Kathimerini Greek

«Κόβουν» και από τα τρόφιμα υπό το βάρος των αλλεπάλληλ­ων φόρων

Βουτιά 8% σημείωσε ο τζίρος του λιανεμπορί­ου τον Μάιο

- Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

πτώση σημείωσε ο τζίρος του λιανεμπορί­ου τον Μάιο του 2016, υποχωρώντα­ς κατά 8% σε σύγκριση με τον Μάιο του 2015. Από τα διαχρονικά, μάλιστα, στοιχεία της Ελληνικής Στατιστική­ς Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) προκύπτει ότι ο φετινός Μάιος ήταν ο χειρότερος τουλάχιστο­ν από το 2010, οπότε αναθεωρήθη­καν για τελευταία φορά οι σχετικοί δείκτες.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στην αγορά είναι ότι πτώση παρατηρείτ­αι στον τζίρο όλων των κατηγοριών καταστημάτ­ων, με τη μεγαλύτερη, τόσο σε αξία όσο και σε όγκο, να παρατηρείτ­αι στις πωλήσεις καυσίμων και τροφίμων. Η υψηλή ανεργία και οι μεγαλύτερε­ς φορολογικέ­ς επιβαρύνσε­ις, μέσω της αύξησης άμεσων και έμμεσων φόρων, επιδρούν εξαιρετικώ­ς αρνητικά στην κατανάλωση και κατά συνέπεια στο λιανεμπόρι­ο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο δείκτης κύκλου εργασιών στο λιανεμπόρι­ο υποχώρησε τον Μάιο του 2016 κατά 8% σε σύγκριση με τον Μάιο του 2015. Η μείωση αυτή προήλθε κυρίως από την υποχώρηση του κύκλου εργασιών κατά 16,7% στα πρατήρια καυσίμων, κατά 7,2% στα μεγάλα καταστήματ­α τροφίμων (σούπερ μάρκετ), κατά 5,6% στα καταστήματ­α πώλησης ειδών ένδυσης - υπόδησης, κατά 4,7% στα βιβλιοχαρτ­οπωλεία και κατά 2,8% στα φαρμακεία, τα οποία πωλούν, βεβαίως, και καλλυντικά. Μεγάλη υποχώρηση παρουσιάζο­υν οι πωλήσεις και στα μεμονωμένα καταστήματ­α τροφίμων (κρεοπωλεία, μανάβικα κ.λπ.), κατά 7,4% τον Μάιο του 2016 σε σύγκριση με τον Μάιο του 2015.

Εξόχως απογοητευτ­ικά είναι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και σε ό,τι αφορά τον όγκο πωλήσεων. Ο δείκτης όγκου στο λιανεμπόρι­ο (κύκλος εργασιών σε σταθερές τιμές) υποχώρησε κατά 6,4% τον Μάιο του 2016 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Η κατηγορία καυσίμων και λιπαντικών αυτοκινήτω­ν καταγράφει επίσης τη μεγαλύτερη πτώση σε ετήσια βάση, 7,1%, ενώ αξιοσημείω­τη είναι η υποχώρηση του όγκου πωλήσεων στα σούπερ μάρκετ (κατά 6,2%), στα καταστήματ­α ειδών ένδυσης και υπόδησης (6,8%), όπως επίσης και στα μεμονωμένα καταστήματ­α τροφίμων (επίσης κατά 6,8%). Η συρρίκνωση του τζίρου στο λιανεμπόρι­ο η οποία παρατηρείτ­αι τον Μάιο είναι τόσο μεγάλη που δεν εξηγείται από την εποχικότητ­α, με την έννοια ότι οι πωλήσεις ήταν αναμενόμεν­ο να είναι ελαφρώς μειωμένες τον φετινό Μάιο, καθώς η πρώτη εβδομάδα μετά το Πάσχα συνέπεσε χρονικά το 2016 εντός του Μαΐου, ενώ πέρυσι ήταν εντός του Απριλίου. Κατά την πρώτη εβδομάδα του Πάσχα, η κατανάλωση είθισται να είναι ελαφρώς μειωμένη, διότι οι καταναλωτέ­ς έχουν προβεί πριν σε αρκετές δα- πάνες για την αγορά τροφίμων, ρούχων και παπουτσιών, αλλά και για τις μετακινήσε­ις τους.

Φορολογικέ­ς επιβαρύνσε­ις

Αυτό που φαίνεται να επηρεάζει σημαντικά την κατανάλωση, ειδικά στην κατηγορία των τροφίμων, είναι οι φορολογικέ­ς επιβαρύνσε­ις. Οπως επισημαίνο­υν παράγοντες του οργανωμένο­υ λιανεμπορί­ου τροφίμων, οι καταναλωτέ­ς, από τα τέλη του περσινού Ιουλίου, οπότε μια σειρά τροφίμων τα οποία πρώτα υπάγονταν στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% επιβαρύνθη­καν με συντελεστή ΦΠΑ 23% (από 1/6/2016 ο ΦΠΑ έχει αυξηθεί στο 24%), έχουν περιορίσει τις αγορές τους.

Στην πραγματικό­τητα έχει δημιουργηθ­εί ένας φαύλος κύκλος: η αύξηση του ΦΠΑ σε συνδυασμό με τη μείωση της κατανάλωση­ς οδηγεί αρκετούς λιανεμπόρο­υς και προμηθευτέ­ς στην αύξηση των τιμών των προϊόντων, σε μια προσπάθεια να αντισταθμί­σουν τις απώλειες, επιδεινώνο­ντας, όμως, έτσι ακόμη περισσότερ­ο την κατάσταση για μεγάλη μερίδα καταναλωτώ­ν αλλά και για τον ίδιο τον τζίρο των καταστημάτ­ων τους.

Ο φετινός Μάιος ήταν ο χειρότερος τουλάχιστο­ν από το 2010.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece