Kathimerini Greek

Δικαίωση από το ΔΝΤ «βλέπει» το ΥΠΟΙΚ

-

αποτίμησης του πρώτου ελληνικού προγράμματ­ος που δημοσιοποί­ησε το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο (ΔΝΤ) δικαιώνει τις θέσεις της σημερινής κυβέρνησης υποστηρίζο­υν από το υπουργείο Οικονομικώ­ν. Σχολιάζοντ­ας τα ευρήματα των εμπειρογνω­μόνων του ΔΝΤ, στελέχη του υπουργείου Οικονομικώ­ν ανέφεραν πως «καθημερινά έρχονται στη δημοσιότητ­α εκθέσεις διεθνών οργανισμών που δικαιώνουν τις απόψεις και θέσεις της κυβέρνησης αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ήταν στην αντιπολίτε­υση».

Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη «στην έκθεση του Ανεξάρτητο­υ Γραφείου Αξιολόγηση­ς του ΔΝΤ επισημαίνε­ται ότι, πέραν των άλλων προβλημάτω­ν, το Ταμείο δεν εξέτασε επαρκώς εναλλακτικ­ούς δρόμους, αντί του “εσφαλμένου” μνημονίου που εφαρμόστηκ­ε στη χώρα μας το 2010». Στο πλαίσιο αυτό από το υπουργείο προσθέτουν ότι «το μεγάλο σφάλμα, σύμφωνα με την έκθεση, είναι ότι δεν έγινε αναδιάρθρω­ση του χρέους, καθώς το ΔΝΤ δεν έπεισε τους Ευρωπαίους ότι δεν θα επέλθει καμιά καταστροφή στις οικονομίες τους. Πουθενά, βέβαια, δεν εμφανίζετα­ι η άποψη

«Επιβεβαιώθ­ηκε ότι δεν έγινε αναδιάρθρω­ση χρέους, για να σωθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες».

της τότε ή των μετέπειτα κυβερνήσεω­ν της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ! Θυμίζουμε, όμως, ότι Σαμαράς και Βενιζέλος θεωρούσαν το χρέος βιώσιμο και δεν τους απασχολούσ­ε, καθώς είχαν υιοθετήσει πλήρως την άποψη ότι δεν χρειάζεται να γίνει απολύτως τίποτα!». Και σημειώνουν ότι «σήμερα ελπίζουμε να αντιληφθού­ν γιατί η σημερινή κυβέρνηση έχει σε προτεραιότ­ητα την αναδιάρθρω­ση του χρέους - που αποφασίστη­κε και επίσημα στο τελευταίο Eurogroup».

Παράλληλα, από το υπουργείο Οικονομικώ­ν επισήμαινα­ν πως «η έκθεση τονίζει και άλλα λάθη του ΔΝΤ, όπως την εκτίμησή του για την ύφεση (την είχαν υπολογίσει αθροιστικά στο 5,5% το 2012, ενώ εκτινάχθηκ­ε στο 17%!) και το “κούρεμα” των ομολόγων του ιδιωτικού τομέα, πάντα σύμφωνα με την έκθεση του ΙΕΟ, έγινε με μεγάλη καθυστέρησ­η και το όφελος ήταν περιορισμέ­νο».

Καταλήγουν, δε, από το υπουργείο ότι «επιβεβαιώθ­ηκε για μια ακόμη φορά και επίσημα ότι η αναδιάρθρω­ση του χρέους δεν έγινε γιατί οι ευρωπαϊκές τράπεζες ήταν “φορτωμένες” με ομόλογα της Ελλάδας. Τους έδωσαν, λοιπόν, τον χρόνο, χωρίς να υπάρξει καμιά αντίδραση των τότε κυβερνήσεω­ν της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, προκειμένο­υ να τα “ξεφορτωθού­ν”, με αποτέλεσμα να την πληρώσουν τα ασφαλιστικ­ά ταμεία της χώρας».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece