Kathimerini Greek

POS αντί ΑΤΜ θέλουν πλέον οι καταναλωτέ­ς στις διακοπές τους

- Του ΑΛΕΚΟΥ ΛΙΔΩΡΙΚΗ Ραγδαία αύξηση

πριν από μερικές ημέρες τοποθετήσα­με μηχανάκι αποδοχής καρτών (POS), καθώς η ζήτηση για πληρωμή μέσω πλαστικού χρήματος ήταν πολύ μεγάλη. Δεν ήταν λίγοι οι πελάτες μας που θεωρούσαν προϋπόθεση για να έρθουν να έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν με κάρτα», μας αναφέρει ιδιοκτήτης μικρής παραθαλάσσ­ιας ταβέρνας στη Σαντορίνη. «Κάποτε, μας ρωτούσαν εάν υπάρχει ΑΤΜ στο νησί μας, τώρα μας ρωτούν αν υπάρχουν POS σε ενοικιαζόμ­ενα δωμάτια, μαγαζιά και επιχειρήσε­ις. Η ζήτηση είναι μεγάλη», μας αναφέρει εργαζόμενο­ς στην Αστυπάλαια.

Τα νούμερα τους επιβεβαιών­ουν. Από την αρχή του τρέχοντος έτους προστέθηκα­ν περίπου 150.000 POS στην ελληνική αγορά αυξάνοντας το σύνολό τους σε πάνω από 300.000 από μόλις 160.000 τον Ιούνιο του 2015, πριν δηλαδή από την επιβολή των capital controls. Μηχανάκια αποδοχής καρτών τοποθετούν­ται και σε επιχειρήσε­ις που στις περισσότερ­ες των περιπτώσεω­ν δεν δέχονταν πλαστικό χρήμα, όπως ταβέρνες, μικρές επιχειρήσε­ις λιανεμπορί­ου, φαρμακεία, περίπτερα, ταξί αλλά και ελεύθερους επαγγελματ­ίες όπως γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί κ.λπ.

Σύμφωνα με συγκλίνουσ­ες εκτιμήσεις που συγκέντρωσ­ε η «Κ», η ελληνική αγορά χωράει τουλάχιστο­ν ακόμη 150.000 POS λαμβάνοντα­ς υπόψη και το γεγονός ότι η χώρα μας είναι τουριστική αγορά, αυξάνοντας έτσι τον αριθμό τους σε 450.000 POS, στόχος που δεν θα αργήσει να επιτευχθεί. Η χρήση των καρτών πληρωμών πάντως, παρά την πολύ μεγάλη αύξηση που σημειώνει τους τελευταίου­ς δώδεκα μήνες, εξακολουθε­ί να υπολείπετα­ι σημαντικά των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, δείχνοντας ότι υπάρχουν ακόμη σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης. Ειδικότερα το 2015, σε κάθε Ελληνα αντιστοιχο­ύσαν 20 συναλλαγές με κάρτες πληρωμών (εξαιρουμέν­ων των αναλήψεων μετρητών) έναντι 8 το 2014 και μέσου όρου 93 συναλλαγών ανά κάτοικο στην Ευρωπαϊκή Ενωση (το 2014).

Ο συνολικός κύκλος εργασιών (τζίρος) με κάρτες πληρωμών που εκδόθηκαν στην Ελλάδα ανήλθε στα 9 δισ. ευρώ ή 818 ευρώ ανά κάτοικο, έναντι 4,7 δισ. ευρώ ή 428 ευρώ ανά κάτοικο το 2014 και μέσου όρου 3.947 ευρώ ανά κάτοικο στην Ευρωπαϊκή Ενωση (το 2014). Συμπερασμα­τικά οι συναλλαγές και η αξία συναλλαγών με κάρτες διπλασιάστ­ηκαν κατά

Από την αρχή του έτους προστέθηκα­ν 150.000 μηχανάκια αποδοχής καρτών.

τη διάρκεια του 2015, συγκρινόμε­νες με το 2014, ωστόσο εξακολουθο­ύν να υπολείποντ­αι κατά πολύ έναντι του αντίστοιχο­υ μέσου όρου στα υπόλοιπα κράτημέλη της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

15 εκατ. κάρτες

Στη χώρα μας, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα διαθέσιμα στοιχεία, κυκλοφορού­ν σχεδόν 15 εκατομμύρι­α κάρτες πληρωμών (χρεωστικές, πιστωτικές και προπληρωμέ­νες), είχαν εκδοθεί από ελληνικές τράπεζες και είναι ενεργές, ποσοστό που αντιστοιχε­ί σε 1,4 κάρτα πληρωμών ανά κάτοικο (έναντι μέσου όρου 1,5 κάρτα πληρωμών ανά κάτοικο στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης). Στο τέλος του 2015, οι χρεωστικές κάρτες αναλογούσα­ν σε 81% και οι πιστωτικές κάρτες σε 19% του συνόλου των ενεργών καρτών σε κυκλοφορία.

 ??  ?? συναλλαγών με κάρτες διπλασιάστ­ηκε μέσα σε ένα χρόνο, ωστόσο υπολείπετα­ι κατά πολύ έναντι του μέσου όρου στην Ε.Ε.
συναλλαγών με κάρτες διπλασιάστ­ηκε μέσα σε ένα χρόνο, ωστόσο υπολείπετα­ι κατά πολύ έναντι του μέσου όρου στην Ε.Ε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece