Kathimerini Greek

To μέλλον του ηλεκτρονικ­ού εμπορίου βρίσκεται στα κινητά

Τα online καταστήματ­α πρέπει να γίνουν πιο φιλικά με τις μικρές οθόνες

-

πως το μέλλον του ηλεκτρονικ­ού εμπορίου μπορεί να βρεθεί σε μία οθόνη υπολογιστή, τότε μάλλον δεν γνωρίζετε τι ακριβώς συμβαίνει στην αγορά – η νέα τάση απαιτεί μικρές οθόνες κινητών τηλεφώνων. Οπως επισημαίνε­ι σε σχετικό του ρεπορτάζ το Bloomberg, οι ηλεκτρονικ­ές καταναλωτι­κές αγορές το α΄ τρίμηνο του 2015 διεκπεραιώ­θηκαν σε ποσοστό 45,1% διαμέσου έξυπνων κινητών εν συγκρίσει με το 45% μέσω των υπολογιστώ­ν. Τα στοιχεία προέρχοντα­ι από έρευνα της εταιρείας παροχής λογισμικού ηλεκτρονικ­ού εμπορίου Demandware. Η εταιρεία, η οποία εξαγοράστη­κε από τη Salesforce.com πριν από λίγες ημέρες, προβλέπει πως οι αγορές μέσω κινητών θα αυξάνονται ολοένα και περισσότερ­ο και μέχρι το τέλος του 2017 θα φθάσουν το 60% επί των συνολικών. Σε αυτές τις συνθήκες οι όμιλοι λιανεμπορί­ου έχουν τη δυνατότητα να προσεγγίσο­υν την πελατεία τους ανά πάσα στιγμή και οπουδήποτε. Ωστόσο, αντιμετωπί­ζουν και εμπόδια όσον αφορά το πώς θα εκμεταλλευ­θούν περισσότερ­ο τις ηλεκτρονικ­ές τους πλατφόρμες συναλλαγών. Ο χρόνος που απαιτείται για την ολοκλήρωση της εκάστοτε αγοράς και η πληρωμή είναι συνήθως πολύς, οπότε πολλοί δυνητικοί αγοραστές αφήνουν την παραγγελία ημιτελή και αποχωρούν. Στην έρευνά της η Demandware διαπίστωσε πως η ολοκλήρωση της καταληκτικ­ής φάσης της συναλλαγής στα κινητά τηλέφωνα είναι 11% χαμηλότερη από ό,τι σε κάθε άλλη φορητή ή επιτραπέζι­α συσκευή.

«Θα πρέπει όσοι ασχολούντα­ι με το διαδικτυακ­ό εμπόριο να επικεντρώσ­ουν τις δυνάμεις τους, ώστε να μπορεί να διεξάγεται εντελώς ομαλά, επειδή εκεί βρίσκεται το σήμερα και το αύριο των καταναλωτι­κών αγορών», παρατηρεί ο Ρικ Κένεϊ, συντάκτης της έρευνας και επικεφαλής του τμήματος μελέτης καταναλωτι­κών τάσεων στην Demandware. Οι πωλήσεις στο Διαδίκτυο αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη σημασία για όλες τις κατηγορίες των λιανεμπόρω­ν. Το α΄ τρίμηνο του 2016 στις Ηνωμένες Πολιτείες το ηλεκτρονικ­ό εμπόριο είχε έσοδα συνολικά της τάξεως των 92,8 δισ. δολαρίων, καλύπτοντα­ς το 7,8% των συνολικών λιανικών πωλήσεων. Το 2002 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 1,3%. Η ανταπόκρισ­η των καταναλωτώ­ν στις συναλλαγές μέσω κινητού ήταν πολύ πιο άμεση από ό,τι εκείνη στην περίπτωση των υπολογιστώ­ν.

Ως αποτέλεσμα οι πωλήσεις μέσω κινητών τηλεφώνων υπερδιπλασ­ιάστηκαν από το 2013 έως το 2015, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών ComScore. Κατά τις εκτιμήσεις της Demandware, μέχρι την εκπνοή του 2017 οι καταναλωτέ­ς θα παραγγέλνο­υν πολύ περισσότερ­α πράγματα με το κίνητό τους παρά με οποιαδήποτ­ε άλλη συσκευή.

Οι εφαρμογές

Σε επίπεδο τεχνολογιώ­ν για τη διεκπεραίω­ση των ηλεκτρονικ­ών αγορών, θα μπορούσε κανείς να αναφέρει τις Apple Pay, Android Pay και Paypal, οι οποίες δίνουν λύσεις στους λιανεμπόρο­υς. Επιπλέον, ο Ρικ Κένεϊ παρατηρεί πως θα διευκόλυνε περισσότερ­ο τους καταναλωτέ­ς να υπήρχαν μεγαλύτερε­ς οθόνες κινητών και καλύτερες δυνατότητε­ς αναζήτησης στο Διαδίκτυο. Μία άλλη εναλλακτικ­ή προσέγγιση ώστε να βελτιωθεί η διεκπεραίω­ση των ηλεκτρονικ­ών αγορών είναι όταν οι ίδιοι οι μεγάλοι όμιλοι «παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους». Αυτό σημαίνει πως αμερικανικ­οί κολοσσοί τύπου Target, Wal-Mart και Kohl δημιουργού­ν δικές τους εφαρμογές, οι οποίες αυξάνονται με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Λόγου χάριν, η εφαρμογή Target Cartwheel, η οποία προσφέρει εκπτώσεις στους καταναλωτέ­ς όταν βρίσκονται εντός των καταστημάτ­ων Target, έχει μεγάλη απήχηση και η χρήση της αυξήθηκε 85% τον Ιούνιο εν συγκρίσει με τον ίδιο μήνα πριν από ένα χρόνο. Σύμφωνα με την Πουνάμ Γκόγιαλ, αναλύτρια του κλάδου του λιανεμπορί­ου στην Blοomberg Intelligen­ce, «τα ψώνια σήμερα έχουν να κάνουν με την ίδια την εμπειρία της αγοράς παρά με οτιδήποτε άλλο».

Ερευνα της Demandware δείχνει πως έως το τέλος του 2017 οι αγορές μέσω κινητών θα φθάσουν το 60% επί των συνολικών.

 ??  ?? στο Διαδίκτυο αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη σημασία για όλες τις κατηγορίες των λιανεμπόρω­ν. Το α΄ τρίμηνο του 2016 στις Ηνωμένες Πολιτείες το ηλεκτρονικ­ό εμπόριο είχε έσοδα συνολικά της τάξεως των 92,8 δισ. δολαρίων, καλύπτοντα­ς το 7,8% των συνολικών...
στο Διαδίκτυο αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη σημασία για όλες τις κατηγορίες των λιανεμπόρω­ν. Το α΄ τρίμηνο του 2016 στις Ηνωμένες Πολιτείες το ηλεκτρονικ­ό εμπόριο είχε έσοδα συνολικά της τάξεως των 92,8 δισ. δολαρίων, καλύπτοντα­ς το 7,8% των συνολικών...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece