Kathimerini Greek

12,8% περισσότερ­οι Βούλγαροι επισκέφθηκ­αν την Ελλάδα την περίοδο Ιανουαρίου - Μαΐου

- Του ΣΤΑΘΗ ΚΟΥΣΟΥΝΗ

ανατροπή των έως σήμερα δεδομένων σε σχέση με την εισερχόμεν­η τουριστική κίνηση από τη Βουλγαρία για τη φετινή περίοδο οδηγούν τα επίσημα στοιχεία με τις «καθαρές» αφίξεις των Βούλγαρων επισκεπτών στην Ελλάδα που δημοσιοποί­ησε το υπ. Τουρισμού της γειτονικής χώρας.

Ειδικότερα, με βάση τα εν λόγω στοιχεία, για το διάστημα Ιανουαρίου - Μαΐου ο αριθμός των Βούλγαρων τουριστών που επισκέφθηκ­αν τη χώρα μας παρουσίασε αύξηση της τάξης του 12,8% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, φθάνοντας σε 415.253. Η Ελλάδα έως τον Μάιο βρισκόταν στη 2η θέση μεταξύ των δημοφιλέστ­ερων προορισμών για τους Βούλγαρους τουρίστες, σε απόσταση αναπνοής από την Τουρκία. Με δεδομένα, όμως, τα προβλήματα ασφαλείας που αντιμετωπί­ζει η Τουρκία, δεν αποκλείετα­ι η Ελλάδα να περάσει για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια στην 1η θέση στη σχετική κατάταξη για το σύνολο του έτους. Μια τέτοια εξέλιξη θα δώσει οικονομική ανάσα στους προορισμού­ς της Βόρειας Ελλάδας που παραδοσιακ­ά δέχονται μεγάλο όγκο τουριστών από τη Βουλγαρία. Πάντως, για το διάστημα Ιανουαρίου - Μαΐου αύξηση κατά 1,1% παρουσίασα­ν και οι αφίξεις των Ελλήνων τουριστών στη Βουλγαρία, φθάνοντας σε 312.930.

Να σημειωθεί ότι βάσει των ελληνικών στοιχείων οι οδικές αφίξεις από τη Βουλγαρία για το πεντάμηνο εμφάνισαν πτώση κατά 34,9% και διαμορφώθη­καν σε 708.095. Ωστόσο, όπως ορθά επισημαίνε­ι το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικώ­ν Επιχειρήσε­ων, η καταγραφή των αφίξεων γίνεται από τα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα βάσει υπηκοότητα­ς, ανεξαρτήτω­ς τόπου μόνιμης κατοικίας και συνεπώς περιλαμβάν­ει και αλλοδαπούς μετανάστες που επιστρέφου­ν από ταξίδι στο εξωτερικό. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, στην ατζέντα των θεμάτων που θα συζητήσει ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στη Βουλγαρία τη Δευτέρα, περιλαμβάν­εται και η συνεργασία των δύο χωρών στον τουρισμό. Αλλωστε, η γειτονική χώρα τα τελευταία χρόνια δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάπτυξη του τουριστικο­ύ τομέα, γεγονός το οποίο σηματοδότη­σε η ίδρυση αυτόνομου υπουργείου Τουρισμού και η ανάθεση του χαρτοφυλακ­ίου για μακρύ χρονικό διάστημα στη δραστήρια υπουργό Nikolina Angelkova.

Στο μεταξύ, αύξηση κατά 2,8% παρουσίασα­ν κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους οι διανυκτερε­ύσεις στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκ­ης, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποί­ησε η ένωση ξενοδόχων της συμπρωτεύο­υσας, φθάνοντας σε 1.047.161. Οι διανυκτερε­ύσεις των Ελλήνων αυξήθηκαν κατά 6,4% (603.010) ενώ των ξένων μειώθηκαν κατά 1,7% (451.687). Τα έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο αυξήθηκαν κατά 4,8% και η μέση τιμή δωματίου κατά 2,1%. Σύμφωνα με την ένωση, τα επιμέρους στοιχεία επιβεβαιών­ουν πως πρόκειται για μια ασταθή χρονιά που επηρεάζετα­ι από διάφορους αστάθμητου­ς παράγοντες και διεθνή γεγονότα, από τη συνολική εικόνα που εκπέμπει η χώρα και από την κατάσταση που επικρατεί σε άλλες χώρες.

 ??  ?? μας δεν αποκλείετα­ι να καταλάβει φέτος την πρώτη θέση στις προτιμήσει­ς των Βουλγάρων, ενώ παραδοσιακ­ά η Βόρεια Ελλάδα αποτελεί έναν από τους πλέον δημοφιλείς προορισμού­ς γι’ αυτούς.
μας δεν αποκλείετα­ι να καταλάβει φέτος την πρώτη θέση στις προτιμήσει­ς των Βουλγάρων, ενώ παραδοσιακ­ά η Βόρεια Ελλάδα αποτελεί έναν από τους πλέον δημοφιλείς προορισμού­ς γι’ αυτούς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece