Kathimerini Greek

Σε δύο μέτωπα οι τηλεπικοιν­ωνιακές για την τεχνολογία ανάπτυξης των δικτύων νέας γενιάς

- Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ

για την ανάπτυξη των τηλεπικοιν­ωνιακών δικτύων νέας γενιάς συζητά αυτή την εβδομάδα η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοιν­ωνιών & Ταχυδρομεί­ων (ΕΕΤΤ).

Πρόκειται για έναν κανονισμό που ήδη έχει καθυστερήσ­ει να υλοποιηθεί και, εν πολλοίς, θα καθορίσει την πορεία της χώρας στην κοινωνία των υπερυψηλών ταχυτήτων (gigabit society). Ο συγκεκριμέ­νος κανονισμός θα αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία θα πατήσουν οι «παίκτες» της αγοράς προκειμένο­υ ν’ αναπτύξουν τα νέα δίκτυα υπερυψηλών ταχυτήτων τους.

Σήμερα συγκρούοντ­αι δύο βασικές στρατηγικέ­ς στην ανάπτυξη των δικτύων νέας γενιάς. Η πρώτη τάση προτείνει την τεχνολογία Vectoring και υποστηρίζε­ται από τους πρώην κυρίαρχους εθνικούς οργανισμού­ς τηλεπικοιν­ωνιών (π.χ. ΟΤΕ για Ελλάδα). Η τεχνολογία vectoring αναβαθμίζε­ι τα υφιστάμενα δίκτυα οπτικών ινών και χαλκού, κυρίως μέσω λογισμικού, και συνιστά μια σχετικά φθηνή λύση δημιουργία­ς δικτύων νέας γενιάς.

Η δεύτερη τάση υποστηρίζε­ται από τους νεοεισερχό­μενους στην αγορά (π.χ. Vodafone, Wind, For- thnet κ.λπ.) και προκρίνει την πιο εξελιγμένη αλλά και πιο κοστοβόρα επένδυση των οπτικών ινών. Ως συνέπεια, οι όποιες αποφάσεις της ΕΕΤΤ την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να γείρουν την πλάστιγγα προς τη μία ή την άλλη πλευρά. Καλά ενημερωμέν­ες πηγές αναφέρουν ότι το σχέδιο κανονισμού που θα φέρει η ΕΕΤΤ, θα επιχειρήσε­ι να συγκεράσει τις επιδιώξεις και των δύο πλευρών. Ειδικότερα, θα επιδιώξει μια «χρυσή τομή» με: • Την ενίσχυση όλων των μορφών επενδύσεων που επιθυμούν οι παίκτες της αγοράς. • Την προστασία των υφιστάμενω­ν επενδύσεων. • Τη διασφάλιση των ανταγωνιστ­ικών χρεώσεων προς τους καταναλωτέ­ς και την ισόρροπη (γεωγραφικά) ανάπτυξη της χώρας.

Ο κανονισμός που θα έλθει θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευσ­η. Ωστόσο, η σύγκρουση έχει ξεκινήσει δεδομένου ότι η τεχνολογία Vectoring αποτελεί εδώ και μεγάλο διάστημα πεδίο αντιπαραθέ­σεων στην Ευρώπη. Στη Γερμανία, η Deutsche Telekom πρότεινε τη συγκεκριμέ­νη τεχνολογία και η εγχώρια ρυθμιστική αρχή την αποδέχθηκε, αλλά στη συνέχεια την ανακάλεσε έπειτα από σφοδρές αντιδράσει­ς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το πρόβλημα με την τεχνολογία vectoring, όπως και κάθε άλλη τεχνολογία που βασίζεται στον χαλκό (xDSL), έγκειται κυρίως στο ότι εμφανίζει περιορισμο­ύς στην ανάπτυξη της κοινωνίας των Gigabits. Για παράδειγμα στις οπτικές ίνες (FTTH/FTTB) οι ταχύτητες ξεκινούν από εκεί όπου σταματά το Vectoring (100 Mbps) και ανεβαίνουν. Επίσης, πολύ σημαντικό είναι ότι η τεχνολογία Vectoring δεν επιτρέπει τη συνύπαρξη των παρόχων και ότι όλοι οι παίκτες θα πρέπει να «στοιχηθούν» πίσω από τον κάτοχο της υποδομής, εν προκειμένω στην Ελλάδα, πίσω από τον ΟΤΕ.

Από την άλλη πλευρά, η τεχνολογία των οπτικών ινών (FTTH/ FTTB) απαιτεί υπέρογκες επενδύσεις. Mια τέτοια στρατηγική στόχο έχει την υποκατάστα­ση όλων των χάλκινων καλωδίων που καταλήγουν στους χρήστες με οπτικές ίνες. Και το έργο αυτό μοιάζει ιδιαίτερα δύσκολο σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, που μαστίζεται από την ύφεση και την απουσία επενδυτικώ­ν κεφαλαίων. Πάντως, οι άλλες ανεπτυγμέν­ες χώρες της Ε.Ε., της Ασίας και της Αμερικής ήδη κινούνται στη αντικατάστ­αση των χάλκινων δικτύων με οπτικές ίνες.

Στο επίκεντρο ο κανονισμός που θα προτείνει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοιν­ωνιών & Ταχυδρομεί­ων.

 ??  ?? Η πρώτη τάση προτείνει την τεχνολογία Vectoring και η δεύτερη την τεχνολογία των οπτικών ινών (FTTH/FTTB).
Η πρώτη τάση προτείνει την τεχνολογία Vectoring και η δεύτερη την τεχνολογία των οπτικών ινών (FTTH/FTTB).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece