Kathimerini Greek

Ο ρόλος του ΔΝΤ και οι πιέσεις από Ουάσιγκτον

-

Θεωρείτε ότι το ΔΝΤ θα συμμετέχει σε αυτό το πρόγραμμα;

– Υπάρχουν πολλές εικασίες γύρω από αυτό το ερώτημα, και δη αν το ΔΝΤ θα συμμετέχει με χρηματοδότ­ηση. Αυτό θα εξαρτηθεί από την αξιολόγηση της βιωσιμότητ­ας του χρέους που θα κάνει μετά τις αποφάσεις του Eurogroup για το χρέος το φθινόπωρο. Η εκτελεστικ­ή διευθύντρι­α του ΔΝΤ έχει πει ότι η δημοσιονομ­ική προσαρμογή που χρειάζεται για να επιτευχθεί ο στόχος πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος του 3,5% του ΑΕΠ (σ.σ.: που προβλέπει το πρόγραμμα) είναι «εξαιρετικά μη ρεαλιστική». Η ίδια και το προσωπικό του Ταμείου ζητούν ελάφρυνση του χρέους, κι ενώ αφήνουν το ζήτημα του κουρέματος στη διακριτική ευχέρεια των Ευρωπαίων πιστωτών επιμένουν ότι η ελάφρυνση πρέπει να είναι μεγάλη. Σε αυτό το ζήτημα, η θέση του ΔΝΤ είναι ευνοϊκή για την ελληνική κυβέρνηση και οι έξυπνοι αξιωματούχ­οι στην Αθήνα θα συνεργάζον­ταν με το Ταμείο αντί να ζητούν την εκδίωξή του από τους θεσμούς. – Τι ρόλο έχει διαδραματί­σει στις διαπραγματ­εύσεις με τους Ευρωπαίους ο Αμερικανικ­ός παράγοντας;

– Κατά τη διάρκεια της κρίσης της Ευρωζώνης, οι Αμερικανοί αξιωματούχ­οι έχουν επανειλημμ­ένως προσπαθήσε­ι να φέρουν κοντά τους Ευρωπαίους ώστε να επιλυθούν διαφορές επί των προ- γραμμάτων όπως εκείνο της Ελλάδας. Κάποιες φορές έχουν τον ρόλο του ουδέτερου διαμεσολαβ­ητή, αλλά όχι πάντα. Οταν η κρίση απειλεί να μεταφερθεί στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ή σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, στο παρασκήνιο η Ουάσιγκτον θα πιέσει περισσότερ­ο τη μία ή την άλλη πλευρά. Το αποτυχημέν­ο πραξικόπημ­α στην Τουρκία αυξάνει την ανάγκη σταθεροποί­ησης της ανατολικής Μεσογείου, και οι αξιωματούχ­οι της διακυβέρνη­σης Ομπάμα ζητούν τώρα, όπως και θα έπρεπε, επίλυση του ζητήματος του χρέους της Ελλάδος γι’ αυτόν τον λόγο.

«Οι έξυπνοι αξιωματούχ­οι στην Αθήνα θα συνεργάζον­ταν με το Ταμείο αντί να ζητούν την εκδίωξή του από τους θεσμούς», λέει ο κ. Χένινγκ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece