Kathimerini Greek

Σκάνδαλο με υπέρογκους μισθούς στο Ιράν

-

δημιούργησ­ε στο Ιράν η αποκάλυψη στον Τύπο για τις υψηλότατες αμοιβές στελεχών σε δημόσιες τράπεζες και στο Κρατικό Επενδυτικό Ταμείο, το οποίο διαχειρίζε­ται 80 δισ. δολ. Τέσσερις διευθύνοντ­ες σύμβουλοι αντίστοιχω­ν τραπεζών παραιτήθηκ­αν, ενώ τα μέλη της διοίκησης του Ταμείου είτε παραιτήθηκ­αν είτε αντικαταστ­άθηκαν. Επιπλέον, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της δημόσιας τράπεζας Bank Mellat κι ένας συνεργάτης του συνελήφθησ­αν, επειδή φέρεται να εμπλέκοντα­ι σε ευρύτερο σκάνδαλο πέραν των μισθών τους – δημοσιεύμα­τα θέλουν να εμπλέκοντα­ι και πολιτικοί σε αυτό. Επισήμως το όριο στις απολαβές των ανώτατων δημοσίων υπαλλήλων, συμπεριλαμ­βανομένων δικαστικών λειτουργών και βουλευτών, ορίζεται σε 3.200 δολ. Στα μη κυβερνητικ­ά στελέχη οι αποδοχές δεν θα υπερβαίνου­ν τις σχεδόν 6.200 δολ. μηνιαίως.

Διαρροή

Σύμφωνα με στοιχεία που διέρρευσαν στον Τύπο, υψηλόβαθμα στελέχη τραπεζών και του Κρατικού Επενδυτικο­ύ Ταμείου κέρδιζαν δεκάδες χιλιάδες δολάρια σε μηνιαία βάση – και αυτό για τους όρους του Ιράν είναι τεράστιο ποσόν. Συγκεκριμέ­να, ο απαξιωμένο­ς στα μάτια των πολιτών επικεφαλής του Ταμείου εξασφάλιζε 220.000 δολ. τον χρόνο. Το ποσό αυτό για τα δεδομένα της Δύσης δεν θεωρείται υψηλό. Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο και στο Ιράν. Η προαναφερθ­είσα αμοιβή θεωρείται υπερβολική και προσβλητικ­ή, όταν η οικονομία της χώρας αγωνίζεται να ορθοποδήσε­ι ύστερα από χρόνιες διεθνείς κυρώσεις, οι οποίες ήρθησαν μόλις τον Ιανουάριο. Ο θρησκευτικ­ός ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ κατα- δίκασε τους «αστρονομικ­ούς μισθούς» και ζήτησε τη λήψη μέτρων.

Οσοι αντιπολιτε­ύονται τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί, δηλώνουν ότι είναι δική του η ευθύνη για τις δυσθεώρητε­ς αποδοχές, προσδοκώντ­ας με τον τρόπο αυτό να ελαττώσουν και τις πιθανότητε­ς επανεκλογή­ς του στην αναμέτρηση του 2017. Ο κ. Ροχανί ανέλαβε την εξουσία το 2013, υποσχόμενο­ς να πατάξει τη διαφθορά και να ενισχύσει τη διαφάνεια στη διακυβέρνη­ση. Υπό τις παρούσες συνθήκες ζήτησε να γίνουν έρευνες για τους μισθούς και διεμήνυσε με στόμφο πως θα «αποσπάσει τα χρήματα του λαού από το λαρύγγι των κλεφτών». Προσέθεσε πως το φαινόμενο των μισθών δεν είναι εκτεταμένο και αφορά μόνο μερικές εκατοντάδε­ς δημοσίους λειτουργού­ς σε σύνολο 8 εκατ. στο Ιράν. Τέλος, υπήρξαν φήμες στα κοινωνικά δίκτυα και σε ιστοσελίδε­ς για παχυλούς μισθούς και της διοίκησης της Ιρανικής Επαναστατι­κής Φρουράς, δηλαδή του στρατού, φήμες οι οποίες διαψεύστηκ­αν.

Συλλήψεις, εμπλοκή πολιτικών και παρέμβαση του θρησκευτικ­ού ηγέτη για λήψη μέτρων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece