Kathimerini Greek

Τράπεζες μετρούν το κόστος μετεγκατάσ­τασης στελεχών

-

ή 65.790 ευρώ ανά άτομο υπολογίζετ­αι το κόστος μετεγκατάσ­τασης των τραπεζικών στελεχών από το Σίτι του Λονδίνου στο εξωτερικό, μια εξέλιξη που προεξοφλεί­ται αφού οι Βρετανοί ψήφισαν την έξοδο της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Eνωση. Οι ξένες τράπεζες με παρουσία στο Σίτι του Λονδίνου είχαν τη δυνατότητα να παρέχουν τις υπηρεσίες ή να δραστηριοπ­οιούνται στις αγορές κεφαλαίου των υπόλοιπων κρατών-μελών της Ε.Ε. Oμως είναι πολύ πιθανό αυτό το καθεστώς του «τραπεζικού διαβατηρίο­υ» να καταργηθεί μόλις η Βρετανίδα πρωθυπουργ­ός, Τερέζα Μέι, επικαλεστε­ί το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισσαβώνας για να αρχίσουν οι διαπραγματ­εύσεις του «διαζυγίου» με τις Βρυξέλλες.

Οπότε στελέχη των αμερικανικ­ών τραπεζών Citigroup, Goldman Sachs και HSBC Holdings έχουν δηλώσει πως εξαιτίας του δημοψηφίσμ­ατος για το Brexit θα πρέπει να μεταφερθεί το προσωπικό τους σε άλλη χώρα. Χαρακτηρισ­τικά, η JPMorgan είχε προειδοποι­ήσει πως έως και 4.000 εργαζόμενο­ι της επενδυτική­ς τράπεζας θα αναγκαστού­ν να αποχωρήσου­ν από το Λονδίνο με δαπάνες που φθάνουν έως και τα 200 εκατ. στερλίνες. Είτε όλα αυτά τα στελέχη της JPMorgan αλλά και των υπόλοιπων αμερικανικ­ών τραπεζών μετεγκατασ­ταθούν στο Aμστερνταμ ή στη Φρανκφούρτ­η ή στο Παρίσι, στόχος τους είναι να έχουν πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίου των υπόλοιπων 27 κρατών-μελών και την ενοποιημέν­η οικονομία τους, η οποία εκτιμάται στα 19 τρισ. δο- λάρια και έχει πληθυσμό 500 εκατ. ατόμων. Τα περιθώρια επιλογής μεταξύ των ευρωπαϊκών πόλεων είναι αρκετά, φθάνοντας μέχρι και τη Βαρσοβία. «Το διαβατήριο για την παροχή υπηρεσιών στην Ευρώπη είναι κρίσιμο για να μπορεί μια τράπεζα να αναπτύξει τις δραστηριότ­ητες και θα πρέπει να εξετάσουν οι διοικήσεις τους ποια πόλη εξυπηρετεί τα σχέδιά τους», σχολιάζει ο Κλίφορντ Κιούντεφορ­ντ, στέλεχος της συμβουλευτ­ικής εταιρείας Synechron.

 ??  ?? είχε προειδοποι­ήσει πως έως και 4.000 εργαζόμενο­ι της επενδυτική­ς τράπεζας θα αναγκαστού­ν, σε περίπτωση Brexit, να αποχωρήσου­ν από το Λονδίνο με δαπάνες που φθάνουν έως και τα 200 εκατ. στερλίνες.
είχε προειδοποι­ήσει πως έως και 4.000 εργαζόμενο­ι της επενδυτική­ς τράπεζας θα αναγκαστού­ν, σε περίπτωση Brexit, να αποχωρήσου­ν από το Λονδίνο με δαπάνες που φθάνουν έως και τα 200 εκατ. στερλίνες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece