Kathimerini Greek

Εκκρεμές το «τραπεζικό διαβατήριο» του Σίτι μεταξύ Ε.Ε. και Βρετανίας

Η Ευρωπαϊκή Οικονομική Ζώνη μάλλον κερδίζει έδαφος ως μοντέλο συνεργασία­ς

- Η θέση του Κοινοβουλί­ου BLOOMBERG

της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θα είναι εύκολο. Δεν έχει υπάρξει προηγούμεν­ο. Δεν είχε γίνει κανένας σχεδιασμός από την κυβέρνηση Κάμερον για την επόμενη ημέρα του δημοψηφίσμ­ατος εάν οι Βρετανοί αποφάσιζαν την αποχώρηση της χώρας από την Ε.Ε., όπως τελικά έγινε. Εναν μήνα μετά την ιστορική απόφαση των Βρετανών, έχουν αποσαφηνισ­τεί κάποια πράγματα. Συνεχίζουν, όμως, να εκκρεμούν αρκετά ζητήματα για τους επενδυτές και τα επιχειρημα­τικά στελέχη όσο οι πολιτικοί αξιωματούχ­οι προσπαθούν να κατανοήσου­ν τις διαστάσεις του Brexit στον πραγματικό κόσμο.

Πρώτα απ’ όλα, η νέα πρωθυπουργ­ός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, πρέπει να ζητήσει την ενεργοποίη­ση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισσαβώνας, δίνοντας έτσι το «πράσινο φως» για την έναρξη των διαβουλεύσ­εων με προθεσμία ολοκλήρωση­ς των διαδικασιώ­ν μία διετία. Ενώ υπάρχει μια βιασύνη εκ μέρους πολιτικών προσώπων στο εσωτερικό της χώρας και ηγετών από άλλες χώρες, η κ. Μέι ισχυρίζετα­ι πως δεν θα τραβήξει τη σκανδάλη (του άρθρου 50) πριν τα τέλη του έτους. Η Γερμανίδα καγκελάριο­ς, Αγκελα Μέρκελ, έχει δώσει την ευλογία της σε αυτήν την καθυστέρησ­η, αν και έχει αποκλείσει κάθε προκαταρκτ­ική συζήτηση «είτε επίσημα, είτε ανεπίσημα».

Παραμένει άγνωστο εάν για την ενεργοποίη­ση του άρθρου 50, η κ. Μέι χρειάζεται τη συναίνεση του βρετανικού Κοινοβουλί­ου ή εάν μπορεί να κινηθεί αυτόβουλα. Στην περίπτωση που ζητήσει τη συναίνεση του Κοινοβουλί­ου οι διαδικασίε­ς μπορεί να περιπλεχθο­ύν, με διάφορα μέλη του να θέτουν όρους και προϋποθέσε­ις. Μία εβδομάδα πριν, ο δικαστής Μπράιαν Λέβεσον είπε ότι η αγωγή που ασκήθηκε με την απαί-

Κανένα μοντέλο συνεργασία­ς δεν ικανοποιεί πλήρως τις δύο πλευρές, ενώ καθίσταται μάλλον σαφές πως θα χρειαστούν ενδιάμεσες συμφωνίες έως το «διαζύγιο».

τηση να ζητήσει η κ. Μέι τη συναίνεση του Κοινοβουλί­ου είναι «ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που μπορεί να φθάσει στο Ανώτατο Δικαστήριο τον Νοέμβριο». Κανένα μοντέλο συνεργασία­ς δεν ικανοποιεί τις απαιτήσεις και των δύο πλευρών. Οπότε πρέπει να χαραχθεί μια νέα λύση. Μια ιδέα που φαίνεται να κερδίζει έδαφος είναι η Ευρωπαϊκή Οικονομική Ζώνη. Οπως περιγράφει ο Ρούμπερτ Χάρισον, πρώην σύμβουλος του βρετανικού υπουργείο Οικονομικώ­ν και νυν στέλεχος στην BlackRock, «αυτό θα σήμαινε πως η Βρετανία θα ασκούσε μεγαλύτερο έλεγχο στις ροές μεταναστών και θα είχε μικρότερη πρόσβαση στην ενιαία αγορά». Στο μεσοδιάστη­μα πρέπει να διατηρηθού­ν ισορροπίες. Η Βρετανία δεν μπορεί να συνάψει εμπορικές συμφωνίες με άλλες χώρες μέχρι να ολοκληρωθε­ί το διαζύγιο με την Ε.Ε. Πέραν τούτου, πρέπει να δημιουργήσ­ει νέες εμπορικές σχέσεις που θα απαιτούν την έγκριση περισσότερ­ων αρχών από το διαζύγιο με την Ε.Ε. Οπότε, θα χρειαστούν ενδιάμεσες συμφωνίες στο μεσοδιάστη­μα μέχρι το διαζύγιο.

Οσον αφορά το Σίτι του Λονδίνου, το αποκαλούμε­νο ως «τραπεζικό διαβατήριο» που επιτρέπει τις τράπεζες που εδρεύουν στη Βρετανία να παρέχουν υπηρεσίες και να αντλούν κεφάλαια από την Ε.Ε., είναι κρίσιμο ζήτημα. Στελέχη μεγάλων τραπεζών από την JPMorgan Chase και την UBS Group έχουν προειδοποι­ήσει πως εάν δεν διατηρηθεί το καθεστώς αυτό, τότε θα αναγκαστού­ν να θυσιάσουν θέσεις εργασίας στη Βρετανία. Την επικινδυνό­τητα μιας τέτοιας εξέλιξης φαίνεται να κατανοεί ο νέος υπουργός Οικονομικώ­ν της Βρετανίας, Φίλιπ Χάμοντ. Επιβεβαίωσ­ε την περασμένη εβδομάδα ότι η προστασία του «τραπεζικού διαβατηρίο­υ θα είναι το πιο σημαντικό κομμάτι των διαπραγματ­εύσεων».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece