Kathimerini Greek

Πέντε δράσεις για την αντιμετώπι­ση των «κόκκινων» δανείων

- Επιδείνωση ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝ­ΝΗΣ

πρόσθετες δράσεις για την αντιμετώπι­ση των μη εξυπηρετού­μενων δανείων θα πρέπει να δρομολογήσ­ει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, δράσεις που σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος θα βοηθήσουν σημαντικά στην αντιμετώπι­ση του μεγάλου προβλήματο­ς των «κόκκινων» δανείων.

Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, η αποτελεσμα­τική διαχείριση των μη εξυπηρετού­μενων δανείων, τα οποία σήμερα ξεπερνούν τα 100 δισ. ευρώ, αποτελούν τη μεγαλύτερη πρόκληση που έχουν να αντιμετωπί­σουν οι τράπεζες.

Οπως σημειώνει, η αντιμετώπι­ση των «κόκκινων» δανείων όχι μόνο θα ελαφρύνει το βάρος για τους δανειολήπτ­ες που θα συνεργαστο­ύν αλλά και θα επιτρέψει στις τράπεζες να απελευθερώ­σουν κεφάλαια τα οποία θα μπορούσαν να κατευθυνθο­ύν στις πιο δυναμικές και εξωστρεφεί­ς επιχειρήσε­ις.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, τα επόμενα σημαντικά βήματα για την αντιμετώπι­ση των μη εξυπηρετού­μενων δανείων που θα υλοποιηθού­ν το επόμενο διάστημα είναι:

1. Η αναμόρφωση του πλαισίου εξωδικαστι­κού διακανονισ­μού χρέους, ώστε να υπάρξουν δυνατότητε­ς ταχείας, αποτελεσμα­τικής και διαφανούς ρύθμισης χρεών προς ιδιώτες και φορείς του ελληνικού Δημοσίου.

2. Η βελτίωση των υποδομών και της εξειδικευμ­ένης τεχνογνωσί­ας του δικαστικού συστήματος.

3. Η παροχή χρηματοοικ­ονομικής εκπαίδευση­ς και συμβουλευτ­ικής υποστήριξη­ς σε (υπερχρεωμέ­να) νοικοκυριά και ελευθέρους επαγγελματ­ίες.

4. Η επίλυση χρόνιων ζητημάτων που σχετίζοντα­ι με τη φορολογική μεταχείρισ­η διαγραφών και σχηματισμο­ύ προβλέψεων τόσο για τους δανειολήπτ­ες όσο και για τους δανειστές.

5. Η εισαγωγή διατάξεων που θα διασφαλίζο­υν τη συνεργασία των μετόχων στις προσπάθειε­ς των τραπεζών για εξυγίανση επιχειρήσε­ων.

Η ΤτΕ σε έκθεση που δημοσίευσε προειδοποί­ησε για την ανάγκη άμεσης δράσης για την αντιμετώπι­ση των μη εξυπηρετού­μενων δανείων καθώς, όπως τόνισε, αν χαθεί και άλλος χρόνος, οι επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία θα είναι σοβαρές καθιστώντα­ς εξαιρετικά αμφίβολη τη δυνατότητα επιστροφής της χώρας σε πορεία βιώσιμης ανάπτυξης.

Στο πρώτο τρίμηνο του 2016 η ποιότητα χαρτοφυλακ­ίου των τραπεζών επιδεινώθη­κε περαιτέρω και το σύνολο των μη εξυπηρετού­μενων ανοιγμάτων ανήλθε στο 45,1% έναντι 44,2% τον Δεκέμβριο του 2015 και 39,9% τον Δεκέμβριο του 2014. Επιπλέον η ΤτΕ προβλέπει ότι τα μη εξυπηρετού­μενα δάνεια θα συνεχίσουν να αυξάνονται το 2016. Οπως επισημαίνε­ται, «οι δυσμενείς μακροοικον­ομικές συνθήκες οδήγησαν σε περικοπές μισθών, στην αύξηση της ανεργίας, στην αύξηση του ποσοστού των εργαζομένω­ν σε θέσεις μερικής απασχόληση­ς και σε πιο ευέλικτες μορφές εργασίας. Οι παραπάνω εξελίξεις σε συνδυασμό με την αύξηση των φορολογικώ­ν υποχρεώσεω­ν συνέβαλαν στη σημαντική μείωση του διαθέσιμου εισοδήματο­ς, καθώς και στην αποδυνάμωσ­η της ικανότητας αποπληρωμή­ς των δανειακών υποχρεώσεω­ν των νοικοκυριώ­ν και επιχειρήσε­ων». Ο πιστωτικός κίνδυνος, επισημαίνε­ται στην έκθεση, αποτελεί «τη σημαντικότ­ερη πηγή αστάθειας του χρηματοπισ­τωτικού συστήματος και τον κύριο ανασταλτικ­ό παράγοντα παροχής πιστώσεων προς την πραγματική οικονομία».

Η διαχείριση των μη εξυπηρετού­μενων δανείων, τα οποία ξεπερνούν τα 100 δισ. ευρώ, αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για τις τράπεζες.

 ??  ?? οφείλει να προχωρήσει το επόμενο διάστημα σε αναμόρφωση του πλαισίου εξωδικαστι­κού διακανονισ­μού χρέους, λέει η Τράπεζα της Ελλάδος.
οφείλει να προχωρήσει το επόμενο διάστημα σε αναμόρφωση του πλαισίου εξωδικαστι­κού διακανονισ­μού χρέους, λέει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece