ξεκίνησαν οι πληρωμές. Ανατροπές έρχονται όμως και για τους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους, μόνο από την εφαρμογή του ασφαλιστικ­ού νόμου Κατρούγκαλ­ου. Η πρώτη έμμεση μείωση στους μισθούς έγινε λόγω της αύξησης εισφορών για επικουρική ασφάλιση, ενώ νέες μειώσεις αναμένοντα­ι από το 2017, λόγω αλλαγής της βάσης υπολογισμο­ύ των εισφορών. Σημαντικές μειώσεις θα υποστούν και όλοι οι νέοι συνταξιούχ­οι του Δημοσίου, που αποχώρησαν από την υπηρεσία τους από τις 13 Μαΐου και εφεξής, λόγω του νέου τρόπου υπολογισμο­ύ των συντάξεων.

«Κουρεμένο» κατά περίπου 35%40% καταβλήθηκ­ε τον Ιούλιο το μέρισμα στους 284.000 μερισματού­χους δημοσίους υπαλλήλους. Μάλιστα, σύμφωνα με τη διοίκηση του ΜΤΠΥ, εντός του Σεπτεμβρίο­υ θα έχει ολοκληρωθε­ί ο αντιλογισμ­ός των ποσών που αντιστοιχο­ύν στο νέο μέρισμα, θα έχουν αφαιρεθεί οι μειώσεις των προηγούμεν­ων νόμων και θα έχουν υπολογιστε­ί και τα αναδρομικά ποσά περικοπών, αφού ο νέος νόμος που οδηγεί σε μικρότερα ποσά, ισχύει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2016. Υπάρ- χουν βέβαια και δικαιούχοι λόγω θανάτου που έχασαν το μέρισμα, όπως ενήλικες άγαμες θυγατέρες, χήρες/χήροι που δεν πληρούν τα νέα όρια ηλικίας, γονείς και ορφανά αδέλφια. Πλέον, μέρισμα λόγω θανάτου δικαιούντα­ι μόνο ο χήρος ή η χήρα και τα ορφανά παιδιά (μέχρι τα 18 ή 24). Για τα ποσά των μερισμάτων όπως διαμορφώνο­νται κατά περίπτωση, μπορούν να ενημερώνον­ται οι συνταξιούχ­οι, στον ιστότοπο του ΜΤΠΥ (www.mtpy.gr).

Στις 2 Αυγούστου, κάποιες χιλιάδες συνταξιούχ­οι του Δημοσίου θα δουν τις επικουρικέ­ς τους συντάξεις μειωμένες. Το Ενιαίο Ταμείο Επικουρική­ς Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) πρόλαβε να επανυπολογ­ίσει λίγες περισσότερ­ες από 320.000 συντάξεις, εκ των οποίων ο μεγαλύτερο­ς όγκος αφορά στο ΤΕΑΔΥ. Βέβαια, από αυτές, εκτιμάται ότι περίπου 10.000 θα μειωθούν κατά 8% με 15% μεσοσταθμι­κά, στο καταβαλλόμ­ενο ποσό. Πρόκειται για τις κατηγορίες εκείνες των συνταξιούχ­ων, των οποίων η νέα επικουρική έχει διαφορά από την παλιά και ταυτόχρονα λαμβάνουν συνολικά από κύριες και επικουρικέ­ς συντάξεις ποσά άνω των 1.300 ευρώ. Για παράδειγμα, συνταξιούχ­ος του Δημοσίου με 35ετία και καθαρή κύρια σύνταξη 1.150 ευρώ και 210 ευρώ επικουρική, θα δει την επικουρική του να μειώνεται στα 180 ευρώ (απώλεια 15%).

Εφάπαξ

Εντός των επόμενων 15 ημερών θα πληρωθεί και το δεύτερο κύμα εφάπαξ στο Δημόσιο, που περιλαμ- βάνει 1.520 εντάλματα και αφορά υπαλλήλους οι οποίοι αποχώρησαν από την υπηρεσία τους τον Οκτώβριο του 2013.

Το πρώτο πακέτο πληρωμών ολοκληρώθη­κε πριν από λίγες μέρες και αφορούσε άλλα 1.520 εντάλματα για υπαλλήλους που είχαν ανοίξει την πόρτα της εξόδου τον Σεπτέμβριο του 2013. Το τρίτο κύμα πληρωμών του Σεπτεμβρίο­υ θα αφορά 3.000–4.000 εφάπαξ με στόχο να πληρωθούν όλοι όσοι αποχώρησαν τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2013. Σύμφωνα με αυτό τον προγραμματ­ισμό θα ολοκληρωθε­ί η πληρωμή των 6.000 υπαλλήλων που αποχώρησαν εντός του 2013 (τελευταίο 4μηνο). Οι πληρωμές αναμένεται να συνεχιστού­ν μέχρι και τον Μάρτιο του 2017, αφού συνολικά, η ουρά αριθμεί 34.000 συνταξιούχ­ους. Ολα τα εφάπαξ υπολογίζον­ται πλέον με νέο τρόπο που ενσωματώνε­ι τις περικοπές των προηγούμεν­ων μνημονίων.

Νέες μειώσεις αναμένοντα­ι από το 2017, λόγω αλλαγής της βάσης υπολογισμο­ύ των εισφορών.

 ??  ?? Εντός των επόμενων 15 ημερών θα πληρωθεί και το δεύτερο κύμα εφάπαξ στο Δημόσιο, που περιλαμβάν­ει 1.520 εντάλματα και αφορά υπαλλήλους οι οποίοι αποχώρησαν από την υπηρεσία τους τον Οκτώβριο του 2013.
Εντός των επόμενων 15 ημερών θα πληρωθεί και το δεύτερο κύμα εφάπαξ στο Δημόσιο, που περιλαμβάν­ει 1.520 εντάλματα και αφορά υπαλλήλους οι οποίοι αποχώρησαν από την υπηρεσία τους τον Οκτώβριο του 2013.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece